Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Проект в Куклен демонстрира потенциала на кръговата икономика в индустриалните зони

15.09.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Организацията за градски трансформации ГРАДОСКОП стартира в партньорство с община Куклен и Sevic Bulgaria проекта РЕГЕНЕРАЦИЯ, който цели да изследва използването на природно базирани решения в устойчивото планиране на индустриалните паркове.

Екипът анализира потенциала на съществуващото биоразнообразие в екосистемата на промишлено-търговска зона "Куклен" близо до Пловдив, в която работят 1000 души в компании като Холдинг КЦМ 2000, Мекалит, Техно Акташ и Одело България.

В рамките на проекта се провеждат различни изследвания и анализи, за да се установи как различни агрикултурни и индустриални дейности могат да си взаимодействат по-ефективно, за да бъде гарантирана здравословна среда за работа и живот във и около индустриалните зони.

Чрез изследвания на спецификата на почвата на Куклен и анализи на регенеративните свойства на естествените растителни и животински видове в района се набелязват най-устойчивите и успешни практики в ландшафтното и архитектурно проектиране на подобни места за производство, за да осигурят дългосрочна качествена среда за живот, работа и бизнес.

Дейностите по проекта включват серия от изследователски разходки, в които участват експерти по биоразнообразие, представители на община Куклен, студенти от пет европейски университета, жители и служители в индустриалната зона.

Ще бъдат разгледани пречистващите свойства на засадените от Холдинг КЦМ 2000 лозови масиви с цел регенериране на замърсената почва в района. Експерти от Българската академия на науките (БАН), Българско сдружение за защита на птиците и Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Никола Пушкаров" правят и биомониторинг на почвите и различните видове на територията на индустриален парк "Куклен". В специално организирано посещение на почти обезлюденото село Яворово ще бъдат анализирани местните агрикултурни традиции в контекста на съвременните стратегии за биоразнообразие чрез анализ на специфичната екосистема на мястото.

За да бъде показан потенциала на индустриалната зона, да се развива устойчиво и здравословно в полза на своите обитатели, в рамките на проекта РЕГЕНЕРАЦИЯ ще бъде създадена и тествана и нова пилотна кетъринг услуга по концепцията "farm-to-fork". Тя ще предлага ежедневно здравословно обедно меню на служителите в Индустриален парк "Тракия", приготвено единствено от местни и чисти продукти.

     
Източник: Община Куклен; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: индустриални зони   РЕГЕНЕРАЦИЯ   ГРАДОСКОП  

Област: Проекти  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Проекти
ABB Bulgaria
 
реклама
Sales Club Conference 2024
Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...