Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Новата гама измервателни уреди на Konica Minolta е базирана на 150 години опит в иновациите

Дилян Пейчев, Technical Department Manager, Коника Минолта България

С какво измервателните решения на Konica Minolta се отличават от аналогични продукти на други производители на пазара?
Реално ние сме първата компания в света в исторически план, която предлага на пазара решения в тази област, което ни носи конкурентно предимство. Konica Minolta през април 2023 г. навършва 150 години! Това са 150 години опит и експертиза в разработването на технологии и оптични системи, свързани с фотографията и с печата, т.е. с цялостния процес по "улавянето" на изображения в цвят и светлина и последващото им възпроизвеждане.

Konica Minolta също така предлага решения за измерване на цвят, базирани на задълбочен анализ на нуждите на клиента и съобразяване с изискванията на конкретната индустрия. С нашите измервателни уреди винаги мерим цвят (или част от спектъра на отразената светлина), но накрая клиентът получава величина (индекс, число или параметър ДА/НЕ), която му позволява да осъществи входящ контрол на суровини от доставчици, да контролира изходящо качество на готови продукти, да настрои и оптимизира технологичен процес. Добре подбраното решение за измерване на цвят спестява време, елиминира субективните оценки, съкращава производствени забавяния и премахва риска от ненужно бракувана продукция.


Компанията разполага и със сертификационни лаборатории на територията на Европа, благодарение на което можем да предложим на нашите клиенти качествена поддръжка и ре-сертифициране на инструментите, предлагани от нас.

Не на последно място искам да изтъкна, че сме водени от философията "Клиентът е в центъра на всичко", което означава, че следваме партньорски подход в работата си и припознаваме техните цели като наши. Освен консултациите, които предоставяме относно избора на най-подходящия уред, предлагаме и специално разработено за конкретната компания задълбочено обучение.

Какви са тенденциите при проектирането на измерателните уреди за цвят и светлина?
По принцип инструментите за измерване на цвят и светлина са доста "консервативни" по отношение на дизайна и използваната технология. Пазарните тенденции по-скоро са свързани с потребителския интерфейс и ергономичните промени във външния вид на самите инструменти.

Продуктовата гама на Konica Minolta също е повлияна от тези новости, но основният фокус е поставен отново върху надеждността, прецизната изработка и точността на измерваните данни.


 
Новите ни измервателни инструменти се характеризират с:

  • подобрена прецизност и консистентност на измерванията;
  • бързо действие;
  • мултифункционалност;
  • вградени "помощници" (wizards), които водят оператора както при конфигуриране на инструмента, така и при извършване на самото измерване.

Konica Minolta разработва измервателни уреди, специално създадени за конкретни индустрии – автомобилна индустрия, хранителна промишленост, производство на керамика, козметика, строителни материали и др.

Кои са най-интересните и необичайни приложения на измервателните уреди за цвят и светлина?
В хранително-вкусовата промишленост повечето хора не си представят къде и за какво може да се използва инструмент за измерване на цвят, но именно там е най-широкото оползотворяване на тези технологии.

Така например, степента на изпичане на различни тестени изделия реално се контролира от инструмент за определяне на цвета. Konica Minolta предлага уреда "baking meter", в който е налична вградена, стандартизирана за индустрията BCU скала (Baking Contrast Units). Инструментът оценява директно в BCU единици степента на изпичане на конкретния продукт. С негова помощ може да се настрои и да се контролира процеса на изпичане, както и да се осъществи цялостен контрол на влаганите суровини и междинни продукти. Също така със специален инструмент на Konica Minolta може да се контролира цветът в различните процеси при обработката на кафе.

Уредите на Konica Minolta се използват и при сортиране и контролиране на качеството на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти (месо и месни продукти). Специалната технология на нашите измервателни уреди позволява да се измерят големи количества образци за кратко време и да се елиминира човешка грешка. Инструментът дори може да усредни измерените резултати и да даде интегрална оценка на цялата партида.

Друг интересен пример за уред със специализирано приложение е преносимият инструмент "chlorophyll meter", който позволява чрез измерване на цвета на материал от листата на дадена земеделска култура да се определи относителното съдържание на хлорофил в тях. Едно такова решение, освен за изследователски и лабораторни цели, е изключително полезно и за правилното дозиране на количеството торове и влага в почвата за оптимизиране на добива в земеделието.

В коя индустрия най-широко се използват измервателните уреди за цвят и светлина на Konica Minolta?
Автомобилната индустрия отдавна използва измервателни уреди за светлината на различните дисплеи в автомобила, както и решения за измерване на цвят на различни компоненти като например цвят на купето, на детайли от интериора, на различни символи и икони по конзолата за управление. Напоследък предизвикателство в тази индустрия е използването на все по-сложни бои и покрития за екстериора, като процесът на боядисване и крайният резултат е почти невъзможно да бъдат контролирани с конвенционален спектрофотометър. За целта Konica Minolta предлага инструмент, измерващ цвета едновременно при шест различни ъгъла на наблюдение.


 
За контрол на детайлите, вложени в интериора на автомобила има друго специфично решение, което по-скоро помага да се провери доколко се съчетават различните материали, цветове и повърхнини от гледна точка на човешкото възприятие. Целта е да се елиминира човешкият фактор и да се гарантира, че крайният резултат ще отговаря на идеята на дизайнера.

Какво заключение бихте направили относно този тип решения и пазара като цяло?
Ако трябва да обобщя, инструментите за измерване на цвят и светлина имат изключително широко приложение. С растящите изисквания на клиентите за крайните продукти и нуждата от адаптация към бързо осъществяващите се пазарни промени се разширява и полето за тяхното използване. Измервателните уреди на Konica Minolta са с безкомпромисно качество, изключително лесни са за използване, осигуряват прецизни данни, гарантират надеждна и дълготрайна употреба.

Ние сме на разположение да обсъдим възможностите за персонализирани решения с всеки, който има въпроси или има предизвикателства в тази сфера, които иска да реши.

 

 

 

 

 

 

Коника Минолта Бизнес Солюшънс България ЕООД

Централен офис София 
София 1766
ул. "Витошки камбани" 9
Камбаните Грийн Офисис, ет. 4


Офис Пловдив
Пловдив 4000
бул. "Дунав" 5
Бизнес Парк Роял Сити


Офис Варна
Варна 9000
бул. "Ян Хунияди" 31, офис 312
 

Тел.:0700 42022 
Е-mail:info@konicaminolta.bg
www.konicaminolta.bg

     
Източник: Коника Минолта България

Ключови думи: Konica Minolta   Коника Минолта   измервателни уреди   хранително-вкусова промишленост   автомобилна индустрия   baking meter   chlorophyll meter  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...