Industry Info  
Дебулко
Дебулко

СПБ обяви завръщането на инициативата Зелена бирена академия

16.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На юбилейното, петнадесето издание на Пролетния бирен салон Съюзът на пивоварите в България (СПБ) оповести завръщането на инициативата Зелена бирена академия. На събитието по повод началото на летния бирен сезон се събраха журналисти, представители на научните и бизнес среди, артисти, мениджъри от пивоварните и много приятели на кехлибарената напитка.

Фокусът на Зелената бирена академия и тази година са екологичната отговорност и постижения на пивоварната индустрия като основа на устойчиво управление и публична отчетност, известни като ESG. Данните на браншовата организация показват, че през 2023 г. са продължили нововъведенията за оптимизиране на разходите за вода и енергия в пивопроизводството. На практика това означава, че за направата на 1 хектолитър пиво днес се използват около 3 хектолитра вода, което е с 20% по-малко от 2018 г. Разходът на електроенергия е приблизително 7 kWh, а този на енергия за пара е средно 55 MJ. Тези стойности сe отнасят за 95% от произвежданата в страната бира.

Важна тема за СПБ е популяризирането на положителното въздействие, което разделното събиране и рециклиране на използваните бирени бутилки оказва върху околната среда. С много малко усилия в тази посока всеки от нас може да допринесе много за по-доброто бъдеще на планетата, посочват от браншовата организация. За последните шест години българските пивовари отчитат сериозно намаляване на дела на продажбите на бира в пластмасови бутилки. Статистиката показва, че през 2023 г. на пазара са пуснати с 35% или 2700 т по-малко пластмасови бутилки в сравнение с 2018 г. Превърнато в брой опаковки със средна вместимост 2 л пиво, това означава 70 млн. PET бутилки по-малко.

Увеличаване на дела на по-устойчивите опции

В същото време, при кеновете всяка година се отчита ръст. Тази устойчива тенденция се подкрепя от факта, че през миналата година на пазара у нас са пуснати с 27,6% повече тона кен опаковки за бира в сравнение с 2018 г. Ако се приеме, че кенчетата са с вместимост 500 мл, става дума за близо 71 млн. кена. И тук добрата новина е, че всички те са изцяло рециклируеми и много ценни като важна суровина за производството на вторичен алуминий, посочват от СПБ.

Същото важи и за връщането на бирените стъклени бутилки за многократна употреба, които могат да бъдат използвани десетки пъти от пивоварните, ако правилно се събират в търговските обекти. Само за 2023 г. със събраните чрез кампанията на СПБ ,,Върни ме“ оборотни бутилки е спестено пускането на пазара на 12 100 т стъклени опаковки за еднократна употреба. Като много добра новина в тази посока се приема и това, че една четвърт от пълнолетните българи знаят за тези инициативи на бранша.

"Съюзът на пивоварите неслучайно води тази статистика и активно говори за значението от оползотворяването и многократната употреба на използваните бирени опаковки. Изключително важно е с водещата роля на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да продължим активната си работа по въвеждането на депозитната система в страната", коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ, по време на Пролетния бирен салон.

Развитие на проекта за депозитна система

Радомирова обясни, че очакванията на браншовата организация са до края на месец юли да има резултати от логистичното проучване за този важен проект. "Като членове на работната група на МОСВ се стремим до септември да сме напълно готови с нормативната уредба и цялостната визия за депозитната система", допълни тя. По думите ѝ е изключително важно своевременно да започне информационната кампания и разбираемо да се обясни на всички как ще функционира системата, кой каква роля ще има в нея, ползите ѝ за всеки гражданин и значението ѝ за околната среда.

Четиринайсет са държавите в Европейския съюз, които към днешна дата имат работещи депозитни системи за обратно връщане на използваните вече опаковки от бира, безалкохолни напитки, минерални води, сайдер и др. Страната ни трябва да почерпи опит от тях, за да може да постигне изискването до 2030 г. разделно да се събират 90% от пуснатите на пазара опаковки от тези напитки, посочват от СПБ. Плановете са в магазините за храни и напитки да има или вендинг машини, или ръчно събиране на върнатия амбалаж, за който на потребителите ще бъде възстановявана съответната депозитна такса. За цялостното изграждане и контрол на депозитната система за обратно изкупуване на използваните опаковки са необходими огромни вложения от страна на бизнеса. По предварителни оценки те надхвърлят 90 млн. лв., обръщат внимание от СПБ.

Като малка демонстрация за включване на любителите на пенливата напитка в депозитната система по време на Пролетния бирен салон беше организирано състезание за най-бързо сортиране на използвани бирени бутилки и кенове. Ентусиастите показаха завидна бързина и успеваемост и напълно получиха специални награди от организаторите.

За доброто настроение и удоволствие на присъстващите бяха представени и най-новите бири от премиалните листи на компаниите, както и традиционните български марки, които вече десетилетия радват приятелите на пивото. В страната се произвеждат около 200 асортимента бира и поне още толкова марки се внасят от почти всички държави на Стария континент.

     
Източник: СПБ

Ключови думи: СПБ   пивоварна индустрия   рециклиране   депозитна система  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...