Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

17.06.2024   |   Проект MултиХоум подпомага дейности за енергийно обновяване на жилищни сгради


17.06.2024   |   Rockwell Automation лансира на пазара индустриални центрове за данни от ново поколение


17.06.2024   |   Schneider Electric подпомага собствениците и операторите на сгради за ефективност и устойчивост с EcoStruxure Energy Hub


17.06.2024   |   Преработвателната индустрия трябва да действа веднага, за да се справи с недостига на кадри


17.06.2024   |   Кои са факторите, движещи пазара на оборудване за ел. защита

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Стъпки за преодоляване на зависимостта на ЕС от вноса на суровини обсъдиха на Европейски минен бизнес форум 2024 в София

10.06.2024   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 5 юни т. г. в София се проведе шестото издание на Европейския минен бизнес форум (ЕМБФ 2024), организиран от Българската минно-геоложка камара (БМГК) в партньорство с българското Министерство на енергетиката и Европейската асоциация на минните индустрии (ЕВРОМИН).

За първи път в България водещи европейски и световни експерти, министри, политици и представители на бизнеса обсъдиха стратегиите за развитие на минния сектор в контекста на Законодателния акт за суровини от критично значение на Европейския съюз.

По отношение на много от суровините от критично значение ЕС разчита почти изцяло на внос и често доставчиците са силно концентрирани в малко на брой трети държави. Тази концентрация излага ЕС на значителни рискове, свързани със сигурността и стойността на доставките. От друга страна, с прехода към енергия от възобновяеми източници и с дигитализацията, през следващите десетилетия се очаква бързо нарастване на търсенето на някои от тези суровини в ЕС. Очакванията са търсенето да се увеличи до 6 пъти през 2030 г. и до 15 пъти през 2050 г. над настоящото потребление. От приоритетно значение за индустрията все повече е нуждата от диверсификация по веригата на доставките на суровини от критична важност, осигуряването на суровинна независимост и повишена конкурентоспособност на Съюза, съгласиха се участниците във форума.

Те очертаха стъпки в тази посока, които бяха записани в манифест на Европейската минна асоциация. Сред тях основните са:

  • Проучване на налични и разкриването на нови находища;
  • Увеличаване на добива в рамките на ЕС от досегашните 3% на поне 10%;
  • Идентифициране на стратегически проекти;
  • Ускорени процедури на издаване на разрешения за проучване и добив на подземни богатства.

Приоритетите на сектора

Сред приоритетите пред минерално-суровинната индустрия е постигането на баланс между целите и опазването на околната среда. "Не бива да се допуска прекомерно рестриктивната регулаторна рамка в ЕС да постави европейските добивни компании в неравностойно положение спрямо компаниите от останалите части на света, което би ги направило неконкурентоспособни", посочи председателят на БМГК инж. Драгомир Драганов. По думите му правителствата и държавните институции трябва да осигурят и предвидима инвестиционна среда, необходимата политическа и законодателна сигурност за компаниите, за да имат те увереността да инвестират и развиват минни проекти, нужни за зеления преход.

Приемането на Законовия акт за критични суровини изпраща силен сигнал, но сам по себе си не е достатъчен. Все още липсват жизненоважни елементи, за да се осигури енергийната трансформация и нуждите от суровини за нашето общество, коментира генералният директор на ЕВРОМИН Ролф Куби. По думите му е необходимо да се осигури съгласуваност, да се работи по отношение на ESG и устойчивостта, да има стремеж към съвършенство, инвестиции и отговорен добив, като същевременно се насърчава и вторичното извличане на суровини.

Д-р Мартин Лендж от Главна дирекция "Енергоинтензивна индустрия" на Европейската комисия заяви, че добивният бизнес ще внедрява стандартите за екологична, социална и управленска политика. Той акцентира върху важността на европейския добив на критични суровини, за да се намали зависимостта от китайския внос, която се отразява върху устойчивостта във веригата на стойността на европейските компании.

Индустриалната политика и декарбонизацията

За необходимостта от това да има европейски комисар, който да се съсредоточи върху достъпа до суровини говори главният изпълнителен директор на Шведската индустриална асоциация SVEMIN и член на Изпълнителния комитет на ЕВРОМИН Мария Сунер. По нейните думи освен изработването на ново законодателство, трябва да се прегледа и подобри съществуващото, за да няма противоречия, които да създават проблеми пред добива на суровини.

Провеждането на Европейския минен бизнес форум отново подчертава водещата роля на минния бранш у нас и в Европа, посочи заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Той акцентира върху важността на устойчивите вериги на стойност, особено в контекста на стратегическата рамка на критичните суровини, и призова за продължаване на открития диалог между правителствата, науката и бизнеса. Според него, подобен подход ще създаде подходящ инвестиционен климат, който ще задържи съществуващите инвеститори и ще привлече нови.

От особена важност е фактът, че на европейско ниво се поставя въпросът за индустриалната политика, която да е ориентирана към бъдещето и да декарбонизира индустрията с чисти технологии по конкурентен начин, каза зам.-министърът на икономиката Николай Павлов, който също взе участие във форума. По думите му Законодателният акт за промишленост с нулеви емисии и Законодателният акт за суровините от критично значение са стълбовете в новия подход на европейската индустриална политика.

От бранша очакват въпросите, предмет на дискусия по време на ЕМБФ 2024, да станат част от дневния ред не само на представителите на минерално-суровинната индустрия, но и на всички институции, отговорни за развитието на отрасъла.

     
Източник: БМГК

Ключови думи: БМГК   Европейски минен бизнес форум   минерално-суровинна индустрия   добивна промишленост  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития

13.06.2024   |   Хибридна международна конференция представя пилотни проекти за първите енергийни общности в страната


13.06.2024   |   ИАНМСП удължи срока за заявяване на участие в националния щанд на electronica 2024 до 21 юни


13.06.2024   |   Кръгла маса ще проследи еволюцията на българската електроенергийна мрежова инфраструктура


13.06.2024   |   19-ата LET конференция за ВиК технологии на IWA ще се проведе в Есен


13.06.2024   |   NuernbergMesse обяви водещите теми на предстоящото издание на FachPack през септември

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024
8 CELL
Последно от Събития

13.06.2024   |   Хибридна международна конференция представя пилотни проекти за първите енергийни общности в страната


13.06.2024   |   ИАНМСП удължи срока за заявяване на участие в националния щанд на electronica 2024 до 21 юни


13.06.2024   |   Кръгла маса ще проследи еволюцията на българската електроенергийна мрежова инфраструктура


13.06.2024   |   19-ата LET конференция за ВиК технологии на IWA ще се проведе в Есен


13.06.2024   |   NuernbergMesse обяви водещите теми на предстоящото издание на FachPack през септември

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...