Industry Info  
Festo
Festo - A banner

Индустрията започва производство на до 40 хил. предпазни маски

24.03.2020   |   Реализации
 

На 20 март т. г. се проведе среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и представители на българската индустрия, и академичните среди, съобщиха от Министерството на икономиката (МИ). По време на срещата бяха представени образци на маски, защитни шлемове и очила, чието производство стартира незабавно.

Българските защитни средства са тествани във вирусологията към Биологическия факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Изследваните филтри са разработки с активен въглен, произведен от костилки на кайсии, за които е потвърдено непропускливо качество за вируси с големината на коронавируса.

"Филтърът може да се ползва за маски за многократна употреба, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново" казаха учените проф. Стоян Шишков и проф. д-р инж. Павлинка Долашка, разработили предпазното средство.

От МИ съобщиха, че 5 български фирми започват производство на български шлемове и очила. Очаква се заводите да създават над 3000 шлема на ден. "Компании от Автомобилния клъстер до седмица ще вкарат в производство линия за защитни очила", казаха от Министерството, като капацитетът на производството трябва да задоволи българския пазар и този в Европа.

     
Източник: МИ

Ключови думи: МИ   БАН   СУ "Св. Климент Охридски"  

Област: Реализации  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Реализации

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...