Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Нов метод за производство на устойчива пластмаса предлага решение на проблема с глобалното затопляне

17.04.2024   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В днешния бързо развиващ се индустриализиран свят търсенето на устойчиви материали е все по-неотложно. Пластмасите, широко използвани в ежедневието, създават сериозни екологични проблеми, най-вече заради произхода им от изкопаеми горива и проблематичното им депониране.
 
Проучване, проведено от екипа на Джереми Лутербахер в Швейцарския федерален технологичен институт в Лозана (EPFL), предлага новаторски подход към производството на пластмаси с отлични характеристики от възобновяеми ресурси. Става дума за нов метод за създаване на полиамиди – клас пластмаси, известни със своята здравина и дълготрайност, най-известният от които е найлонът, използвайки захарно ядро, добито от селскостопански отпадъци.
 
Новият метод използва възобновяеми ресурси, като при това трансформацията се постига по ефективен начин с минимален екологичен отпечатък.

"Типичните пластмаси на базата на изкопаеми горива се нуждаят от ароматни групи, за да им придадат здравина – това им осигурява характеристики като твърдост, сила и устойчивост на високи температури", коментира Лубербахер. "Тук ние получаваме подобни резултати, но използваме захарна структура, която е често срещана в природата и изцяло нетоксична, за да придадем здравина и определени характеристики."

Впечатляващата енергийна ефективност на процеса

Екипът създава процес без катализатор, за да превърне диметил глиоксилат ксилоза – стабилизиран въглехидрат, добит директно от биомаса като дървесина или царевични кочани, във висококачествени полиамиди. Процесът постига впечатляващата енергийна ефективност от 97%, което означава, че почти целият изходен материал се използва в крайния продукт, което драстично намалява отпадъците, посочват изследователите.
 
Полиамидите на базата на биомаса демонстрират свойства, които могат да се конкурират с тези на алтернативите на базата на изкопаеми горива, предлагайки обещаваща алтернатива за различни приложения. Нещо повече, материалите показват значителна здравина в множество цикли на механично рециклиране, запазвайки целостта и свойствата си, което е ключов фактор за управлението на жизнения цикъл на устойчивите материали, посочва екипът от EPFL.
 
Възможните приложения на тези иновативни полиамиди са разнообразни – от автомобилни части до потребителски стоки, всички със значително редуциран въглероден отпечатък. Анализът на изследователите сочи, че цената на тези материали може да се конкурира с тази на традиционните полиамиди, включително найлоните, при потенциал за намаляване на глобалното затопляне с до 75%.
 
Производството на тези материали е възложено на компания на EPFL – Bloom Biorenewables, с цел пускането им на пазара.

     
Източник: EPFL; Снимка: Lorenz Manker/EPFL

Ключови думи: EPFL   пластмаси   устойчивост  

Област: Технологии  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Технологии
ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...