Industry Info  
Festo
Festo - A banner

БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. за устойчивост

20.03.2020   |   Бизнес
 

Българската народна банка (БНБ) обяви своите мерки във връзка с извънредното положение. БНБ прилага пакет от мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията, които целят запазването устойчивостта на банковата система и засилването нейната гъвкавост за намаляване на негативните ефекти от ограниченията, произтичащи от пандемията, за гражданите и бизнеса.

"Основните мерки са насочени към допълнително укрепване на капитала и ликвидността на банките, както следва: капитализиране на пълния обем на печалбата в банковата система в размер на 1.6 млрд. лв.; отменяне на предвидените за 2020 г. и 2021 г. увеличения на антицикличния капиталов буфер с ефект от 0.7 млрд. лв.; увеличаване на ликвидността на банковата система със 7 млрд. лв. чрез намаляване на чуждестранни експозиции на търговските банки", съобщиха от БНБ.

Българската народна банка предлага също така допълнителни мерки с цел гарантиране функционирането на валутния борд, наличнопаричното обращение, платежните системи и банковия надзор. "БНБ следи много внимателно ситуацията и има пълната готовност да предприеме допълнителни мерки, ако такива мерки се наложат", казаха от БНБ.

     
Източник: БНБ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: БНБ  

Област: Бизнес  

Мозайка
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Бизнес

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиКариериПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...