Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Кои са приоритетите в инвестиционните планове на бизнеса по света за 2024 г.

23.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Capgemini публикува резултатите от годишното си проучване за инвестиционните приоритети на бизнеса през 2024 г. Докладът анализира инвестиционните планове на 2000 ръководители на бизнеси от целия свят за следващите 12 – 18 месеца. Потребителското изживяване, иновациите, кадрите и уменията, устойчивостта и снабдителните вериги се открояват като стратегическите бизнес сфери, в които се планира увеличение на инвестициите.

Според доклада 56% от бизнес лидерите са оптимистично настроени по отношение на бъдещето на своите компании въпреки актуалните макроикономически трудности. За сравнение преди година техният дял е бил 42%. По-малко от една трета обаче са оптимисти по отношение на глобалната оперативна среда.

"Годишният ни доклад за нагласите и инвестиционните намерения на бизнес лидерите дават основание за оптимизъм в началото на 2024 г.", коментира Айман Езат, главен изпълнителен директор на Capgemini. "Бизнес лидерите започват годината с нарастваща увереност в сравнение с преди 12 месеца, като технологиите и изкуственият интелект се очертава да движат следващата фаза на прехода към по-дигитална и по-устойчива световна икономика."” Според Езат това, че бизнес ръководителите увеличават инвестициите в широк кръг от критично важни бизнес сфери – от потребителското изживяване и иновациите, до кадрите и снабдителните вериги, и особено в устойчивостта, е добра новина.

Дигитални инструменти и технологии са във фокуса на инвестиционните планове

Според доклад изкуственият интелект се очертава като двигател на иновациите. Бизнес ръководителите все повече осъзнават силата на изкуствения интелект и на генеративния изкуствен интелект да бъдат двигател на иновациите и ръста на приходите, като 88% от тях планират да се фокусират върху тези технологии.

Изкуственият интелект също така ще започне да играе по-голяма роля във взимането на критично важни решения. Бизнес ръководителите очакват, че взимането на важни решения ще бъде подпомагано от изкуствения интелект след пет години. Науките за живота изглежда водят в това отношение, като близо половината от важните решения се очаква след пет години да се взимат с помощта на изкуствен интелект. Все пак, мнозинството бизнес лидери от различни сектори изтъкват и човешкия фактор като по-важен от всякога в задвижвания от изкуствения интелект свят.

Киберсигурността също остава от критично значение. 61% от бизнес ръководителите смятат киберзаплахите за водещ риск за бизнес растежа. Само преди година техният дял е бил 39%.

Увеличават се инвестициите в устойчивост

Проучването разкрива, че климатичните промени се възприемат като екзистенциална заплаха. Близо половината от бизнес ръководителите очакват климатичните промени да предизвикат най-големите промени на оперативно ниво през следващото десетилетие. С оглед на това те казват, че липсата на устойчиви практики и процеси ще създаде дългосрочни рискове пред съществуването на техните организации.

От резултатите от проучването става ясно, че наличието на държавни стимули ускорява инвестициите в устойчивост. 57% от бизнес лидерите казват, че смятат да увеличат инвестициите си в чисти технологии в САЩ през следващите 2 до 3 години заради Акта за намаляване на инфлацията. Също толкова голяма част планират да увеличат инвестициите си и в чисти технологии в Европейския съюз като резултат от приемането на Индустриалния план за Зелената сделка.

Поставяне под въпрос на концепцията за макроикономически растеж в планетарните граници

Бизнес ръководителите са оптимисти по отношение на потенциала за растеж на своите организации, но този оптимизъм върви ръка за ръка с осъзнаването на предизвикателствата, поставяни от екологичните ограничения. Две трети от бизнес лидерите казват, че безмилостният стремеж към растеж е несъвместим със справянето с климатичната и екологичната криза. На по-макроикономическо ниво 38% от тях посочват, че вероятно ще влезем в ера без растеж заради необходимостта човечеството да остане в планетарните граници.

Nearshoring и friend-shoring

Влиянието на пандемията от COVID-19 и последвалите икономически локдауни разкриха уязвимостта на световните снабдителни вериги, на които международните компании дълго разчитаха. През последната година бизнес лидерите се опитваха да поправят и преустроят своите снабдителни вериги с цел да минимизират риска от по-сериозни прекъсвания в тях.

Наученото от локдауните по време на пандемията доведе до увеличаване на случаите на разполагане на производствата в близки до страната на произход (nearshoring) или в приятелски страни (friend-shoring), за да се намали излагането на макроикономически и логистични сътресения. Малко под половината от бизнес лидерите – 45%, казват, че голяма част от доставките им в бъдеще ще идват от приятелски страни, а 49% заявяват, че инвестират в други развиващи се икономики, за да намалят зависимостта от Китай.

Кадрите и работното място остават ключов приоритет

Недостигът на кадри с точните умения се нарежда сред най-големите бизнес рискове за близо всеки шест от десет компании. За сравнение преди година техният дял е една трета. Фирмите планират и прилагат политики за завръщане в офисите, поради което една четвърт от тях планиратредвиждат да увеличат инвестициите в офисни пространства. За сравнение преди години техният дял е бил само 4%. Фирмите обаче също вярват, че гъвкавият и хибриден модел на работа ще продължи да се предлага.

     
Източник: Capgemini; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Capgemini   устойчивост   изкуствен интелект   бизнес климат  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

ЛогиСофт представи иновативно конвейерно решение за сортиране на пратки на Balkan eCommerce Summit 2024


Cognex обяви нови версии с висока резолюция на камерата за машинно зрение In-Sight 3800


Изкуственият интелект в CRM платформите ще бъде водеща тема на 11-ата Salesforce конференция


Възможност за участие в разрешаването на технологични предизвикателства във фабрики по цял свят чрез дигитални решения


ИАНМСП организира български щанд на технологичното изложение BEYOND 2024 в Солун

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

11.04.2024   |   ЕК прие план за действие за справяне с недостига на работна сила и умения в ЕС


10.04.2024   |   Напредъкът при реакторите с разтопени соли продължава паралелно със стремежа към нулеви нетни емисии


10.04.2024   |   Пред какви предизвикателства е изправен световният пазар на електротехническа стомана


09.04.2024   |   ЛогиСофт представи иновативно конвейерно решение за сортиране на пратки на Balkan eCommerce Summit 2024


09.04.2024   |   Cognex обяви нови версии с висока резолюция на камерата за машинно зрение In-Sight 3800

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

11.04.2024   |   ЕК прие план за действие за справяне с недостига на работна сила и умения в ЕС


10.04.2024   |   Напредъкът при реакторите с разтопени соли продължава паралелно със стремежа към нулеви нетни емисии


10.04.2024   |   Пред какви предизвикателства е изправен световният пазар на електротехническа стомана


09.04.2024   |   ЛогиСофт представи иновативно конвейерно решение за сортиране на пратки на Balkan eCommerce Summit 2024


09.04.2024   |   Cognex обяви нови версии с висока резолюция на камерата за машинно зрение In-Sight 3800

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...