Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Новоиздадена книга разказва за бизнеса на Екстрапак

18.11.2021   |   Бизнес
 

В новата си книга "Историята на Екстрапак" Калоян Кирилов разкрива тайната на успеха на компанията, създадена преди близо три десетилетия. Самата идея за написване на книгата е на двама от създателите на Екстрапак. След като прочитат първите книги на Калоян Кирилов, посветени на най-новия тип предприемачи – стартъпите, те му предлагат да напише и тяхната история.
 
В своята дългогодишна кариера на финансов консултант и инвестиционен банкер Кирилов се занимава предимно с компании като Екстрапак – типични български компании, създадени през 90-те години, заради което и темата му е особено интересна. "Вече имах "Стартъп в BG" и исках да разкажа и за другите предприемачи, които всъщност в момента са гръбнакът на българската икономика", споделя Кирилов. Така той се заема да разкаже не просто историята на една компания, а историята на Екстрапак като пример за компания, възникнала през 90-те години, която може да стане голяма и успешна за българските мащаби, за компания, изградена от нулата, без да се замесва в каквито и да било скандали и нечисти сделки през един особено смутен период от българската история. Това е особено важно, защото, както самият Кирилов отбелязва, примерът на Екстрапак не е някакво изключение, но за масовия читател е типично да смята, че няма как да се постигне успех в бизнеса в онези времена по честен начин.

Насочена към широка аудитория

Книгата според нейния автор  би била интересна за широк кръг от читатели. За младите хора, които не са били свидетели на събитията от 90-те години, тя би била интересна като история за това как всъщност се е правил бизнес тогава. За онези, които са свидетели на събитията от онези времена пък, книгата ще бъде интересно четиво, което ще ги върне назад във времето към история, в която могат да се припознаят. Независимо от възрастта обаче за всеки, който се занимава с бизнес, би било полезно да научи как Екстрапак е успяла да се структурира така, че да може да работи, без да е зависима от собствениците си. Според Кирилов именно тази самостоятелност на бизнеса би трябвало да е целта и стимулът на всички предприемачи, стартирали своя бизнес през 90-те години.
 
Книгата изобилства от интересни и запомнящи се истории, защото без тях, тя ще е просто хронологията на една компания и едва ли някой ще иска да я чете, споделя с усмивка авторът. Така читателите ще научат за странните по днешните стандарти начини за първоначално натрупване на капитал, как създателите на Екстрапак се измъкват от престъпните групировки, които "застраховат" принудително компаниите през 90-те години, и дори как се осъществяват бизнес пътувания до далечни дестинации като Сирия с автобус и доколко важно е да мислиш бързо, когато на връщане автобусът тръгне по-рано от очакваното.
 
Книгата дава отговор и на един особено интригуващ въпрос – как петимата приятели, съученици от математическата гимназия във Велико Търново запазват добрите си отношения 25 години. Кирилов пита за това всеки един от тях и всеки има своята версия. Особено запомнящ се обаче е отговорът на Ивайло Пенчев, който обяснява, че макар и да е някак типично за хората на Балканите да бъдат малко тарикати и да гледат да "прецакат" всички останали, те никога не са подхождали с нагласата да "прецакат" нито доставчици, нито клиенти, нито делови партньори, защото веднъж избрал този подход, човек рано или късно ще го използва и срещу съдружниците си.

     
Източник: TLL Media; Снимка: Калоян Кирилов

Ключови думи: Екстрапак  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Eвромаркет компресорс

Последно от Бизнес

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...