Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

23.05.2024   |   БАСЕЛ организира кръгла маса за перспективите пред електроиндустрията и ИКТ сектора и в Пловдив


23.05.2024   |   Mitsubishi HC Capital официално придоби една пета от акциите на European Energy


23.05.2024   |   Проучване на WEEE Ireland разкрива тревожни тенденции при изхвърлянето на електронни отпадъци


23.05.2024   |   Обсъждат се възможности за внос на работна ръка от Индия


23.05.2024   |   Европейски минен бизнес форум 2024 ще се проведе през юли в София

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Планираме въвеждането на нови енергийноефективни и ценово атрактивни продукти и услуги

17.09.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Основната и най-голяма цел на ИХБ Електрик е да се наложи като разпознаваем и предпочитан доставчик на двигатели и хидрогенератори в региона, както и  да увеличим пазарното си присъствие на традиционните пазари, както и на някои целеви пазари, като Турция, Русия, бившите руски републики и някои страни от Близкия изток, заяви в специално интервю за сп. Инженеринг ревю и IndustryInfo.bg г-н Михаил Драгиев, главен изпълнителен директор на ИХБ Електрик

Уважаеми г-н Драгиев, търговското наименование на Елпром ЗЕМ вече е ИХБ Електрик. Бихте ли разказали на какво се дължи цялостната промяна в дружеството?
Промяната не е само в името и логото, тя е следващ етап в развитието на цялостната философия и фокуса на дружеството, израз на нашето желание да отговорим в по-голяма степен на нуждите на нашите клиенти с ефективни и гъвкави решения, основавайки се на богатия опит, натрупан през близо 65-те години от нашето съществуване. Новото име и лого е и резултат от стремежа за постигане на по-голяма интеграция и корпоративна идентичност в рамките на групата на Индустриален Холдинг България.

Разбира се, това в никакъв случай не е единствената новост, която ще представим на пазара. Планираме да въведем доста нови продукти и услуги, основно в полза на нашите клиенти, както като по-висока енергийна ефективност, така и като по-добри ценови решения.

Споменахте и други новости, които предстоят. Бихте ли обяснили по-детайлно?
Това е естествен резултат от предприетите мерки за технологична и кадрова модернизация в дружеството през последните няколко години, което ни позволява да подобрим и развием гамата на произвежданите от нас електромотори и хидрогенератори, както и да въведем някои нови услуги.

В последните няколко години бяха закупени и успешно внедрени много нови технологии и оборудване, някои от които са уникални в нашия сектор като: система за автоматично производство на роторни бобини за хидрогенератори, високоефективен агрегат за индукционно спояване на различни профили от цветни метали, линия от четири производствени участъка за изграждане и разграждане на изолационна система по технологията Global VPI, високоскоростна линия за лазерно рязане, CNC трикоординатен автоматичен обработващ център, система за лазерно измерване на корпусно-призматични детайли, мобилни системи за измерване на въртящ момент на електродвигатели, за вибродиагностика, честотен анализ и баланс на ротиращи детайли, за дигитален контрол и анализ на температури, за пълни измервания и онлайн контрол на всички значими електрически показатели и величини в една въртяща се електрическа машина. Предстои доставка и на бързодействаща ексцентър преса за щанцоване на роторни и статорни листа.

От средата на миналата година, имайки предвид достигнатото технологично ниво на оборудването, ние насочихме усилията си в две посоки: разширяване на продуктовата гама и създаването на нова серия стандартни синхронни и асинхронни хидрогенератори с мощност до 5 MVА, с които да се отговори на засиленото търсене в този пазарен сегмент, както и към предлагане на комплексни услуги в областта на хидроенергийния и мелиоративния сектор както за нови доставки, така и за реновация на съществуващи системи.

С това правим твърда заявка да възстановим някои от пазарите, на които ИХБ Електрик е присъствало, както и силното му представяне от близкото минало. Не на последно място ние сме разработили цялостна концепция за развитие на персонала, в която се набляга на постоянното обучение и повишаване на квалификацията на служителите, с цел поддържане на високо качество на изработваните изделия и предостявяни услуги, както и усвояване и внедряване на нови производствени технологии за подобряване на ефективността, както в производството, така и на произвежданите електродвигатели и генератори.

