Industry Info  
Дебулко
Дебулко

София все още е най-силната местна икономика в страната, следвана от Пловдив и Стара Загора

08.02.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

София остава най-голямата местна икономика е страната с БВП от 69 млрд. лв. и дял от 41% в БВП на страната, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за икономическото развитие на областите през 2022 г. Веднага след нея се нарежда Пловдив с 14 млрд. лв. БВП. Следват Стара Загора с 11 млрд. лв. и Варна с над 10 млрд. лв. БВП. Сред водещите области е и Бургас със 7,4 млрд. лв. Останалите 22 области остават с под 5 млрд. лв. БВП и през 2022 г.

Пет области – Видин, Силистра, Кюстендил, Смолян и Перник – остават с под 1% от националния БВП. С по 1% са Разград, Търговище, Ямбол и Монтана. В номинално изражение единствено Видин е с БВП под 1 млрд. лв., но предвид значителната инфлация най-вероятно през следващата година тази граница вече е премината, коментират от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Стара Загора е лидер по ръст на БВП на годишна база, значителен ръст се наблюдава и в Пловдив и София (област). Намаленият със средногодишния индекс на потребителски цени за 2022 г. ръст в Стара Загора е 59%, но изглежда много вероятно динамика на пазара на електроенергия в периода от началото на 2023 г. да доведе до спад в следващите години. При Пловдив (17% реален ръст) и София (11%) ръстът е движен най-вече от експанзията на преработващата промишленост, във Варна (8%) и от по-бързото от очакваното възстановяване на туризма. На фона на останалите водещи области, изчисленият по този начин реален ръст на столицата е относително нисък – 0,7%.

11 области с ръст под темпа на инфлацията

В цели 11 области номиналният ръст е под темпа на инфлацията, т.е. в реално изражение има спад на БВП. Това е най-видимо във Видин, където спадът е 9%, Ловеч – 8%, и Силистра – 5%, а сред областите с по-високо ниво на икономическо развитие спад от 3% има в Русе и от 1% в Бургас. Тъй като областите с най-значителен реален спад са поначало сред тези с по-ниски равнища на икономическо развитие, разнопосочната динамика създава условия за допълнително разширяване на регионалните диспропорции, отбелязват от ИПИ.

Нарастването на БВП в номинално изражение е най-значимо в столицата – увеличение с 9,5 млрд. лв., Стара Загора – с 4,6 млрд. лв., и в Пловдив – 3,3 млрд. лв. На този фон ръстът във Видин е с едва 61 млн. лв., в Силистра – със 107 млн. лв.

През 2022 г. БВП на човек от населението в столицата за първи път надхвърля 50 000 лв., а вече няма нито една област, в която той да е под 10 000 лв. На второ място вече е Стара Загора с 37 000 лв./човек, следвана от София – област с 25 000 лв./човек, а с над 20 000 лв./човек са още Варна, Враца, Пловдив и Габрово.

Тенденциите през 2022 г. водят до ново пренареждане в дъното на класацията, като с най-нисък БВП на човек от населението вече е Силистра, следвана от Сливен и Хасково. Доколкото 15-те области в дъното по икономическо развитие се разполагат в рамките на диапазон от едва 4000 лв./човек, неравномерният ръст и през следващите години ще носи нови размествания, отбелязват от ИПИ.

     
Източник: ИПИ; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ИПИ   БВП   икономическо развитие   НСИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...