Industry Info  
Festo
Festo

Джобен спектрометър сканира храната за вредно съдържание

06.12.2013   |   IndustryInfo Lifestyle
 

В САЩ изобретиха джобен спектрометър, който анализира съставките на храните и напитките и изпраща събраната информация директно към смартфон. Проектът за портативното устройство, наречено TellSpec, е дело на професор Изабел Хофман, а за реализацията му се грижи екип от диетолози, математици и други специалисти.

Спектрометърът, създаден на базата на интелигентен математически алгоритъм, регистрира присъствието на дадени субстанции и алергени като глутен, лактоза, диоксини или аспартам, открива мухъл по стените и вредни емисии във въздуха. За целта интелигентното устройство е снабдено с лазер с малка мощност, който сканира продуктите дори през пластмасова опаковка. При отразяването на лъча обратно спектрометърът сортира фотоните според дължината на вълната и определя какви химични съединения са налични.

Предвижда се в бъдеще TellSpec да бъде снабден с камера, за да може да получава информация и за обема на храната, която поглъщаме и адекватно да определя количеството калории, мазнини и въглехидрати, които съдържа. Създателите му планират изграждането на масивна онлайн база данни с хранителна и медицинска информация, която да бъде постоянно обновявана от специалисти и потребители и да дава обратна връзка в реално време.

Портативният спектрометър е насочен към диабетиците, хората с хранителни и други алергии, както и жителите на зони със силно замърсени въздух и води. Той ще бъде оборудван с инструменти за откриване на бактерии, вируси и токсини, причинители на сериозни неврологични смущения и ще може да подпомага глобалното здравеопазване в борбата с епидемиите, надяват се специалистите, работещи по проекта.

Джобното устройство е подходящо и за хора с алергии, които не са сигурни какво ги причинява. То е снабдено със система за анализ, която позволява въвеждане на симптомите и предлага възможни причинители. TellSpec обаче е в състояние единствено да преполага и насочва. Диагнозите трябва задължително да бъдат поставяни от лекар, подчертават авторите на изобретението.

Производството на джобното устройство се финансира в рамките на проекта за събиране на средства Indiegogo, а предварителните поръчки вече валят. Очаква се TellSpec да излезе на пазара през август 2014 г. с първоначална цена от 350–400 щатски долара. Създателите на продукта вярват, че активното търсене ще свали цената до 50 долара в следващите няколко години.

     
Източник: TellSpec

Ключови думи: TellSpec   спектрометри   медицинска електроника  

Област: Измервателна техника  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD

Последно от IndustryInfo Lifestyle

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...