Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Заводът на АББ България в Раковски предприе важни стъпки към производство с нулеви емисии

12.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

АББ България съобщи, че заводът за електроснабдяване и електрообзавеждане на компанията в Раковски прави важна стъпка към операции с нулеви емисии чрез намаляване на въглеродните емисии с 1250 тона. Това до голяма степен се дължи на въведените мерки за енергийна оптимизация, включително 100% измерване и контролиране на енергията, система за управление на сградата, инсталиране на термопомпи, подобрения на LED осветлението и инсталиране на точки за зареждане на електрически превозни средства.

Заводът намали потреблението на енергия от операциите си с 22%, като същевременно увеличи приходите от производство, което подобри значително енергийната интензивност с 43% в сравнение с 2019 г.

Базата на АББ в Раковски с площ от 39 000 кв. м включва две производствени сгради и произвежда продукти с ниско и средно напрежение за центрове за данни, промишлени и производствени предприятия, критична инфраструктура и сгради.

AББ България – клон Раковски

От 2021 г. екипът в клон Раковски предприема стъпки в подкрепа на Програмата за устойчиво развитие на АББ. Първата значителна стъпка бе модернизиране на цялото конвенционално осветление в двете производствени халета с енергоспестяващи LED осветителни тела и интегрирането на системата ABB i-bus KNX за интелигентно управление на осветлението.

Следващата ключова стъпка по програмата Mission to Zero бе инсталирането на решенията ABB Ability TM Energy и Asset Manager и в двете производства, тъй като тази иновация даде възможност за по-безопасна и по-интелигентна работа чрез оптимизиране на енергийната ефективност и предсказуема поддръжка. Системата предоставя данни в реално време и улеснява вземането на решения чрез разпределяне на разходите за енергийни ресурси по групи – производство, осветление, отопление, вентилация и климатизация (ОВК) и администрация. Инсталирането на решенията на АББ и прилагането на устойчиви инициативи в завода в Раковски допринесоха за сертифицирането по стандрат ISO 50001.

За да се намали потреблението на енергия от ОВК и до 80% на въглеродните емисии от използването на газ, миналата година в завода бяха инсталирани термопомпи заедно с централизирано управление и наблюдение за отопление и охлаждане и система за разпределение на течности. Контролът и мониторингът на тези системи се управлява от системата за управление на сгради ABB Cylon, която беше инсталирана и в двете сгради в началото на 2024 г. Решенията от край до край проследяват и прогнозират потреблението на енергия, което ще улесни бъдещото планирано използване на възобновяема енергия и ще осигури стабилно енергоснабдяване, посочват от компанията.

Енергийна ефективност и намаляване на емисиите

"Нашите цялостни решения допринасят за ефективното проследяване и прогнозиране на потреблението на енергия", каза Майк Мустафа, президент на бизнес направление Умни сгради към АББ Електроснабдяване и Електрообзавеждане. "Постижението в нашите операции в България не само демонстрира как намаляваме въглеродните емисии в нашата собствена среда, но подчертава способността ни да помагаме на клиенти и партньори да постигнат собствените си цели за устойчивост."

За да изпълни ангажимента на АББ за електрификация на автопарка до 2030 г., клон Раковски въвежда в своя автопарк електрически превозни средства. В клон Раковски са инсталирани 17 AC и DC зарядни точки за електромобили, поддържащи зареждане за по-широката общност и за преминаващ трафик.

Тези постижения представляват голям успех за АББ България по стъпките към нулеви емисии, което ги квалифицира да бъдат сертифицирани по програмата като обект на AББ Mission to Zero. Програмата Mission to Zero подкрепя ангажимента на компанията да намали емисиите на парникови газове от Обхват 1 и Обхват 2 със 100% до 2050 г. Водени от местни екипи, обектите се фокусират върху подобряването на ефективността чрез генериране, управление и съхранение на енергия, използвайки иновативните технологии на АББ и интеграция на трети страни, се посочва в съобщението на компанията.

     
Източник: АББ България

Ключови думи: АББ   ABB   декарбонизация   Mission to Zero  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Проекти

18.07.2024   |   Китайска компания планира инвестиция от 5 млн. евро в производствена дейност у нас


17.07.2024   |   АЕЦ Козлодуй търси изпълнител за изграждане на соларна инсталация за БГВ


17.07.2024   |   Стартират ремонти за подобряване на водоснабдяването в района на Сакар


16.07.2024   |   onsemi стартира производство на SiC компоненти в Чехия


12.07.2024   |   Стартира кампанията Cities Heat Detox за декарбонизация на отоплението в европейските градове

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024Automotive Cluster
8 CELL
Последно от Проекти

18.07.2024   |   Китайска компания планира инвестиция от 5 млн. евро в производствена дейност у нас


17.07.2024   |   АЕЦ Козлодуй търси изпълнител за изграждане на соларна инсталация за БГВ


17.07.2024   |   Стартират ремонти за подобряване на водоснабдяването в района на Сакар


16.07.2024   |   onsemi стартира производство на SiC компоненти в Чехия


12.07.2024   |   Стартира кампанията Cities Heat Detox за декарбонизация на отоплението в европейските градове

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...