Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Вакуумни решения на Runtech с технология на ABB позволяват значителни икономии на енергия в хартиеното производство

28.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Центробежните вентилаторни системи EP Turbo Blowers на Runtech използват специално разработени двигатели и задвижвания от ABB. Въздуходувките се използват във вакуумни решения, които могат да реализират икономии на енергия до 70% в сравнение с конвенционалните системи, базирани на помпи, посочват от компанията.
 
Финландската Runtech Systems, част от Ingersoll Rand Inc, произвежда турбовакуумни системи и решения за оптимизация в производството на целулоза, тъкани, картон и хартия. Вакуумната система RunEco се използва в процеса на обезводняване, при който се отстранява влагата от хартиения лист, и в други приложения на машинитe за хартиено производство.
 
Центробежните (турбо) въздуходувки се задвижват от високоскоростни двигатели и задвижвания с променлива скорост, които ABB е разработила специално за използване в продуктите на Runtech. Задвижванията са съобразени с конкретната комбинация от двигател и вентилатор. Работата с променлива скорост позволява да се регулира нивото на вакуума така, че да отговаря точно на нуждите на процеса. Това е много по-ефективно, отколкото постоянно да се работи на максимална скорост и след това да се контролира нивото на вакуума чрез механично дроселиране на въздушния поток. По-високата ефективност не само спестява енергия, но и намалява въглеродните емисии, като помага на предприятията да намалят разходите си за енергия и да постигнат целите си за устойчиво развитие.

По-висока ефективност при по-ниски въглеродни емисии

"ABB е добре позната марка в целулозно-хартиената промишленост, а високоскоростният двигател е жизненоважен компонент в нашето решение. Беше логично да започнем да си сътрудничим с ABB, когато имахме нужда от надежден партньор за доставка на двигатели", разказва Виле Матсон, управляващ директор на Runtech Systems. "Екипът на ABB има опит и ноу-хау да проектира двигатели и задвижвания, които отговарят на точните ни изисквания, а тези продукти, заедно със собствените ни познания за приложенията, ни позволиха да разработим оптимизирани решения за нашите клиенти. Работим с ABB от няколко години и нашите екипи по научноизследователска и развойна дейност работиха в тясно сътрудничество, за да разработят, тестват и докажат тези решения."

Предимства на високоскоростната работа

Асинхронните електродвигатели имат ротор със слоеста структура с цел повишаване на ефективността. Високата им работна скорост означава, че центробежните въздуходувки не се нуждаят от скоростна кутия – фактор, който допълнително повишава ефективността и надеждността, като намалява изискванията за поддръжка. Въздуходувките са конструирани с лопатки на работното колело, монтирани директно на двигателния вал.
 
"За да се реализират високите скорости на двигателя, задвижванията работят с високи изходни честоти. Това може да доведе до различни странични ефекти, които не се проявяват при по-ниски честоти", обяснява Ерно Тахванайнен, мениджър клиенти в ABB Motion. "Трябва да гарантираме, че тези странични ефекти са правилно смекчени, за да може двигателят да работи правилно. Направихме някои задълбочени проучвания, за да разберем какво точно се случва при по-високи честоти в това приложение, и приложихме получените знания, за да създадем решения, които работят ефективно и надеждно с продуктите на Runtech."

Ефективност, доказана в практиката

Неотдавнашен проект за реконструкция на вакуумната система във фабрика за производство на тънка хартия в Нова Зеландия подчертава икономиите на енергия, които са възможни с решенията на Runtech. Новата система от Runtech е позволила на фабриката да намали консумацията на енергия при вакуумния процес с повече от 700 kW. Преустройството е част от по-широка инициатива за повишаване на ефективността в предприятието, която включва първия в света изцяло геотермален процес на сушене с пара в машина за хартиено производство.
 
Центробежните въздуходувки на Runtech помагат на фабриките да намалят въздействието върху околната среда и по друг начин – чрез пестене на вода. Конвенционалните вакуумни решения са базирани на помпи, които използват вода за образуване на вътрешно уплътнение. Runtech е изчислила, че нейната настояща инсталирана база от над 850 вакуумни вентилатора по света спестява над 7,5 млрд. галона (28,35 млрд. литра) вода всяка година.
 
"ABB е дългогодишен доставчик на енергийноефективни задвижвания и двигатели за целулозно-хартиената промишленост", добавя Ерно Тахванайнен. "Много се радваме, че нашата технология помага на Runtech да произвежда иновативни продукти – решения, които са ефективни и екологични и позволяват на предприятията да подобрят своята рентабилност и устойчивост."

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   Runtech   EP Turbo Blowers   въздуходувки   задвижвания   хартиена промишленост  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Водещи глобални компании подкрепиха въвеждането на отворен стандарт за оперативна съвместимост при периферните изчисления


Кои са факторите, движещи пазара на оборудване за ел. защита


Заводът на АББ България в Раковски предприе важни стъпки към производство с нулеви емисии


ABB инвестира в разработката на технологии за енергийна оптимизация с изкуствен интелект


Нидерландия става световен център на интелигентната автоматизация и дигиталните иновации през юни

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Automotive Cluster
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

ABB Bulgaria
 
реклама
Международен панаир Пловдив 2024Automotive Cluster
8 CELL
Последно от Бизнес

18.07.2024   |   ЕК набира членове на новия Съвет по технологии за авангардни материали


18.07.2024   |   Германска фирма търси български партньори за сглобяване на щепселни съединители и оптични компоненти


17.07.2024   |   ЕК прие нови правила за екопроектиране на промишлени вентилатори


17.07.2024   |   Пореден голям производител на осветителни решения приема строги стандарти за устойчивост


17.07.2024   |   Schneider Electric с нови отличия за устойчиво развитие и работодателска марка

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...