Industry Info  
Дебулко
Дебулко

EIT InnoEnergy обяви инвестиционен фонд от 500 млн. евро за проекти за суровини за батерии

12.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На годишната среща на Световния икономически форум в Давос EIT InnoEnergy и Demeter Investment Managers обявиха, че пускат инвестиционен фонд, който ще подпомага развитието на стабилни и разнообразни доставки на суровини за производството на батерии в Европа.
 
Планира се Фондът за стратегически материали за батерии на Европейския алианс за батерии (EBA) да управлява ресурс в размер на 500 млн. евро. Създаването му идва в момент, в който търсенето на батерии в Европа бързо нараства, разкривайки значителни пробойни във веригата на доставки за материали за батерии в ЕС, коментират от EIT InnoEnergy. В съответствие с изискването на Закона за суровините от критично важно значение (CRMA) на Европейския съюз да се намали свръхзависимостта на Съюза от чуждестранните доставки, новият фонд цели да спомогне за увеличаването на местния капацитет за добив на стратегически суровини за батерии като литий, никел, кобалт, манган и графит.

Фокус върху местното производство на суровини за батерии

"За да осигурим процъфтяваща и устойчива европейска индустрия за батерии, трябва да засилим усилията си в местното производство на суровини за батерии. Въпреки че е окуражаващо да се види нарастващ списък от амбициозни инициативи и финансови стимули от публични и частни играчи, техният фокус обикновено е върху зрели проекти (след окончателното инвестиционно решение). И все пак тези инициативи се нуждаят от поток от сделки за проекти с намален риск и следователно ние също се нуждаем от фокус върху проекти на ранен етап (обхват, PFS и DFS), ангажирани с устойчива, проследима и прозрачна верига за доставка на материали за батерии – и точно това ще предостави Фондът за материали на EBA", коментира Диего Пажиа, главен изпълнителен директор на EIT InnoEnergy.
 
Поне 70% от инвестициите на фонда ще бъдат насочени към проекти, целящи увеличение на местното производство на материали посредством добив, преработка, рафиниране и рециклиране в ЕС и съседни страни. Останалите 30% ще се фокусират върху нарастване на доставките на суровини от партньорски държави като Канада, Намибия и Аржентина.
 
От EIT InnoEnergy подчертават, че Фондът за стратегически материали на EBA ще подкрепя проекти, отговарящи на най-високите екологични стандарти в съответствие със строгите критерии за устойчивост, наложени от Регулациите за батериите на ЕС за проследимостта, устойчивостта и кръговостта и от CRMA.

     
Източник: EIT InnoEnergy

Ключови думи: EIT InnoEnergy   батерии   Европейски алианс за батерии  

Област: Електроапаратура  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

ЕК одобри държавна помощ от 902 млн. евро за строежа на завод за батерии за електромобили в Германия


Гръцка компания разширява производството на батерии със заем от 25 млн. евро от ЕИБ


Цените на батериите за електромобили падат по-бързо от очакванеото


Автономен робот улеснява проучването на нови материали за батерии


Белгийската ABEE планира завод за батерии и развоен център у нас

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕЛЕКТРОАПАРАТУРАТА
на специализирания портал Electrical-Bulgaria.com.
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...