Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Полимерни покрития

Принципно, за индустриалните подове се използват предимно полимерни покрития, които се различават по вида на свързващото вещество (епоксид, полиуретан, метил-акрилат) и по дебелината и процентното съдържание на пълнител (тънкослойни, самонивелиращи и с високо съдържание на пълнител). За пълнители се използват основно кварцови пясъци (0,3-0,8 mm ), а при антистатичните подове – графит и проводящи влакна.

В последните години широко използвани са тънкослойните покрития от епоксидни и полиуретанови смоли. С тях се постигат разнообразни декоративни ефекти, високи хигиенни показатели и сравнително добра износоустойчивост.

Интерес представляват също безцветните продукти от полиуретанова смола, с добра UV устойчивост, подходящи за външно покритие или ремонт на тераси със запазване на старата настилка или декорация. От декоративна гледна точка се налагат и т.нар. мортарни системи - комбинация от епоксидни смоли и цветен кварцов пясък.
Широко използвани в строителната практика са самонивелиращите се индустриални подови системи с дебелина до 4 mm, за средни натоварвания, които решават редица експлоатационни проблеми - антистатични ефекти, защита от агресивни среди.

Като универсални решения за места с интензивен транспорт, ”мокри” производства или резки температурни натоварвания на пода над 90 оС, се предпочитат т. нaр. полиуретан–циментови подове. Те се изграждат с дебелина от 4-12 mm. Характеризират се с голяма устойчивост на удар и абразивно изтриване и отлична устойчивост към широк спектър химикали. Тези индустриални настилки са плътни и непроницаеми във всяка точка от дебелината на слоя. Тъй като това са инертни продукти, биологически неразграждащи се и непозволяващи развитието на бактерии и гъбички, те са широко използвани за помещения с високи хигиенни изисквания, в ХВП, фармацевтичната промишленост и други.

Метил-акрилатните подове са широко използвани при открити площадки, изложени на слънчева радиация, температурни промени и механично натоварване. Отличителната им способност е голямата скорост на набиране на якост. Два, три часа след нанасяне на покритието е възможно преминаване, а пълна експлоатация се постига след 24 часа. Също така, те позволяват нанасяне и при отрицателни температури.

Разнообразието на съвременните високотехнологични продукти в областта на индустриалните подове е голямо. При избора на индустриална подова система е добре да се отчетат всички фактори на средата, характерът на производството, експлоатационните параметри и натоварвания. За качествения под са важни подборът на подходяща система, качествено подготвена основа, качествени материали и изпълнение.

инж. Иван Китанов, Изотрон Инженеринг

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: Изотрон Инженеринг   индустриални подове   епоксидни смоли   полиуретанови смоли  

Област: Преглед на пазара  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Индустриални подове


Системи UCRETE


Полирани бетони


Нанолитиеви продукти


Дисперсно армирани безфугови бетонни настилки

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Преглед на пазара

04.11.2022   |   Русенският университет Ангел Кънчев договори сътрудничество с Huawei Technologies България


10.07.2012   |   Специализирани серии сензори в неръждаем корпус Leuze electronic


Индустриални подове


Системи UCRETE


Полирани бетони

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Преглед на пазара

04.11.2022   |   Русенският университет Ангел Кънчев договори сътрудничество с Huawei Technologies България


10.07.2012   |   Специализирани серии сензори в неръждаем корпус Leuze electronic


Индустриални подове


Системи UCRETE


Полирани бетони

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...