Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

17.05.2024   |   Ще се проведе уебинар за декарбонизация на централизираното отопление и охлаждане


17.05.2024   |   Осигурено е финансирането на втората фаза на проекта за подмяна на отоплителни уреди в община Смолян


17.05.2024   |   Walter Tools представи усъвършенстван универсален държач за инструменти


17.05.2024   |   Научете повече за новите вентилатори Blue e+ на организиран от Ритал предстоящ уебинар


17.05.2024   |   В ЕС най-много часове работят в Гърция и най-малко в България

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Ключът към успеха в адитивното производство е правилното приложение

28.04.2022   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Боян Пехливанов, основател на B2N, пред IndustryInfo.bg
 
McKinsey наскоро публикува проучване, в което набелязва основните притеснения на производствените компании по отношение на преминаването към адитивно производство, което спира широкото навлизане на технологията. Като доставчик на оборудване и услуги за 3D принтиране, как смятате – на какъв етап от развитието си е адитивното производство?
 
Адитивното производство към днешна дата е в "тийнейджърските си години". При производителите на 3D оборудване през изминалите години наблюдавахме бурен растеж, постоянни новини за нови методи на адитивно производство, постоянно излизащи нови материали, софтуери и концепции за работа. В момента виждаме едно консолидиране и стабилизиране на определени методи за производство. Много производители ясно са поели определени посоки и постепенно стабилизират все повече и повече машините си, материалите и цялата екосистема покрай тях, вкл. машини за дообработка, за да затворят производствения цикъл.
 
При потребителите пък наблюдаваме многократно покачващ се тренд на "adoption" всяка година. Не само, че повече производствени компании внедряват адитивно производство в своя работен поток, но и го правят по-бързо от преди, защото вече са запознати с предимствата, които технологията им предлага.
 
Как ще коментирате опасенията на производствените компании, че 3D принтерите са скъпи, а в същото време не са достатъчно бързи и имат ограничен производствен обем, което не е в полза на бизнеса им?
 
3D принтирането не заменя съществуващите производствени технологии, но то е все повече и повече неразделна част от всяко производство или дори малко студио. То позволява на едно производство да бъде гъвкаво и автономно и да реагира бързо спрямо променящия се пазар. Подпомага и съпътства традиционните методи на производство, което улеснява и прави по-бърз целия производствен процес. Главните приложения на 3D принтерите са буквално да спестяват пари и време.
 
За да бъде икономически изгодно, е важно да се намери правилният случай, в който да се приложи технологията на 3D печат като по-ефективна спрямо алтернативите. Потребителите все повече и повече искат персонализирани продукти. Има хиляди детайли, които се произвеждат в малки серии или се търсят специфични качества. Именно там е добавената стойност на адитивното производство. При такива случаи цената на произведения детайл, цената на машината и материалите и необходимото време всъщност са в пъти по-ниски в сравнение с алтернативни методи. Ключът е правилното приложение!
 
Какви са възможните решения на проблема със специфичния софтуер, използван от различните производители?
 
Действително всяка марка 3D оборудване работи със свой софтуер. Производителите на оборудване, които представляваме за България и на Балканите, непрекъснато усъвършенстват и надграждат своите операционни системи да отговарят на корпоративните нужди – безопасен достъп, интегрирана система с вече действащата информационна и техническа инфраструктура в конкретното производство. Съществуват и софтуери за контрол и автоматизация на процеса по 3D принтиране като този на Print & Go, чиито данни се агрегират и могат да се ползват за анализи и подобрения в производствените процеси.
 
Склонни ли са компаниите от бранша да предлагат повече услуги отвъд доставка, монтаж и пускане в експлоатация? Готови ли са да предложат и съвети за подобряване на дизайна на компонентите, оптимизация на процеса, подобряване на качеството, например?
 
Нашата практика също ни научи, че производствените предприятия се затрудняват да разберат как могат да се възползват от адитивното производство. Проектантите обикновено имат ограничени познания за възможностите на системите за адитивно производство или как да изготвят проекти за този тип производство.
 
За дизайна на всеки детайл е важен методът, по който ще се произвежда. Ако е по-изгодно икономически да се принтира, то тогава дизайнът трябва да се оптимизира за 3D принтиране. Чрез формата можем да подобрим много функцията, здравината, използвания материал и ефикасността на целия процес.
 
Преди да предложим продукт, екипът на B2N консултира и анализира потенциала на 3D принтирането като допълнителен метод на производство в съответния бизнес. За нас основната цел зад всяка доставена машина е тя да спестява време и ресурс на партньорите ни, като по този начин да подобрява производствените процеси и да придвижва едно производство към въглеродно неутрална индустрия.
 
Могат ли доставчиците на оборудване и услуги да помогнат на проектантите по-бързо да навлязат в тънкостите на адитивното производство?

Да, чрез следпродажбена поддръжка и обслужване, както и с непрекъснати обучения. Ние самите развиваме собствена академия – B2N Academy. Стартирахме това направление тази година, но самата идея узрява от няколко години.
 

     
Източник: TLL Media; Снимка: B2N

Ключови думи: B2N   3D принтиране   3D принтери   адитивно производство  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Formlabs разширява възможностите на SLA и SLS 3D принтерите с нова софтуерна актуализация


Ще се проведе уебинар за предимствата на SLS 3D принтирането


Rapid.Tech 3D ще бъде сцена на адитивните технологии в Ерфурт


Стартъп разработи иновативна технология за 3D печат с непрекъснат филамент


Изследователи разработиха технология за бърз 3D печат на разтопен метал

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...