Industry Info  
Festo
Festo

Несигурността влияе негативно на бизнеса

13.03.2013   |   Експертно
 

За последните новости в областта на системите за пожарогасене, за предпочитаните видове пожарогасителни инсталации в България и за повишените изисквания на клиентите разказва специално за сп. ТД Инсталации и IndustryInfo.bg Златка Иванова, управител на Фламтех

Г-жо Иванова, какви са новостите в областта на системите за пожарогасене?
Необходимостта от надеждна противопожарна защита на строежите с цел осигуряване безопасността гражданите, намаляване щетите от пожар, опазване на околната среда определя значимостта на автоматичното пожароизвестяване и пожарогасене в наши дни, в съответствие с повишените изисквания в нормативната уредба и европейските стандарти. Вече е задължително всеки инвестиционен проект да съдържа част „Пожарна безопасност“. Разработването на противопожарните норми към всеки проект осигурява правилни решения за оптимално и ефективно функциониране на системите за защита от пожар, евакуацията на хората, както и неразпространението на пожара. Пожароизвестителните системи са задължителни вече за почти всички обекти. Трябва да отговарят на стандарта за пожароизвестителни ситеми EN54, да бъдат лесни за монтаж, да притежават набор от технически характеристики, които улесняват работата във всеки етап, да минимизират фалшивите сигнали, да имат съвременен дизайн. Относно тяхната функционалност все повече се налага изискването да могат да се комбинират и свързват една с друга, като своевременно регистрират и оповестяват възникването на пожар.
Пожарогасителните инсталации, освен да гасят, трябва да не нанасят допълнителни щети. Особено важно е да бъдат безопасни за хората и околната среда.

Кой е предпочитаният вид пожарогасителна инсталация от клиентите Ви? Какъв тип пожарогасителни инсталации инсталирате най-често?
За предпочитания не може да се говори. В зависимост от категорията на обекта, конструкцията и предназначението се определят всички мерки относно пожарната защита, в това число и пожарогасителната инсталация. През 2012 г. доставихме и монтирахме повече газови пожарогасителни инсталации, които са предназначени за гасене на сървърни и телекомуникационни съоръжения, скъпо оборудване, дейта центрове, архиви и др. Пожарогасителните инсталации с NAF S 125 и NAF S 227 са високоефективни, безопасни за обитавани помещения, не нарушават озоновия слой, не влияят на техника и оборудване. Използват по-малко гасителен агент, могат да се използват при температура до -18 °С, изискват минимални разходи за поддръжка.

Бихте ли посочили някои от референтните обекти на компанията в страната?
По-значимите наши обекти за миналата година са: нова летищна контролна кула в София; Баумакс, Русе; Топлофикация Русе, СКФ Берингс България, Кърнаре; EVN; УНСС; УАСГ; Шнайдер Електрик, Пловдив; Булгартабак, София; складова база на БЕРС, София; Търговска банка D, София; Университетска болница Лозенец; нова сграда на bTV; Медицински център в Парадайз мол и др.

Как оценявате бизнес възможностите, които предлага българският пазар в настоящия момент?
Да се прави бизнес в България е трудно както за българските фирми, така и за чуждите инвеститори. Малко са инвеститорите, които са решили да дойдат тук, а чуждите инвестиции са изключително важни за страната не само заради притока на външни капитали, но и за разкриването на повече работни места. Несигурността и липсата на доверие в институциите са най-негативните фактори в бизнеса. Нелоялната конкуренция също влияе на бизнес климата у нас. Трябва да се предприемат точни и ясни мерки, особено за малкия и среден бизнес, за да продължи да функционира и да се развива, защото той е гръбнакът на нашата икономика.
Иска ми се вече да не се говори за криза, рецесии, пазарът да се отвори, да стане по-стабилен, да предлага повече възможности за реализация.

Какви ще бъдат приоритетите Ви в плановете за развитие на компанията?
Осигуряването на пожарна защита и сигурност е основен приоритет за нас, като предлагаме съвременни, високоефективни решения в пожарогасенето и пожароизвестяването. Професионалното и коректно отношение към всеки клиент и партньор, също е приоритет в нашата работа. Специално внимание отделяме и за повишаване квалификацията на персонала.

Какви нови продукти и технически решения възнамерявате да лансирате на нашия пазар през тази година?
На българския пазар ще предложим продукта NAF P5 за носими пожарогасители. NAF P5 е надежден, ефективен и чист агент за локално гасене, който е безопасен за хората, околната среда и оборудването. Неговата патентована формула е разработена с цел оптимизиране както на физичните, така и на гасителните характеристики. Носимите пожарогасители с гасителен агент NAF P5 отговарят на стандарта EN3. Ще представим нова пожароизвестителна система за управление на газова пожарогасителна инсталация. Проектирана и произведена съгласно най-високите стандарти, контрол на качеството, отговаряща на EN54 и EN12094-1. Панелът има голям LED дисплей, позволяващ лесно конфигуриране и контрол.

     
Източник: ТД Инсталации

Ключови думи: Фламтех   пожарогасене   пожароизвестителни системи  

Област: Експертно  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Експертно

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...