Industry Info  
Festo
Festo

Нов европейски проект предлага решение за проблема с шлаката в чугунодобивните заводи - 03.08.2022

03.08.2022   |   Начало»Проекти
 

Нов европейски проект търси решение на проблема с шлаката, генерирана в чугунодобивните заводи. Реализацията му стартира през юли т.г. Партньори в проекта STILL METAL, подкрепен от EIT RawMaterials, са Университетът в Падуа, OPIGEO, ITALGHISA, ZAG и ZEROCENTO, които обединяват сили, за да демонстрират устойчивостта на новия процес за преработка на шлака.

В рамките на проекта ще бъде приложен процес за трансформиране на шлаката в два ценни материала. Шлаката, получена при производството на чугун, се смята за отпадък, защото в сравнение с други видове шлака не може да се използва повторно и трябва да се депонира, което е вредно за околната среда.

Процесът включва реакция при високи температури в разтопено състояние между шлаката и специфични добавени материали. Резултатът е материал, който има състава на феросплав – ценна желязна сплав, съдържаща силиций, която може да се продава и да се използва в самия завод за производството на нов чугун.

В сравнение с производството на основни феросплави остатъчната оксидна шлака, получена при този процес, ще доведе до намаляване на въглеродните емисии със 70%. В допълнение тя представлява смес от алуминиеви оксиди, силиций и соли, които имат пазарна стойност за керамичната и/или циментовата индустрия. Шлаката е калциев/магнезиев алумосиликат с различен състав в зависимост от изходния материал. Тя може да се използва като добавка в цимент или в производството на теракота и/или традиционна керамика, предлагайки чудесен пример за индустриална симбиоза, посочват от EIT RawMaterials.

     
Източник: EIT RawMaterials; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: EIT RawMaterials   STILL METAL   чугунодобивна промишленост   керамична индустрия   циментова индустрия  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Проекти

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...