Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Участието на общините в проекти в областта на устойчивата енергия бе обсъдено на форум в Габрово

09.07.2024   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 5 юли 2024 г. в Габрово и онлайн се проведе дискусионният форум "Кметовете говорят", посветен на участието на месните власти в проекти в областта на устойчивата енергия. Събитието се провежда за трета поредна година и се организира от Център за енергийна ефективност ЕнЕфект, Общинска мрежа ЕкоЕнергия и Община Габрово в рамките на съпътстващата програма на 61-ата сесия на Междуправителствения панел по изменение на климата, която в края на месец юли ще събере в София представители на повече от 150 държави за подготовката на специален доклад на тема "Климат и градове".

"Трябва да разберем, че без участието на градовете успешната реализация на климатични политики е невъзможно", подчерта Драгомир Цанев, изпълнителен директор на ЕнЕфект. "В градовете се изпълняват над 60% от инвестициите в енергийна ефективност и възобновяема енергия, както и над 75% от адаптационните мерки. Никой не знае по-добре от местните власти кое е ефективно и кое не, но те все още нямат самостоятелност за провеждане на собствени политики."

Основната тема на конференцията беше връзката на Интегрирания национален план в областта на енергетиката и климата (ИНПЕК) с местните модели на развитие, като се наблегна на факта, че за да е успешен, този план трябва да насочва интереса на инвеститорите към местни бизнес модели и да насърчава местните общности към активно участие в енергийната система.

"Очевидно е, че особено при новите по-амбициозни цели, няма как да разчитаме само на публични средства", сподели заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. "Трябва да се привличат частни инвестиции и местните власти имат основна роля за това." По неговите думи планът "Енергетика и климат" е амбициозен, но реалистичен, като се стреми към над 30% дял на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление и близо 44% за отопление и охлаждане. "Предвижда се създаването на центрове за енергийно обслужване, които да улеснят всички заинтересовани от гледна точка на получаване на информация и да улеснят процесите по издаване на съответните разрешителни", добави още заместник-министърът.

Нулевоенергийни градски райони

"Ние сме изключително горди, че община Габрово е дом на първата публично-частна енергийна общност в България", каза кметът на Габрово Таня Христова. "Целите ни обаче са много по-високи – в мисията за 100-те нулевоемисионни и интелигентни града, ние вече работим за нулевоенергийни градски райони. Именно това е смисълът на интегрирания подход", допълни тя.

Вторият ден от конференцията започна с темата за енергийните кооперативи, като освен вече реализираният проект в Габрово, беше представен и новият, още по-амбициозен проект в Бургас, в който всеки български гражданин може да се включи през уебсайта на Енергиен офис - Бургас. Програмата продължи с провеждането на кръгла маса на тема "Подходи и начини за борба с енергийната бедност", която постави за обсъждане важността на обновяването на многофамилни жилищни сгради като водещ инструмент за борба с енергийната бедност.

На форума бяха разгледани още ключови теми като нови финансови инструменти за общините, технологични решения за управление на енергията и сградна автоматизация, оценка на интелигентната готовност на сградите и съвременни методи за обучение за енергийна ефективност.

В рамките на конференцията бе поставено и началото на дискусия за съвместна декларация на българските общини за необходимостта от осигуряване на необходимия ресурс и правомощия на местните власти за провеждане на собствени политики и привличане на инвестиции в решения за устойчиво градско развитие. Декларацията ще бъде завършена по време на международната конференцията "Климатичните политики като възможност за инвестиции в развитие на градската среда", организирана от МОСВ на 30-и юли 2024 г. в София с цел да бъде представена на Междуправителствения панел по изменение на климата.

     
Източник: ЕнЕфект

Ключови думи: ЕнЕфект   енергийна ефективност   енергийни общности  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


Къде и как общините ще вложат одобрените средства за модернизация на уличното осветление по НПВУ


Близо 3 млрд. евро от търговия с емисии ще бъдат инвестирани в чиста енергия в България и още 9 страни от ЕС


Стартира модернизацията на уличното осветление в Монтана, Правец и Асеновград


Пазарът на общо осветление трябва да постигне баланс между иновации и достъпност

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...