Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Как генеративният изкуствен интелект променя предприемачеството

12.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Наред с редица други дейности и предприемачеството е на път да бъде дълбоко засегнато от генеративния изкуствен интелект, както конкурентната среда за стартиращите предприятия.
 
"Намираме се в момент на трансформация, в която това е инструмент, който може да прави много неща по света и много неща в почти всяка индустрия", коментира Итън Молик, преподавател в Университета на Пенсилвания, който проучва изкуствения интелект, иновациите и стартиращите предприятия.
 
В епизода от декември 2023 г. на подкаста Trust the Process, организиран от Martin Trust Center за MIT Entrepreneurship, Молик и управляващият директор на Martin Trust Center Бил Олет дискутират как предприемачите могат да използват генеративния изкуствен интелект в своя полза и какво стартиращите предприятия трябва да запомнят за новата технология.
 
Молик откроява три тенденции, засягащи изкуствения интелект и предприемачеството и предлага съвети за онези, които са готови да го използват.

Генеративният изкуствен интелект като съосновател

Предприемачите се очаква да извършват широк набор от времеемки задачи – от писане на имейли и приемане на обаждания до организиране на продуктови демонстрации и изработка на уебсайт. "Изкуственият интелект прави всички тези неща добре", посочва Молик. "Той ви позволява да се фокусирате повече върху основното ви умение и помага навсякъде."
 
Генеративният изкуствен интелект може да служи и като упътване. "Една трета от американците имат бизнес идея, която не реализират, защото не знаят как", обяснява Молик. "Изкуственият интелект може да ви каже каква да бъде следващата ви стъпка, да ви помогне да напишете имейли, да създадете продукта."
 
Молик отбелязва, че потребителите трябва да са наясно с ползите и ограниченията на технологията. "Тя е като стажант, който иска да ви зарадва и затова лъже доста и е някак наивен и никога не си признава, че прави грешки", посочва Молик, според когото веднъж щом потребителите погледнат на изкуствения интелект по този начин, нещата ще се наредят.

Нови подходи към предприемачеството

Генеративният изкуствен интелект е нова технология с общо предназначение – такава, която се появява веднъж на всяко поколение и засяга почти всичко, което правят хората като електричеството, компютрите и интернетът.
 
Генеративният изкуствен интелект може да помогне на предприемачите с проучването на идеи, измислянето на лого и имена, създаването на уебсайт и други.


 
По-широко погледнато налице е фундаментално преосмисляне на процеса, коментира Молик. Способността да се правят тестове и експерименти лесно, бързо и сравнително евтино е голяма промяна в методологията и начина, по който подхождаме към предприемачеството. Това включва съкратени времеви рамки, защото с помощта на генеративния изкуствен интелект създаването на нови компании може да отнеме по-малко време.

Генеративният изкуствен интелект ще подобри конкурентната среда

Генеративният изкуствен интелект ще промени ролята на предприемачеството, като някои компании ще се окажат излишни, а много други ще трябва да променят подхода си.
 
Нещо повече, конкурентите в целия свят ще имат еднакъв достъп до една и съща трансформираща технология.
 
"Ще има доста повече глобална конкуренция", обяснява Молик. Според него с ChatGPT сега всеки във всяка държава говори английски перфектно и може да програмира. "Какво означава това за предприемачеството? Талантът е повсеместен."

Какво предприемачите трябва да помнят за използването на генеративния изкуствен интелект

Според Молик предприемачите трябва да имат предвид три ключови неща, когато използват генеративен изкуствен интелект:

  1. Експериментиране. "Като предприемач, вие трябва да експериментирате много бързо", посочва Молик. Така например, основателите на фирми могат да се опитат да използват генеративния изкуствен интелект, за да напишат писмо, и ако то не е добро, да се опитат отново и отново и ако то все така не е добро, тогава използването на технологията за тази цел може би не е добра идея. "Този тип евтино експериментиране е ключът", обяснява Молик. 
    Миналата година той наглася таймер за 30 минути и кара генеративен изкуствен интелект да създаде план за пускане на продукт на пазара и имейл кампания, да изготви проект за уебсайт и да го изпълни и цялостна кампания в социалните медии. За 30 минути получава 9200 думи текст, имейли, уебсайт, гласов файл и скрипт. В тази връзка Олет отбелязва, че когато той е стартирал компании, този процес е отнемал седмици и дори месеци.
  2. Не преувеличавайте важността на собствения набор от данни. Води се дебат относно стойността на собствените набори от данни, които включват уникалните данни, която всяка компания събира и притежава. Според Молик те не са толкова важни.
    P в GPT означава "предварително обучен", посочва Молик. Изкуственият интелект вече е научил един куп неща и тези неща включват всичко, коментира Молик. "Така че идеята, че ви трябва специализирано знание, често се оказва погрешна." 
  3. Предприемачите са подготвени за времена на промени. Молик и Олет отбелязват, че предприемачите умеят да се възползват от несигурни, изпълнени с промени времена. "Хората, които могат да се справят с промените, са предприемачите. Подготвени са за това", посочва Олет.
    "Върховната сила на предприемачеството е умението да се предприемат действия срещу несигурността", коментира Молик. Според него независимо какво се случва по света, именно умението да се предприемат действия срещу несигурността е умението, от които предприемачите се нуждаят.
     
Източник: MIT; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: MIT   генеративен изкуствен интелект  

Област: Технологии  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Изследователи разработиха технология за бърз 3D печат на разтопен метал


ABB внедрява система за електрическо задвижване в нов завод на ArcelorMittal Nippon Steel


European Energy продава 20% от акциите си на Mitsubishi HC Capital


Следващият Research and Innovation Summit ще се проведе в рамките на Хановерски панаир 2024


Mitsubishi Electric и Nexperia ще развиват заедно SiC силови компоненти

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...