Industry Info  
Festo
Festo

Системите с водна мъгла могат успешно да се прилагат за потушаване на всички пожари в предприятието ни

26.06.2013   |   Експертно
 

За да гарантираме сигурността както на хората, така и на производството си, се наложи да търсим алтернатива по отношение на използваните досега средства за гасене на пожар. Съществуващите противопожарни системи, инсталирани до момента, са морално остарели и недостатъчно надеждни. Това споделя Мариус Вакароуи, изпълнителен директор на Оргахим, в интервю за IndustryInfo.bg
 

Г-н Вакароиу, бихте ли разказали накратко за дейността на компанията, кога е основана и какви продукти произвежда?
ОРГАХИМ, гр. Русе е основана през 1901 година и е една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в България, с дългогодишна история в производството на специализирани химикали и покрития. ОРГАХИМ e най-големият производител на бои, мазилки, лакове и смоли в България и единственият производител на фталов и малеинов анхидрид в страната. Продуктите, които произвежда дружеството, намират широко потребление в строителството, машиностроенето, мебелната промишленост, електрониката, производството и преработката на пластмаси и други отрасли на икономиката.

Имате ли процеси в производството, които са с висок риск от пожар?
Като предприятие за производство на бои и лакове в процеса на производството си използваме значително количество суровини, които са взривоопасни химически материали. Производственият процес е свързан с използването на горими материали от групата на ацетоните, терпентините, ксилен и пентаеритрит, а в складовите помещения на предприятието се съхраняват леснозапалими течни суровини, които са необходими за процеса на производство. Рискът от възникването на пожар е голям и затова е необходима бърза реакция за откриване на евентуален пожар и ефективното и бързо пожарогасене. Предприятието е класифицирано като "Сграда с висока опасност в производството“. Това обуславя необходимостта от създаване на редица противопожарни мероприятия, както и изграждане на противопожарни системи с максимални изисквания за безопасност.

Кои бяха основните аргументи да изберете един от най-иновативните методи за пожарогасене с "водна мъгла"?
За да гарантираме сигурността както на хората, така и на производството си, се наложи да търсим алтернатива по отношение на използваните досега средства за гасене на пожар. Съществуващите противопожарни системи, инсталирани до момента, са морално остарели и недостатъчно надеждни.

В условията, при които работи нашето предприятие, е необходимо бързо гасене на възникналия пожар, както и значително намаляване на щетите от процеса на гасене. Много важно е също така производството да бъде възстановено бързо. Дълъг период на прекъсване на работата означава голям риск от загуба на продукция/пазари, което може да доведе до дългосрочен негативен икономически ефект.

Безалтернативно решение по отношение на бързина и ефективност на гасене, безопасност за хората и защитаваното оборудване, както и неограничена дълговечност на инсталацията във времето. За нас беше важно и взехме предвид факта, че инсталациите с водна мъгла са екологични, не причиняват замърсявания и във времето не се налагат допълнителни инвестиции в химикали и други материали. Преценихме, че системите с водна мъгла могат успешно да се прилагат за потушаване на всички видове пожари, които биха могли да възникнат в предприятието ни.

Как ще коментирате изпълнението на проекта като цяло, време за доставки, качество на оборудването и изпълнението на работата от фирма СИНХРОН-С?
Проектът беше изпълнен на професионално ниво. От дългогодишния си опит знаем, че много важно за успешната работа на една пожарогасителна инсталация е вложеното качествено оборудване, както и професионалното изпълнение на всеки един етап от реализирането й. Именно затова избрахме фирма Синхрон-С за изпълнител на проекта. Компанията е с доказан професионализъм и дългогодишна практика в проектирането, изграждането, пускането в експлоатация и обслужването на противопожарни системи. Синхрон-С има водеща позиция в бранша и е първата сертифицирана фирма в страната за изграждане на системи с водна мъгла. Допълнително предимство е дългогодишното партньорство на фирмата с водещия в световен мащаб производител на оборудването - Siemens.

След прецизен анализ на проектните изисквания и правилна оценка на риска, беше избрано най-подходящото за конкретния проект технологично оборудване, с което времето за проектиране и монтиране на инсталацията беше намалено до възможния минимум. Краткият срок за пускане на инсталацията беше едно от нашите основни изисквания като възложител и с което специалистите от фирма Синхрон-С се справиха успешно. Създадена беше подходяща организация на работа, осъществяваща ефективен контрол и координация между всички звена и отговорни лица в процеса на реализиране на проекта.

Правихте ли реален тест на инсталацията и какво е впечатлението на Вас и вашите специалисти по пожарна безопасност?
Технологичните условия в предприятието позволиха да бъде извършен реален тест на инсталацията. Внедрената система е от тип автоматична пожарогасителна инсталация с водна мъгла под високо налягане с управление от пожароизвестяване. Гасителната инсталация защитава площ от около 8000 м2, разделена на 21 пожарогасителни зони. Извършеният реален тест потвърди заложените проектни параметри - много ранна детекция на пожара в рамките на 10-30 секунди чрез едновременно следене на три независими параметъра – температура, скорост на нарастването й и наличие на IR лъчение, отделяно при горенето, както и високото налягане на „водната мъгла“ от 100 до 140 бара, обуславя стартиране на ефективно гасене в рамките на първите 3 до 12 секунди след откриване на пожара и евакуирането на персонала. Изпуснатата вода във вид на водна мъгла бързо се преобразува в пара, която бързо запълни изцяло пространството в тестваната зона. По време на теста аз и нашите специалисти се убедихме в надеждността на изградената инсталация.

Планирате ли да продължите с модернизацията на инсталациите за пожарогасене и в други цехове на предприятието?
В процес сме на анализиране на възможността и за внедряването на инсталации за пожарогасене с водна мъгла и в други цехове на предприятието, като производството на смоли, където имахме пожар през 2012г.

Какво послание бихте отправили към ръководителите на предприятия с висок риск от пожар?
Едно от най-важните неща, което всяко производствено предприятие трябва да има и което много често се пренебрегва е противопожарната защита. Това се отнася с особена сила за производства с висок риск от възникване на пожар. Пожарът е бедствие, което може да доведе до значителни финансови загуби, прекъсване на дейността на предприятието, фалит и дори загуба на човешки живот. Затова е необходимо да бъде приложена адекватна стратегия за противопожарна защита, чиято основна задача е пожарът да бъде контролиран без да се нарушава работният процес и сигурността на хората. Това може да бъде постигнато с прилагането на съвременни ефективни решения, базирани на методите за активна и пасивна защита. Като цяло превенцията на възникването и разпространението на пожара е най-сигурното средство за безопасността на всяко предприятие.

     
Източник: ОРГАХИМ

Ключови думи: пожарогасене   пожарна безопасност   ОРГАХИМ   Siemens   Синхрон-С   водна мъгла  

Област: Експертно  

Fanuc
FANUC

Подобни статии

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
Тех Индустри България

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


LD
EcoIndustries

Последно от Експертно

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯНОВО!БизнесТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...