Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

17.06.2024   |   Проект MултиХоум подпомага дейности за енергийно обновяване на жилищни сгради


17.06.2024   |   Rockwell Automation лансира на пазара индустриални центрове за данни от ново поколение


17.06.2024   |   Schneider Electric подпомага собствениците и операторите на сгради за ефективност и устойчивост с EcoStruxure Energy Hub


17.06.2024   |   Преработвателната индустрия трябва да действа веднага, за да се справи с недостига на кадри


17.06.2024   |   Кои са факторите, движещи пазара на оборудване за ел. защита

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

ГБИТК представи резултатите от годишната си анкета за бизнес средата в България

06.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) оповести резултатите от тазгодишното издание на традиционното си проучване сред своите членове за бизнес средата в България. Тази година в анкетата, проведена в периода от 19 февруари до 15 март 2024 г., се включиха 81 представители на фирми – членове на ГБИТК. От тях 75% представляват малки и средни предприятия с до 249 служители, а 25% са големи компании.

Членовете на ГБИТК са основно български предприятия, които поддържат търговски и икономически връзки с Германия, както и германски инвеститори в България. На въпроса "Как оценявате настоящата икономическа обстановка в България?" 22% от анкетираните отговарят, че е добра, а 52% я определят като задоволителна. Относно очакванията за развитието на българската икономика през настоящата година в сравнение с предходната, 24% смятат, че тя ще се подобри, а 48% не очакват промяна.

От участниците в анкетата 30% определят настоящата ситуация в своя бранш като добра спрямо 37% в сравнение с миналата година, а 45% смятат, че тя ще остане непроменена. Почти двойно е нараснал броят на анкетираните, които посочват, че очакват влошаване на ситуацията в техния бранш – 34%, спрямо 18% през 2023 г.

ГБИТК отчита значителна промяна в нагласите, свързани с развитието на износа. Само 19% от участниците в допитването през 2024 г. смятат, че той ще се подобри, докато преди година техният дял е бил 38%. Тази година цели 20% от анкетираните посочват, че той ще се влоши, спрямо 9% през миналата година.

Близо 90% отново биха избрали България за инвестициите си

На традиционния въпрос "Как ще се развият инвестиционните Ви разходи през тази година в сравнение с предходната?" 43% от анкетираните отговарят, че те ще се повишат (спрямо 48% през предходната година), а 36% смятат, че ще останат същите. 89% от всички запитани биха избрали отново България за своите инвестиции.

Като предимства на България участниците в анкетата посочват:

  • Членството на страната в Европейския съюз – 77% са много доволни и доволни от него;
  • Цена на работната ръка – 38% от компаниите са доволни или много доволни;
  • Данъчна тежест – 56% от анкетираните са доволни и много доволни, и данъчна система – 41% са доволни и много доволни, а 42% са средно доволни;
  • 84% от анкетираните са много доволни и доволни от качеството и достъпа до мобилен интернет, а 79% много доволни и доволни от високоскоростния интернет.

Представителите на бизнеса са сблъскват с различни предизвикателства, сред които най-ярко се открояват онези, свързани с:

  • Политическа и социална стабилност;
  • Наличност на квалифицирани кадри;
  • Качество на академичното и професионалното образование;
  • Корупция и престъпност.

Необходимост от спешни мерки за решаване на проблема с кадрите

От гледна точка на развитието на българската икономика, осигуряването на квалифицирани специалисти за бизнеса е сред най-неотложните мерки. Необходими са бързи решения, както от страна на държавата, така и от страна на компаниите, за да се позиционира и развива България като атрактивно място за бизнес в бъдеще, посочват от ГБИТК.

С наличността на квалифицирани кадри 55% от компаниите са по-скоро недоволни и много недоволни. Тази тематика е пряко свързана с темата за качеството на академичното (45% са по-скоро недоволни и много недоволни) и професионалното образование (40% са по-скоро недоволни и много недоволни).

Според анкетата, 63% от запитаните посочват увеличаването на разходите за труд като основен ефект от недостига на квалифицирани кадри, а 39% смятат, че това ще доведе до намаляване на планираните инвестиционни намерения.

Анкетата също така разкрива мерките, които компаниите планират да предприемат за смекчаване на последиците от недостига на кадри – 62% ще залагат на повишаване на дигитализацията, 56% от фирмите възнамеряват да разширят вътрешнофирмените обучения, 45% планират да увеличат заплатите над средното ниво за пазара.

Бизнесът иска по-голяма предвидимост

Компаниите продължават да изразяват най-силно недоволство относно борбата с корупцията и престъпността. Според 75% от анкетираните, те са много недоволни или недоволни от предприетите мерки в тази област и считат, че са необходими много повече усилия. Наблюдава се тенденция за намаляване на недоволството спрямо 2023 г., когато този процент е бил 84%.

Резултатът от 60% по-скоро недоволни и много недоволни по отношение на политическата и социалната стабилност е израз на желанието на бизнеса за по-голяма предвидимост.

Оценката на факторите "правна сигурност" и "прозрачност на обществените поръчки" показва необходимост от промени и реформи, като съответно 42% и 56% от анкетираните са по-скоро недоволни и много недоволни от тях.

Наред с удовлетвореността на компаниите от членството на България в Европейския съюз се наблюдава запазване на положителната нагласа към въвеждането на единната европейска валута, като 80% от запитаните желаят въвеждането на еврото спрямо 81% през 2023 г. На въпроса дали искат България да се присъедини пълноправно към Шенген 94% от анкетираните отговарят утвърдително.

Доверието в публичната администрация остава почти непроменено спрямо 2023 г., като едва 13% от респондентите са доволни. По отношение на предвидимостта на икономическата политика 7% от анкетираните са доволни, а 49% са със средна степен на удовлетвореност.

Германия остава ключов пазар за българските компании

Германия остава най-важният търговски партньор на България и ключов пазар за българските продукти и услуги. Според данни на Федералното министерство на икономиката и опазване на климата на Германия търговският обмен между България и Германия за 2023 г. възлиза на 11,8 млрд. е"вро. За посочения период България е изнесла стоки за Германия на стойност 5,96 млрд. евро., а вносът на България от Германия е 5,86 млрд. евро.

От гледна точка на развитието на българската икономика най-неотложните мерки са свързани преди всичко с осигуряването на квалифицирани специалисти за бизнеса и с дигиталната трансформация с цел адаптиране на образователния сектор към нуждите на българската икономика. В тези области са необходими бързи решения и от страна на държавата, и от страна на компаниите, за да може България да се позиционира и развива като атрактивно място за правене на бизнес в бъдеще.

     
Източник: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Бизнес

13.06.2024   |   Броят на европейските патенти надхвърля 27 000 година след старта на единната система на ЕС


13.06.2024   |   МИР подготвя допълнителен финансов инструмент за подкрепа на иновации в приоритетни области


13.06.2024   |   Машините на TAKISAWA се предлагат вече и в България


12.06.2024   |   Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ Козлодуй


12.06.2024   |   За обществено обсъждане е пуснат нов законопроект за ВиК

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

13.06.2024   |   Броят на европейските патенти надхвърля 27 000 година след старта на единната система на ЕС


13.06.2024   |   МИР подготвя допълнителен финансов инструмент за подкрепа на иновации в приоритетни области


13.06.2024   |   Машините на TAKISAWA се предлагат вече и в България


12.06.2024   |   Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ Козлодуй


12.06.2024   |   За обществено обсъждане е пуснат нов законопроект за ВиК

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...