Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
Последно от новини

19.04.2024   |   Кои са последните пазарни тенденции при термопомпите


19.04.2024   |   Екологични отоплителни уреди ще заменят печките на твърдо гориво в община Пазарджик


18.04.2024   |   Европейска соларна харта ще подкрепя фотоволтаичното производство в ЕС


18.04.2024   |   Водородни и офшорни проекти вече могат да кандидатстват за финансиране по линия на регламента за трансевропейските енергийни мрежи


18.04.2024   |   Удължиха срока за кандидатстване по отворената покана за финансиране на проекти за енергийна ефективност на МСП

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Каква е ролята на дизеловите генератори в декарбонизацията на центровете за данни

10.08.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Центровете за данни работят непрекъснато и се нуждаят от резервни генератори в случай на прекъсване на основното електрозахранване. Модерните дизелови генератори са сред най-ефективните по отношение на потреблението на гориво и енергия опции на пазара. Те са надежден избор, изискват минимална поддръжка, бързо се включват и се възползват от широката достъпност на дизела.

Промишлеността обаче върви към все по-устойчиво бъдеще и центровете за данни търсят начини да намалят емисиите си. Резервните генератори не работят редовно и генерират малка част от въглеродните емисии от обхват 1 на компаниите, но въпреки това екологичното им въздействие не може да се пренебрегне, отбелязва Cummins.

Регулациите на местно ниво за допустимото замърсяване на въздуха налагат необходимостта от намаляване на емисиите на изгорели газове, особено на хъбовете за данни. В резултат центровете за данни търсят начин да направят по-чисти енергийните решения, които използват.

Те трябва да решават проблема с въглеродните емисии и същевременно да намаляват цялостния си екологичен отпечатък. Работата на модерните дизелови генератори е видима и под контрола на оператора, което ги прави основна цел при намаляване на въглеродните емисии.

HVO вместо дизел в дизеловите генератори

Едно от алтернативните горива, които центровете за данни могат да използват с дизеловите генератори е хидротретираното растително масло (HVO). То се добива от същите суровини, използвани за производството на биодизел, но чрез различен процес, наречен хидротретиране. При изгаряне HVO отделя въглерода, уловен по-рано от организмите, поради което се приема за нискоемисионно гориво.

Емисиите от HVO са около 70% по-ниски от тези от дизела, като се имат предвид всички емисии, свързани с преработката, транспортирането и дистрибуцията му. Използването на HVO също така намалява емисиите на прахови частици, но не влияе особено на емисиите на азотен оксид.

HVO може да се използва наред с обикновеното дизелово гориво в повечето стандартни дизелови двигатели. За разлика от биодизела, HVO е по-стабилно гориво и не се разпада с времето, благодарение на което е идеално за приложения в режим на готовност.

Тъй като не са необходими никакви промени в съществуващите двигатели или горивни системи, преминаването към HVO е нискорискова опция, която не изисква никакви капиталови инвестиции. Някои технологични компании като Microsoft вече преминават към използване на HVO с дизеловите генератори в центровете си за данни. При избор на резервно захранване някои центрове за данни вече изрично настояват генераторите да могат да работят и на HVO, и на дизел.

HVO е чудесно гориво за центровете за данни, които искат да започнат да декарбонизират операциите си, тъй като е по-устойчива опция от дизела и природния газ, отбелязва Cummins. Засега наличностите са ограничени, но производствените мощности за HVO бързо се увеличават. Допълнителен производствен капацитет от 8 млрд. галона се очаква да заработи през следващите пет до десет години.

     
Източник: Cummins,дизелови генератори,HVO,устойчивост,центрове за данни

Ключови думи: Cummins; Снимка: Dreamstime  

Област: Технологии  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...