Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Първото издание на South East European Innovators Challenge ще се проведе в София Тех Парк

29.05.2024   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

София Тех Парк ще е домакин на първото издание на South East European Innovators Challenge. Инициативата цели да подкрепи развитието на стартиращите компании и иновационните екосистеми от региона и е подкрепена от научно-технологични паркове от България, Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Началото на поредицата от обучения, събития, менторски сесии и семинари ще бъде обявено по време на осмото издание на Форума за усъвършенствани технологии, който ще се проведе в Ниш на 12 и 13 юни т. г. Това съобщи изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов пред журналисти от сръбски медии, които бяха на посещение в българския научно-технологичен парк. Визитата беше организирана от представителството на Европейския съюз в Белград по проект "България – съсед от ЕС и пазител на източната граница на Съюза".

SEE Innovators Challenge се организира от алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа, в който си партнират София Тех Парк, Технически университет – Габрово, Thess INTEC,гръцкия Институт за развитие на предприемачеството, Технологичен парк Атика, Euroconsultants, Научен парк Магуреле, Научно-технологичен парк Ниш, Научен и технологичен парк – Нови Сад, Технопарк OSTIM, Технопарк NKU и Технопарк 1773 ITU.

Инициативата цели да даде тласък на иновациите и да подпомогне повишаването на експертния капацитет в отделни технологични и научни направления в региона. Целта на организациите партньори в алианса е да се стимулира развитието на сътрудничеството между научните и иновационни екосистеми. Тяхната първа инициатива SEE Innovators Challenge ще подпомогне обмяната на добри практики, ускоряването на технологичния трансфер и ще създаде повече възможности за общи проекти и съвместни инвестиции, посочват от София Тех Парк.

Поредица от обучения и събития

В SEE Innovators Challenge ще могат да участват стартиращи компании от екосистемите на научно-технологичните паркове или иновативните зони от алианса, които работят в областта на изкуствен интелект, големи масиви от данни, микроелектроника, финтех, науки за живота. Селектираните компании ще имат възможност да се включат в поредица от обучения и събития, както и да получат менторски насоки и сесии от експерти за развитие на техните бизнеси. В рамките на заключителното тридневно събитие в София Тех Парк стартиращите компании ще имат възможност да представят своите проекти и продукти пред международни инвеститори.

По време на посещението на представителите на сръбските медии зам.-председателят на Управителния съвет на София Тех Парк Натанаил Стефанов и изпълнителният директор на научно-технологичния парк Тодор Младенов запознаха журналистите с концепцията и постигнатия напредък на Парка като проект, финансиран от Европейския съюз с цел развитие на иновациите и технологиите в България. Бяха представени възможностите и услугите, които Паркът предоставя на бизнеса и научната общност в България и в Югоизточна Европа.

Сръбските журналисти се запознаха и с продукти на компаниите Barin Sports, MYX и Milara, които са част от общността на София Тех Парк.

В рамките на визитата представителите на медиите посетиха петаскейл суперкомпютър Discoverer, лабораториите по биоинформатика и 3D принтиране към научно-технологичния парк и се запознаха с научната дейност и съвместните проекти с бизнеса, по които изследователите работят.

     
Източник: София Тех Парк

Ключови думи: София Тех Парк   South East European Innovators Challenge   стартиращи предприятия  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...