Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Доколко подготвен е бизнесът да се възползва от пълния потенциал на генеративния изкуствен интелект

15.04.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Бизнесът в световен мащаб има високи очаквания по отношение на генеративния изкуствен интелект (GenAI), но много компании са под натиск бързо да се запознаят и възползват от потенциала му, като в същото време успешно управляват риска, сочи ново проучване на Deloitte, представено на годишната среща на Световния икономически форум в Давос. Проучването е проведено сред над 2800 мениджъри в компании от шест индустрии и 16 държави. Всички респонденти имат опит в използването на изкуствен интелект и компаниите им планират или вече реализират проекти с използване на генеративен изкуствен интелект.
 
"В началото сме на голяма технологична трансформация, като генеративният изкуствен интелект започва да предизвиква вълна от иновации в различни индустрии", коментира Джо Укузоглу, глобален главен изпълнителен директор на Deloitte. "Скоростта, мащабът и приложните сценарии на генеративния изкуствен интелект са зашеметяващи. Бизнес лидерите са подложени на огромен натиск да действат, като същевременно гарантират наличието на подходящо управление и предпазни средства за намаляване на риска."

Ролята на начинаещите експерти в сферата на генеративния изкуствен интелект

Три четвърти от респондентите – 79%, очакват генеративният изкуствен интелект да доведе до сериозна организационна промяна в рамките на три години. Въпреки това обаче в момента мнозинството от тях отчитат, че фокусът е върху тактическите ползи като подобряване на ефективността и редуциране на разходите, отколкото на неща като растеж и повече иновации. Както и при много други нови технологии, подобряването на ефективността и производителността са водещите ползи, търсени от компаниите – 56%. Сфери, смятани за по-стратегически, като насърчаване на иновациите – 29%, и генериране на нови идеи и знание – 19%, за момента са с по-нисък приоритет.


 
Повече от един на десет респонденти – 44%, вярват, че имат "голям" или "много голям" опит в областта на генеративния изкуствен интелект. Сред тази група 9%, които съобщават за "много високи" нива на опит (наричани начинаещи експерти по генеративен изкуствен интелект), разкриват как лидерите мислят и третират технологията по различен начин. Близо три четвърти от тях– 73%, казват, че вече интегрират генеративен изкуствен интелект в продуктовото развитие и изследователската и развойна дейност, което означава, че те започват да използват генеративен изкуствен интелект за иновации и растеж. Те също така е по-вероятно да използват технологията в по-голяма степен за различни бизнес функции.
 
Тази група респонденти имат по-голямо доверие и са по-малко несигурни по отношение на генеративния изкуствен интелект и изглежда са по-подготвени за промените, които той ще донесе, но те също така виждат и по-голям потенциал за радикални промени. Така например, в сравнение с репосндентите с "известнa степен на опит", тази група е два пъти по-вероятно да смята, че бизнесът им или оперативният им модел е застрашен от широкото навлизане на генеративния изкуствен интелект.

Работната сила, управлението и рисковете

Участниците в проучването като цяло казват, че се чувстват подготвени по отношение на стратегията и технологичната инфраструктура, но не са така сигурни за работната сила, управлението и риска.
 
В действителност, респондентите посочват недостига на технически специалисти и умения като най-голямата пречка пред навлизането на GenAI. Само 22% вярват, че компаниите им са "в голяма" или "в много голяма степен" готови да се справят с проблемите, свързани с персонала, по отношение на навлизането на генеративния изкуствен интелект. Много от тях все още не са фокусирани върху образованието и преквалификацията – само 47% от фирмите смятат, че достатъчно обучават служителите си за способностите, ползите и стойността на GenAI.
 
Управлението и рискът също са пречка пред навлизането на генеративния изкуствен интелект. Едва една четвърт от бизнес лидерите – 25%, казват, че компаниите им са подготвени "в голяма" или в "много голяма степен" да се справят с проблеми в тази сфера по отношение на навлизането на GenAI. Най-големите притеснения на респондентите по отношение на управлението са:

  • Липса на увереност в резултатите – 36%;
  • Въпроси, свързани с интелектуалната собственост – 35%;
  • Злоупотреби с клиентски и потребителски данни – 34%;
  • Съответствие с регулациите – 33%;
  • Липса на прозрачност/яснота – 31%.

Риск от задълбочаване на икономическото неравенство

Въпреки че като цяло бизнес лидерите са въодушевени по отношение на потенциалните ползи за бизнеса от използването на генеративен изкуствен интелект, те са по-малко оптимистично настроени относно по-широкия му ефект върху обществото. Повече от половината очакват широкото използване на технологията за доведе до централизиране на силата в глобалната икономика – 52%, и увеличаване на икономическото неравенство – 51%. Освен това, 49% от респондентите вярват, че възходът на инструментите и приложенията на генеративния изкуствен интелект ще доведе до ерозия на цялостното доверие в националните и глобалните институции.


 
Според по-голямата част от участниците в проучването, за да се преодолеят тези проблеми и да се постигне отговорно прилагане на генеративния изкуствен интелект, са необходими повече глобални правила – 78%, и сътрудничество – 72%.
 
Генеративният изкуствен интелект е в този етап от развитието си, в който организациите тепърва започват да осъзнават потенциала му, но все още предстои да го видят като катализатор за бизнес растеж, коментира Деборши Дът, ръководител Стратегически растеж Изкуствен интелект в Deloitte. Според него фирмите трябва да комбинират генеративния изкуствен интелект с друг изкуствен интелект и технологични инструменти, за да постигнат бизнес растеж. "За да ускорят пътя си към постигане на стойност с генеративен изкуствен интелект, компаниите трябва да започнат да преосмислят начина, по който правят бизнес, за да са в крак с тази трансформационна среда, като същевременно управляват правилно риска. Това ще изисква по-голямо сътрудничество в организациите, за да се засили доверието в отговорното и широко навлизане на генеративния изкуствен интелект, и силен фокус върху образованието и преквалификацията на хората за това как тази технология се очаква да подобри начина, по който всеки един от нас работи, учи и взаимодейства."

     
Източник: Deloitte; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Deloitte   GenAI   изкуствен интелект  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Покана към МСП и стартъпи от Южна Европа да предлагат устойчиви решения на deep tech предизвикателства


Google инвестира 2 млн. щатски долара в INSAIT


Институтът INSAIT и Toyota ще си партнират в областта на изкуствения интелект и роботиката


Възможност за участие в търговска мисия за интелигентно производство във Великобритания през юни


Откриха Център за дигитално предприемачество във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...