Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Софена, Здравко Георгиев: Българските компании и общини не трябва да се колебаят да споделят проблемите си

10.05.2018   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Инж. Здравко Георгиев е изпълнителен директор на Софийска енергийна агенция Софена. Той ще участва като лектор на предстоящия международен форум "Енергийна ефективност – възможности и предизвикателства пред общините и бизнеса в Република България".
 
Кое е най-важното, което трябва да знаят за Вас участниците в конференцията? 
Софийска енергийна агенция – Софена е утвърден партньор на редица български и международни институции и организации. От създаването си през 2001 г., агенцията е инициирала и изпълнила редица проекти с европейско, национално и местно финансиране в сферата на устойчивото енергийно развитие. Софена извършва и предпроектни проучвания и анализи, включително енергийни обследвания и внедряване на системи за енергиен мениджмънт.  
 
Вие имате богат опит в сферата на енергийната ефективност - бихте ли ни разказали за най-интересния проект, по който сте работили?
През първите години на моята работа в Софена (2002-2005 г.), екипът на организацията до голяма степен беше пионер в България в няколко направления, като това беше и най-активният период на развитие на енергийната ефективност като политика и законодателство. Освен в сферата на анализа на потенциала на възобновяемите енергийни източници, Софена се включи в прилагане на методологията за енергиен бенчмаркинг и системи за енергиен мениджмънт на ниво предприятие, сграда и община. Предизвикателствата бяха и продължават да бъдат много: липса на капацитет и ресурси за прилагане на системния подход за управление на енергията; недостатъчни стимули за внедряване; осигуряване на устойчивост на резултатите и други. Въпреки това, ние успяхме да адаптираме за българските организации редица инструменти за внедряване на един съвременен подход за управление на енергията и иницииране на мерки за енергийна ефективност, които да бъдат лесно приложими и ефективни в ежедневната дейност на отговорния персонал. Ние постоянно се учим от практиката – реалните нужди и прагматизмът са водещи, за да постигнем успех. Работата с хора и организацията на екипи от различни отдели и направления изисква мултидисциплинарни познания и умения и прави удовлетворението от успехите голямо. 
 
Кои са най-големите предизвикателства или проблеми, с които се сблъсквате?
Желанието на всеки инженер е да види реализирани идеите и проектите, които е инициирал и предложил за изпълнение. Основното предизвикателство е да се задвижи механизма и успешно да се финализира един проект, защото човек вижда колко е зависим от редица обективни и субективни фактори. За преодоляване на всички пречки и проблеми е нужно преди всичко мотивация на отговорните лица – от политиците и главните мениджъри, през управленския персонал на ниско и средно ниво до самите изпълнители. Ролята на организации като нашата е да убеди ръководството в успеха и да подскаже ясни условия и алгоритъм за работа, така че проектите да се случат по най-добрия начин. Длъжни сме да оценим рисковете и да реагираме по най-добрия начин във всеки един момент. Всичко това са трудностите и предизвикателствата на нашата работа, но и те ни правят по-силни и уверени в смисъла от това, което правим. 
 
Какви са препоръките Ви към българските компании и общини?
Основен проблем на всяка една организация, институция или компания обикновено е неувереността и недостатъчната активност в бизнес или организационните въпроси. Това, което винаги ни е учудвало е, че на експертно и дори управленско ниво, персоналът е информиран за проблемите с използването на енергията и потенциала на мерките за енергийна ефективност. Остава всички да бъдат уверени в успеха и активно да търсят решения, именно затова понякога е необходим консултантът – да вдъхне увереност, да посочи добри примери и да начертае правилния път към успеха. Българските компании и общини не трябва да се колебаят да споделят проблемите и идеите си за справянето с тях, както и да ползват външни услуги, за да получат необходимия първоначален импулс в правилната посока на действие. Затварянето в проблемите и принципът "проба-грешка" трябва да бъдат заменени с отваряне към новостите и внимателно прилагане на успешни подходи и механизми на работа. 
     
Източник: DMI Events

Ключови думи: DMI Events   Софена   енергийна ефективност   международна конференция  

Област: Експертно  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Mеждународен форум за енергийна ефективност събира бизнеса и общините


Съвременна термопомпена система осигурява устойчиво отопление в жилищен блок в Германия


Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора


Отворена процедура за финансиране на проекти за енергийна ефективност на МСП


Мащабен проект в сферата на осветлението помага на Пакистан да постигне целите си за декарбонизация

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...