По всичко изглежда, че в ИХБ Електрик предстои цялостна промяна. Бихте ли очертали основните цели на дружеството?
Основната и най-голяма цел на ИХБ Електрик е да се наложи като разпознаваем и предпочитан доставчик на двигатели и хидрогенератори в региона, както и  да увеличим пазарното си присъствие на традиционните пазари, както и на някои целеви пазари, като Турция, Русия, бившите руски републики и някои страни от Близкия изток. През следващите няколко години ще бъдат започнати доста проекти за рехабилитация и модернизация на хидроцентрали в региона, тъй като повечето от тях са на средна възраст повече от 35-40 години.

Нашето дружество притежава сериозно ноу-хау и екип с голям производствен опит, включително сме патентовали собствена изолационна система, чрез която се повишава ефективността с до 14,2% на модернизираните хидрогенератори. Всичко това ни дава увереност, че ще заемем подобаващото ни се място в сези проекти.

Друга наша цел в средносрочен план е да станем утвърден доставчик на комплексно електромеханично оборудване за малки ВЕЦ. Сега също предлагаме тази услуга, но считаме, че със стандартизирането си хидрогенераторите до 5 MVA, ще завоюваме по-сериозно пазарно присъствие.

В заключение, какви са бъдещите Ви планове, свързани с представяне на нови продукти и услуги и с разширяване на пазарите?
Тенденциите в последните няколко години очертаха продуктовите групи, в които ИХБ Електрик АД се концентрира. По отношение на предлаганите продукти за следващите няколко години фокуса ни ще бъде поставен върху бъде предлагането на новата серия хидрогенератори за МВЕЦ с мощност до 5 MVA. В доста напреднал стадий е разработването на серии, които ще улеснят значително процеса по избор на подходяща машина от клиентите ни, като в същото време ще намалят съществено времето за изработка, както и разходите за производство.

Хидрогенераторите ще са с оличаващ се, съвременен дизайн, оптимизирана и унифицирана конструкция на модулен принцип, при увеличена ефективност и надеждност при експлоатация. В допълнение, клиентите ни ще получат съкратен срок за доставка и улеснен процес по избор на оборудване, на оптимална цена.

Тук е мястото да съобщим за развойната дейност по оптимизиране на конструкциите  на електродвигатели ниско и високо напрежение, за усъвършенстване на технологията и организацията при производството им, като най-важното е очаквания резултат - подобрена енергийна ефективност, покриваща изискванията на енергиен клас IE3 от международен стандарт IEC 60034-30 при електродвигатели ниско напрежение и производстводство на електродвигатели висконо напрежение напълно съответстващи на непрекъснато нарастващата клиентска взискателност.

Друго основно направление ще бъде по-добра работа с дружествата, произвеждащи помпи и оборудване за ВиК сектора, тъй като голяма част от произведените от нас електродвигатели са за приложение в този сектор. Четвъртото направление, в което ще работим активно е да се превърнем в утвърден доставчик на други компании за активните компоненти от хидрогенератори (областта, в която сме най-добри - имаме опит, технологии и необходимото оборудване). Ще продължим да развиваме новите за дружеството услуги - предлагане на комплексно електро-механично оборудване за малки водноелектрически централи и помпени станции. Успешно реализирахме няколко проекта за доставка на оборудване за напоителни системи, които доказаха качеството и надеждността на продуктите ни.

По отношение на пазарите, основният фокус в търговската дейност на ИХБ Електрик е съсредоточен в страните около България и региона – Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Турция, Косово, Албания, Черна Гора, Хърватия. Добрите ни партньорски отношения добавят към целевите пазари Индия и страните от Близкия Изток.

Третото основно направление са традиционно силните пазари на Русия, Украйна и страните от бившата ОНД. Към днешна дата бавно успяваме да възстановим търговските отношения (както знаете, имаше трудности в износа към тях поради държавни регулации и политики), все още нивата на продажби са далеч от най-силните обеми от близкото минало, но от началото на тази година наблюдаваме повишен интерес.

     
Източник: ИХБ Електрик

Ключови думи: Елпром ЗЕМ   ИХБ Електрик   електро-механично оборудване   електромотори   хидрогенератори  

Област: Експертно  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

ИХБ Електрик получи на награда за най-ефективна инвестиция в индустриалния сектор


ИХБ Електрик ще представи новата си визия на МТП в Пловдив


Българска разработка на електромотори получи патент в Китай


НЕК търси фирма за рехабилитация на хидрогенератор във ВЕЦ Девин


Елпром Троян получи 4 златни медала на МТП 2018

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Експертно
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...