Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Над 1500 училища ще имат направление по природни науки в своите STEM центрове

27.03.2024   |   Начало»Кариери
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Над 1500 училища са избрали да имат и направление по природни науки в STEM центровете, които ще бъдат изградени по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщи министърът на образованието и науката в оставка проф. Галин Цоков на конференция в столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" на тема "Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки".

По НПВУ се отпускат средства за изграждане на STEM центрове във всяко българско училище. Пет са направленията, по които могат да бъдат изграждани STEM центрове – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. Всяко училище избира едно, няколко или всички направления в зависимост от профила и спецификата си. "STEM обучението е един от възможните модели за интеграция на отделните дисциплини от природните науки и много училища вече работят в тази посока", каза проф. Цоков.

По думите му възможността всяко училище да има STEM център дава шанс за промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучението – съвместно преподаване и интегрирани дейности между различните природни дисциплини. В тази област ключов е и начинът на структуриране и промяна на учебното съдържание. То да е по-адаптирано към възможностите на отделните деца, а интегрираността на природните науки да бъде такава, че те да получат по-цялостна представа за света, който ги заобикаля.

Педагогически практики в преподаването на природни науки

Конференцията под патронажа на МОН популяризира добри практики в преподаването на природни науки, като участниците бяха повече от 130. Те имаха възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците.

В конференцията участваха също началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, д-р Анелия Андреева, директор на Националния инспекторат по образование, ректорът на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ) проф. Сеня Желязкова, проф. Найден Шиваров директор на Националния STEM център, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката и др.

     
Източник: МОН

Ключови думи: МОН   STEM   образование  

Област: Образование  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Кариери
ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Кариери
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...