Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Schneider Electric представи нова бяла книга за течно охлаждане в центрове за данни с изкуствен интелект

24.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Schneider Electric издаде Бяла книга No. 133, озаглавена „Ориентиране в типа архитектура за течно охлаждане в центрове за данни с натоварвания, свързани с изкуствен интелект“. Документът предоставя задълбочен преглед на технологиите за течно охлаждане и техните приложения в съвременните центрове за данни, особено в тези, които работят с натоварвания с висока плътност и изкуствен интелект (ИИ).
 
Търсенето на изкуствен интелект расте с експоненциални темпове. В резултат на това центровете за данни, необходими за технологията, генерират значителна топлина, особено онези, които имат сървъри за ИИ с ускорители, използвани за обучение на големи езикови модели, и с работни натоварвания за формиране на логически изводи. Това отделяне на топлина увеличава необходимостта от използване на течно охлаждане за поддържане на оптимална производителност, устойчивост и надеждност, посочват от компанията.
 
Най-новата бяла книга на Schneider Electric насочва операторите на центрове за данни и ИТ мениджърите към сложността на проблема с течното охлаждане, като предлага ясни отговори на критичните въпроси относно проектирането, внедряването и експлоатацията на охладителната система.

Познания за архитектурата на охлаждане с течност

В рамките на 12 страници авторите Пол Лин, Робърт Бънгър и Виктор Авелар определят две основни категории течно охлаждане за сървъри с изкуствен интелект: директно охлаждане на чипа и охлаждане чрез потапяне. Те описват компонентите и функциите на разпределителните блокове за охлаждащата течност (CDU), които са от съществено значение за управлението на температурата, потока, налягането и топлообмена в охладителната система.
 
"Работните натоварвания с изкуствен интелект представляват уникално предизвикателство пред охлаждането, което само въздушното охлаждане не може да разреши", коментира Робърт Бънгър, Innovation Product Owner, офис CTO, сегмент за центрове за данни в Schneider Electric. "Нашата бяла книга има за цел да хвърли светлина върху типовете архитектура за течно охлаждане, като предостави на операторите на центрове за данни необходимите знания, за да могат да вземат информирани решения при планирането на внедряването на течното охлаждане. Нашата цел е да предоставим на специалистите в центровете за данни практически идеи за оптимизиране на техните системи за охлаждане. Когато са наясно с компромисите и ползите от всеки тип архитектура, операторите могат да повишат производителността и ефективността на своите центрове за данни."
 
Бялата книга очертава три ключови елемента на типовете архитектура за течно охлаждане:

  1. Улавяне на топлина в сървъра: използване на течна среда (напр. диелектрично масло, вода) за абсорбиране на топлината от ИТ компонентите;
  2. Тип CDU: избор на подходящо CDU въз основа на методите на топлообмен (течност – въздух, течност – течност) и на факторите на разположението (монтаж в шкаф, монтаж на пода);
  3. Метод за отвеждане на топлината: определяне на начина за ефективен трансфер на топлината навън чрез съществуващите системи на съоръжението или чрез специални инсталации.

Избор на подходящата архитектура

В книгата се описват подробно шест типа обща архитектура за течно охлаждане, съчетаващи различни типове CDU и методи за отвеждане на топлината, и се дават насоки за избор на най-добрия вариант въз основа на фактори, като съществуваща инфраструктура, мащаб на внедряване, скорост и енергийна ефективност.
 
С нарастващото търсене на изчислителна мощност за изкуствения интелект и съответното нарастване на топлинните натоварвания течното охлаждане се превръща в критично важен компонент на конструкцията на центровете за данни, поясняват от Schneider Electric. В бялата книга се разглеждат и тенденциите в сектора, като например необходимостта от по-голяма енергийна ефективност, спазването на екологичните разпоредби и преминаването към устойчива експлоатация.
 
"Тъй като изкуственият интелект продължава да стимулира потребността от усъвършенствани решения за охлаждане, нашата бяла книга предоставя ценни ресурси за ориентация в тези промени", допълва Бънгър. "Ангажираме се да помагаме на своите клиенти да постигат целите си за висока производителност, като същевременно подобряват устойчивостта и надеждността."

Осигуряване на референтни проекти за центрове за данни с изкуствен интелект за сектора

Тази бяла книга е особено актуална и значима в светлината на започналото неотдавна сътрудничество между Schneider Electric и NVIDIA за оптимизиране на инфраструктурата на центровете за данни за приложения с изкуствен интелект.
 
Това партньорство представи първия публично достъпен референтен дизайн на център за данни с изкуствен интелект, който използва усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект на NVIDIA и опита на Schneider Electric в инфраструктурата на центровете за данни.
 
Тези референтни проекти определят нови стандарти за внедряване и експлоатация на ИИ, като предоставят на операторите на центрове за данни иновативни решения за ефективно управление на натоварвания с висока плътност на ИИ, посочват от Schneider Electric.

     
Източник: Schneider Electric

Ключови думи: Schneider Electric   Шнайдер Електрик   центрове за данни   изкуствен интелект  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка


onsemi стартира производство на SiC компоненти в Чехия


Първата международна олимпиада по изкуствен интелект ще се състои в Бургас


Schneider Electric оглави класация на най-устойчивите компании в света


Изкуственият интелект и индустриалните иновации – на фокус в предстоящата конференция по автоматика в ТУ-Варна

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024Automotive Cluster
8 CELL
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...