Industry Info  
Festo
Festo

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

BionicSoftHand 2.0 от Festo е базирана на човешката ръка

07.07.2020
 

Индустриалното развитие изисква нов вид взаимодействие между хора, машини и данни. В бъдеще оператори и роботи ще работят все по-тясно заедно. Ето защо Festo работи интензивно върху системи, които могат да освободят хората от монотонни или опасни дейности, предпазвайки ги от рискове на работното място. Тук изкуственият интелект играе централна роля. BionicMobileAssistant е прототипът на роботизирана система, която се движи независимо в три измерения и може да идентифицира обекти, да се захваща адаптивно и да работи заедно с хората.

Цялата система е разработена в сътрудничество с ETH Zurich и има модулен дизайн. Тя се състои от три подсистеми: мобилен робот, роботизирано електрическо рамо и BionicSoftHand 2.0. Пневматичният захват, който за първи път беше представен от Festo през 2019 г., е вдъхновен от човешката ръка.

BionicSoftHand 2.0 – базирана на човешката ръка

Човешката ръка е уникална комбинация от сила, сръчност и фини двигателни умения. За да може BionicSoftHand 2.0 да осъществява реалистично движенията на човешката ръка, в нея са интегрирани компактни клапани, сензори, електроника и механични компоненти. Пръстите и противоположният палец са изградени от гъвкави конструкции с въздушни камери, заобиколени от твърда, но пластична трикотажна тъкан. Това прави ръката лека, адаптивна и чувствителна, но същевременно способна да упражнява значителна сила. Пневматичните пръсти се задействат от компактен вентилен терминал с пиезо клапани, монтирани директно върху ръката.

Откриване на обекти с помощта на невронна мрежа

В допълнение към множеството тактилни сензори, вградени в робо ръката, тя е оборудвана и с камера, инсталирана в дълбочина от вътрешната страна на китката. С нейна помощ системата може визуално да разпознава предмети. Чрез камерата ръката на робота може да открива и захваща редица обекти, дори те да са частично покрити. След като ръката бъде правилно обучена, тя може да използва събраните данни, за да оцени предметите и да разграничи "доброто" от "лошото". Информацията се обработва от невронна мрежа, която е предварително обучена.

     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   BionicSoftHand 2.0   роботизация  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България


LD

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...