Industry Info  
Festo
Festo

Пожарогасителна система на Siemens обезопаси сървърите на голяма университетска болница в Германия

02.06.2015   |   Технологии
 
Пожарогасителна система, доставена от направление Сградни технологии на Siemens, предотврати пожар в сървърното помещение на окръжната болница в Дормаген, Германия, който би могъл да наруши дейността й за дълго време, съобщиха от компанията.
 
Голямото медицинско заведение е университетска болница на Кьолнския университет и лекува около 30 000 пациента годишно. През 2000 г. болничната управа възлага на Siemens проектирането и инсталирането на противопожарната система Sigmasys. Днес в сградата има около 900 пожароизвестителя, 137 бутона за ръчна сигнализация и контролно табло с 84 модула за управление на врати, асансьори и вентилатори, които защитават болницата от пожар.
 
През 2006 г. болничната управа избира в новото сървърно помещение да бъде инсталирана газовата пожарогасителна система Sinorix на Siemens, която използва Novec 1230 за химичен пожарогасителен агент.
 
Изискванията към пожарната безопасност на сървърното помещение са изключително високи, тъй като в него се съхраняват данните на две окръжни болници – в Гревенбройх и в Дормаген, които влизат в един общ болничен консорциум. Тези данни включват рентгенови снимки, данните от изследванията с ядрено-магнитен резонанс, лична медицинска документация на пациентите и епикризи от извършено лечение и хирургически операции.
 
Аварията се случва късно вечерта около 21:00 ч., след като повреден лагер причинява прегряване на вентилатор от климатичната система, което довежда до късо съединение, запалени кабели и отделяне на голямо количество дим. Противопожарните детектори моментално засичат дима, което предотвратява запалване на пластмасовия корпус на вентилатора и разпространяване на огъня.
 
"След като пожароизвестителите откриват източник на дим в сървърното помещение, автоматично се задейства алармената система. Контролното табло на противопожарната система Sigmasys изпраща автоматично SMS към службата за противопожарна безопасност на територията на болницата. Същото съобщение се изпраща едновременно и в общинската противопожарна служба. Докато противопожарните екипи пристигнат до сървърната зала, газовата пожарогасителна система активира процеса на гасене за секунди и отваря въздушните клапи, за да изравни налягането. Когато екипите пристигат само 2 минути по-късно, все още гъст дим се стеле в помещението, но огънят е надеждно потушен", разказват от Siemens.
 
Според компанията иновативната пожарогасителна система не само предотвратява щетите, които нанася един пожар, но и не причинява вреди, които обикновено са резултат от гасене с други средства като пяна или вода. Химичният агент Novec 1230, който се съхранява в течна форма, преминава в газообразна в момента на излизане от дюзите и надеждно потиска атмосферния кислород, като в огнището на пожара протича и химична реакция. Когато молекулите на пожарогасителния газ се разпадат, те отнемат енергия от огъня и имат допълнителен охлаждащ ефект, което довежда до бързото потушаване на огъня. 
 
Единствените щети, които са нанесени, са тези, причинени от запалването на кабелите. Служителите отбелязват, че ако не е бил шумът от изравняването на въздушното налягане и процеса на гасене, както и включената аларма, те едва ли биха забелязали пожара. Върху сървъра няма нанесени щети, като за кратко време се прекъсва захранването и данните не постъпват в него, но това не довежда до значителни негативни последици. При едно евентуално разпространяване на пожара пълното възстановяване на дейността на болницата би отнело най-малко четири седмици.
     
Източник: Сименс, Сградни технологии

Ключови думи: Siemens   пожарогасителни системи   пожаризвестителни системи   Sigmasys   Sinorix   Novec 1230  

Област: Технологии  

FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас специализиран бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ
на портала IndustryInfo.bg.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


LD

Последно от Технологии

Fanuc
  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯТехнологииБизнесОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПроектиПредстоящоОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...