Industry Info  
ИндСофт
ИндСофт

Изследователи създадоха биопластмаса от дървесина

14.04.2021   |   Технологии
 

Изследователи от Института по околна среда към Йейлския университет (Yale School of the Environment – YSE) и Центъра за иновативни материали към Университета в Мериленд обявиха, че са постигнали истински пробив в областта на биопластмасата.

Екипът е успял да създаде пластмаса, използвайки остатъчна дървесина. Новият материал е здрав, устойчив на светлина и може да се използва за съхранението на течности. Пластмасата от дървесина също така подлежи на рециклиране или биоразграждане в природата. Тъй като има по-кратък жизнен цикъл, влиянието й върху околната среда е по-ограничено в сравнение с това на пластмасата от петролни суровини и другите биоразградими пластмаси.

При направените тестове е установено, че при заравяне на мостри от пластмасата в почвата, тя започва да се разгражда след две седмици, а за пълното й разграждане са необходими три месеца.

Според Лиангбинг Ху, преподавател в Центъра за иновационни материали в Университета в Мериленд, новата биопластмаса има множество приложения. Тя може да се използва за направата на найлонови торбички и опаковки, но също така и да намери приложение в автомобилостроенето благодарение на възможността да се моделира в различни форми.

Изследователите също така проучват потенциалния ефект от производството на новия материал върху горите. За момента при процеса се използва остатъчна дървесина от различни производства, но при масовизиране на производството й може да се стигне до използването на големи количества дървесина, което да окаже влияние върху горите, управлението на земите, екосистемите и климатичните промени.

     
Източник: YSE

Ключови думи: YSE   биоразградима пластмаса   опаковки   автомобилостроене  

Област: Технологии  

Fanuc
FANUCМехатроникс

Подобни статии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
Balkan Services
Eвромаркет компресорс

Последно от Технологии

Мехатроникс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеИндустриално видеоЕкспертноПредстоящоОбяви за работаПроектиСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...