Industry Info  
Festo
Festo

Кои са пречките пред широкото навлизане на адитивното производство в индустрията - 22.03.2022

22.03.2022   |   Начало»Бизнес
 

Въпреки съществените преимущества, които има пред конвенционалните производствени методи, адитивното производство все още не е широко навлязло сред производствените компании. Проучване на консултантската компания McKinsey показва, че производствените предприятия виждат четири основни препятствия пред широкото разпространение на технологията.
 
Първо, повечето 3D принтери са бавни и с ограничен производствен обем, което ограничава обсега на възможните приложения. Интегрирането на тези машини в производствения процес също е сложно.
 
Второ, оборудването за адитивно производство често се използва със специфичен за всеки производител софтуер за управление, което ограничава интегрирането на различни машини или с друго оборудване и производствени системи за управление, използвани в съответния завод. Необходимите за постигане на постоянно качество и стабилна производителност технологии и ноу-хау са трудно достъпни.
 
Друг проблем касае цената и наличността на материалите. В днешно време дори обикновените инженерни материали са много по-скъпи, когато се доставят във вид, подходящ за обработка с оборудване за адитивно производство.
 
И накрая, индустриалните потребители се оплакват, че доставчиците на оборудване не предлагат високо ниво на техническа поддръжка отвъд строго необходимата за инсталиране и доставка. Потребителите биха искали по-голяма помощ за подобряване на дизайна на компонентите, за да паснат на специфични производствени процеси или за намирането на начини за подобряване на качеството, надеждността и производителността на машините, след като започне производството.
 
Според проучването на McKinsey производствените предприятия се затрудняват да разберат как могат да се възползват от адитивното производство. Проектантите обикновено имат ограничени познания за възможностите на системите за адитивно производство или как да изготвят проекти за този тип производство. Преминаването от конвенционално към адитивно производство на съществуващ компонент рядко е изгодно. Ползите се виждат, когато се проучат уникалните възможности на адитивното производство като комбиниране на множество характеристики в един компонент, за да се намали броят на частите за сглобяване, или за да се елиминира необходимостта от доработка, или допълнителни стъпки в процеса.
 
В днешно време рисковете при индустриално внедряване на адитивно производство са изцяло за сметка на крайния потребител. Изброените по-горе препятствия могат да направят изключително трудна обосновката за преминаване към директно производство с технологии за адитивно производство. Превъзмогването им е предизвикателство за целия сектор. Производителите на оборудване биха могли да подобрят скоростта, автоматизацията и интеграцията със съществуващите производствени системи, докато доставчиците на материали биха могли да решат проблемите, свързани със сертифицирането, наличностите и разходите.
 
Все пак амбициозните производствени компании не трябва да чакат доставчиците на решения за адитивно производство да свършат сами цялата работа. Въпреки ограниченията някои индустриални потребителите постигат значителен напредък в директното производство с технологии за адитивно производство, като натрупват знания и способности, които ще им служат добре, когато индустрията се развие, посочват от McKinsey.

     
Източник: McKinsey; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: McKinsey   адитивно производство   3D принтери  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
Webit Expo

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...