Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Откриха Център за дигитално предприемачество във Висшето училище по телекомуникации и пощи

10.05.2024   |   Начало»Кариери
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) бе открит Център по дигитално предприемачество. Официални гости на събитието бяха заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, ректорът на университета проф. д-р Миглена Темелкова, зам.-ректорът на ВУТП по финанси, международна дейност и административен капацитет доц. д-р Ради Димитров, деканът на Факултета по телекомуникации и мениджмънт проф. д-р инж. Пламен Павлов, главният секретар на висшето училище Нина Найденова, преподаватели, служители и студенти.

"Центърът по дигитално предприемачество е изграден със собствени средства на ВУТП и не е резултат от усвояване на средства по оперативни програми. Ние осъзнаваме, че ролята на образованието в днешната Индустрия 4.0 е точно тази – да инвестира в знания, умения и компетенции, които ще бъдат потребни на Индустрия 5.0. Това е мястото, от където ще стартират студентските стартъпи, провокирани от все по-дигитализиращата се индустрия", заяви проф. Темелкова.

"Това е идеята на иновацията. Нещо ново и модерно да бъде въведено в практиката", допълни проф. д-р Ангелов. Той подчерта, че изкуственият интелект е нещо много важно, но е автоматизираща и подпомагаща дейност, поради което студентите не бива да се подвеждат той да им върши работата. "Той трябва да е само Ваш помощник!", категоричен бе проф. д-р Ангелов.

Специфични дигитални умения и практически знания

Доц. д-р Ради Димитров представи пред присъстващите специално разработена от студент на университета програма, която улеснява управлението на бизнес процесите в предприятията и по-специално на производствените разходи. Той показа нагледно как в обучението си по дигитално предприемачество новото поколение инженери на ВУТП не само ще администрират конкретни процеси в дигитална среда, но и ще се учат да ги проектират, реорганизират и управляват.

В новия Център по дигитално предприемачество, оборудван изцяло за нуждите на специалностите от катедра "Общо инженерство", студентите ще имат възможност да придобиват специфични дигитални умения, да получават практически знания и да се срещат и обменят идеи с успешни представители на бизнеса в сферата на предприемачеството и иновациите. Предвижда се в него да се предлагат курсове и семинари по теми като дигитален маркетинг, електронна търговия, бизнес планиране, финансиране на стартиращи предприятия, които да подпомогнат студентите да създадат свой собствен дигитален бизнес, както и да се организират събития и срещи, където младите хора да могат да се свържат с потенциални инвеститори, ментори и работодатели, споделящи сходни интереси.

Центърът ще се ползва от всички студенти в специалностите от професионално направление "Общо инженерство":

  • "Дигитално предприемачество и изкуствен интелект";
  • "Дигитално предприемачество и високи технологии";
  • "Дигитална публична администрация";
  • "Алтернативни енергийни технологии";
  • "Дигитално лидерство";
  • "Smart управление на регенеративни технологии".

"Дигитално предприемачество и изкуствен интелект" е най-новата специалност в образователното портфолио на ВУТП. Изкуственият интелект вече е част от живота ни и навлиза все по-упорито в работните процеси, заменя човека на редица работни места. Инженерите по дигитално предприемачество и изкуствен интелект са новите разработчици и внедрители в работата на компаниите на дигитални управленски, производствени, финансови и маркетингови системи, интегриращи не само информация от реалната физическа среда, но и бази от данни на изкуствения интелект, посочват от висшето учебно заведение.

     
Източник: ВУТП

Ключови думи: ВУТП   Център по дигитално предприемачество   изкуствен интелект   образование  

Област: Образование  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Покана към МСП и стартъпи от Южна Европа да предлагат устойчиви решения на deep tech предизвикателства


Google инвестира 2 млн. щатски долара в INSAIT


Институтът INSAIT и Toyota ще си партнират в областта на изкуствения интелект и роботиката


Възможност за участие в търговска мисия за интелигентно производство във Великобритания през юни


Два университета планират нови учебни програми за подготовка на кадри за ХВП във Велико Търново

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Кариери
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...