Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Greenpeace: ВЕИ ще помогнат на Средиземноморския район да се справи с икономическите предизвикателства

19.11.2015   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Възобновяемата енергия подобрява ефективността, създава работни места и е икономически обосновано решение за страните от Средиземномориски регион според Greenpeace. 
 
Четири нови доклада, разработени по поръчка на организацията в Хърватия, Гърция, Италия и Испания, показват, че в различни райони на Южна Европа възобновяемата енергия може да се произвежда на местно ниво, създава хиляди работни места, помага за превръщането на тези икономики в „зелени“ и работи за стимулирането на екологично ориентиран туристически сектор. Експертите от Greenpeace съветват правителствата на четирите изследвани страни да ускорят енергийната революция, като позволят масови инвестиции в малък мащаб на решения за възобновяема енергия и енергийна ефективност.
 
В Испания докладът „Енергийна `Р`еволюция за автономната област Канарски острови“ показва, че 100% възобновяема енергия може да предоставя енергийни услуги 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, до отдалечени места.
 
В Италия докладът „Острови на 100% възобновяема енергия“ демонстрира модел, който може да бъде използван от други острови, за да разработят техния собствен подход към 100% възобновяема енергия.
 
В Хърватия изследването показва множеството положителни ефекти от прилагането на „зелени“ енергийни решения от хотели, лагери, жилищни сгради по хърватското крайбрежие и острови.
 
В Гърция проучването се фокусира върху голения потенциал за намаляване на енергийните разходи и на енергийната бедност, както и върху предоставянено на големи количества „зелена“ енергия от ефективни дейности и „соларизирането“ на гръцката икономика дори по време на стриктни икономически мерки.
 
„Ако сме откровени за икономическите предизвикателства в региона, трябва да сме откровени и за огромния потенциал на възобновяемата енергия тук. Изграждането на капацитет във възобновяемата енергия, който гарантира нови работни места, подобрява устойчивата икономика, предпазва екосистемите и ограничава климатични промени, не е непосилно, и е крайно време политическите лидери да го видят“, смята Деян Савич, координатор на проекта „Решения за Средиземноморието“ към Greenpeace Словения.
 
Според организацията, за да се възползват пълноценно от местния потенциал на възобновяемата енергия, европейските и национални политики трябва да гарантират стабилна инвестиционна среда в сектора. Те трябва да са ориентирани към улесняването на децентрализирани възобновяеми енергийни проекти тип „енергийни кооперативи“.
 
„България също може да се възползва от резултатите и препоръките на докладите. Енергийният преход, базиран на инвестиции във възобновяемата енергия, е особено ефективен и благоприятен за обществата, когато позволява на гражданите да участват и инвестират в проекти. С навлизането на мащабни инвестиции в малки децентрализирани ВЕИ инсталации много от ползите могат да бъдат директно прехвърлени към домакинствата, обществените сгради като болници и училища и малкия бизнес като хотели и ферми“, коментира Теодора Стоянова, координатор на кампанията „Климат и енергия“ за Greenpeace България.
 
Четирите доклада в оригинал можете да намерите тук.
     
Източник: Greenpeace

Ключови думи: Greenpeace   Грийнпийс   ВЕИ проекти   ВЕИ инвестиции  

Област: ВЕИ  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

European Energy и TotalEnergies ще си сътрудничат в реализацията на ВЕИ проекти в множество региони на света


София се превърна във ВЕИ столица на Югоизточна Европа в рамките на двудневната конференция RE-Source Southeast 2023


Грийнпийс създаде соларна лаборатория за ПГЕМП "Христо Ботев" в Перник


Кръгла маса на тема "Как да сме енергийно независими"


Монтираха 16 pV панела на хижа Скакавица

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...