Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Може ли растящият внос на рециклирана пластмаса да застраши индустрията на ЕС

15.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

През 2023 г. настъпи голяма дестабилизация на европейския пластмасов сектор. Растящият внос на рециклирана пластмаса в Европейския съюз създава небалансиран пазар със сериозни екологични последствия. Това в комбинация с намаляващата конкурентоспособност на ЕС и липсата на равни условия ускорява процеса на деиндустриализация на Съюза, се посочва в становище на европейската асоциация на компаниите, рециклиращи пластмаса, Plastic Recyclers Europe (PRE).
 
В този контекст регламентът за отпадъците и отпадъците от опаковки цели да повиши кръговостта, като хармонизира практиките в държавите членки, да предложи ефективно решение на проблема с отпадъците и да създаде пазар за рециклирани продукти. Посоките, в които поема прилагането им, обаче охлаждат първоначалния оптимизъм. Позволявайки пластмасови отпадъци от извън ЕС да участват в постигането на целите по отношение на опаковките, произвеждани и пълнени в ЕС, при липса на надеждни механизми за контрол и верифициране ще повлияе негативно на вече разклатения и застрашен пазар, предупреждават от PRE.
 
През 2023 г. пазарът вече реагира на тази дестабилизация, като увеличи износа на пластмасови отпадъци от ЕС с 18%. Тези парадоксални условия водят до това по-големи количества отпадъци в ЕС да бъдат депонирани и изгаряни, което причинява тежко замърсяване на екосистемите и застрашаване на екологичните цели на европейската Зелена сделка.

Инвестициите не бива да спират

Тези твърдения се подкрепят от проучване, проведено през 2023 г. и фокусирано върху материалите PET и полиестер. То предупреждава за влиянието на редуцирането или спирането на бъдещи инвестиции в системите за рециклиране в Европа. По-малко или никакви инвестиции в ЕС ще доведат до това европейските емисии на парникови газове да се увеличат повече от двойно до 2040 г., тъй като повече отпадъци ще бъдат изгаряни, отколкото рециклирани. Проучването също така показва, че делът на рециклиране на PET ще спадне до между 32% и 38% до 2040 г. в сравнение с необходимите 67% в прехода към кръгова икономика.
 
Конкурентоспособността на вече застрашената европейска индустрия също е поставена на карта. Регламентът за отпадъците и отпадъците от опаковки трябва да гарантира създаването на политическа рамка, която да предложи съгласуван подход към доставките и търсенето на рециклирано съдържание, заедно с намирането на устойчиво решение за управление на отпадъците в ЕС.

Защита на конкурентоспособността на сектора

Според PRE законодателите изпращат подвеждащо послание, а именно, че инвестиции в европейския сектор за рециклиране на пластмаси не си струва да се правят. Компаниите, занимаващи се с рециклиране, са първите, които ще понесат последствията, но преработвателите и производителите на суровини са следващите.


 
PRE призовава институциите на ЕС да защитят европейската пластмасова индустрия и равните пазарни условия. Освен това, според браншовата организация твърденията за преход към кръгова икономика и гарантиране на дългосрочна конкурентоспособност на ЕС ще бъдат празни думи, ако институциите на ЕС се провалят в предприемането на необходимите мерки, за да накарат тези цели да дадат плодове.
 
Годишният доклад на PRE за състоянието на бранша, публикуван в края на януари 2024 г., показва, че общият европейски капацитет за рециклиране на пластмаси е 12,5 млн. т през 2022 г., като в резултат на тежките пазарни условия, годишният ръст е спаднал от 17% на 10%.

Нисък ръст на производството

Докладът обхваща дейността на 850 различни съоръжения в Европа, по-голямата част от които са малки със среден капацитет от 15 000 т. Секторът отчита 10,4 млрд. евро оборот и над 30 000 работници. В Германия, Италия, Испания, Обединеното кралство и Франция е общо 60% от производствения капацитет. Най-голямо увеличение на мощностите спрямо предходната година се очаква в Белгия, Нидерландия, Полша и Румъния.
 
Секторът за рециклиране на пластмаса в Европа отчита през годините постоянен поток от инвестиции, за да гарантира необходимия капацитет за постигане на зададените от законодателите цели. Налице са обаче притеснения дали ще бъдат постигнати тези цели с оглед на ниския ръст при производството на рециклати заради пониженото търсене. Налице са и екологични последици, тъй като само през 2022 г. в резултат на рециклирането на пластмаси въглеродните емисии са редуцирани с над 10 млн. т.
 
"Напредъкът е незаменим за гарантиране на жизнеспособността на индустрията за рециклиране на пластмаси. Решимостта на рециклиращите компании остава силна, но секторът ни се сблъска с безпрецедентни предизвикателства – първо със спиране на дейността по време на пандемията, последвана от енергийната криза през 2022 г.", коментира Том Иманс, президент на PRE. "В по-скорошно време, през 2023 г., секторът бе ударен от слабото търсене на рециклати в резултат на ниските цени за първичната пластмаса заради намаленото индустриално производство в ЕС и евтиния внос на рециклирана пластмаса от извън ЕС. В бъдеще влизането в сила на законодателни мерки ще бъде от съществено значение, за да може прогресът да продължи."

     
Източник: PRE; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: PRE   пластмаси   управление на отпадъците   рециклиране  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

22.05.2024   |   ЕС отчита дефицит от 29 млрд. евро в търговията със суровини през 2023 г.


21.05.2024   |   Balluff разширява функционалността на оптичните четци на кодове с IO-Link IDENT


21.05.2024   |   EIPC призовава за спешни мерки за защита на европейското производство на печатни платки


21.05.2024   |   Eurostar ще започне да зарежда влаковете си със 100% възобновяема енергия до 2030 г.


21.05.2024   |   Световният пазар на материали за микроелектронното производство бележи спад през 2023 г.

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...