Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Откриха новата високотехнологична сграда на институт GATE

08.12.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В София бе официално открита новата високотехнологична сграда на Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" (GATE) към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Сред официалните гости на събитието бяха премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"GATE е пример за устойчиво сътрудничество в трансфера на технологично знание и опит. То се гради въз основа на конкретни резултати", заяви Мария Габриел. "Вие превръщате научните постижения в практически решения от обществена полза. Вие показвате, че да си визионер не е достатъчно. Вярвам, че новата високотехнологична инфраструктура и сградата на GATE ще бъде ключов фактор в развитието на устойчивата изследователска култура в България. Вярвам, че тя ще даде възможност на още хиляди български таланти да реализират идеите си на родна земя."

Директорът на GATE проф. Силвия Илиева представи постиженията на Института като изтъкна ролята на 49-членния международен екип от изследователи и експерти. Тя подчерта целта на организацията – да бъде проводник на промяната в националната система за изследвания и иновации, да създаде уникална изследователска среда, която да постави България на картата на Европа и да работи върху проблеми с обществено значение. Като начин за постигане на тази цел тя отбеляза сътрудничеството с над 250 партньори от България и Европа, участията в европейски инициативи, в над 20 национални и международни проекта, създаването на над 85 публикации в реномирани издания и първата магистърска програма "Технологии за големи данни" съвместно с Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски".

Сред официалните гости на събитието бяха също председателят на УС на GATE проф. Анастас Герджиков, Константин Павлов, кмет на район Лозенец и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на изпълнителна агенция "Програма за образование", представители на Европейската комисия.

Годишен форум на GATE

След официалното откриване на сградата събитието продължи с годишния форум на GATE, чиято първа сесия представи "Визия за данните, изкуствения интелект и пространствата от данни". В нея участваха изтъкнати международни експерти и бизнес лидери сред които представители на Министерството на иновациите, Big Data Value Association, Технологичния университет Чалмърс, Европейската обсерватория за дигитални медии и др.

Двудневното събитие включи също тематични панели, посветени на "умната" индустрия, градските цифрови двойници, дигиталното здравеопазване, дезинформацията и инициативите на GATE като тестови център за нови технологии с двойно предназначение в рамките на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновациите в отбраната (DIANA). Част от програмата бе и уъркшоп за градските цифрови двойници, както и демонстрации и постер сесии, които разкриват резултатите от работата на GATE по различни проекти.

От 8 до 10 декември в рамките на форума "Up to GATE. Technology, Big Data & Beyond. Open Up for Innovation" институт GATE бе домакин на GATE-AEC Хакатон София заедно с организаторите на най-големия хакатон в тази сфера – AEC Hackathon (Architecture, Engineering and Construction Hackathon). Първото по рода си събитие в Централна и Източна Европа, подкрепено от тази общност цели да насърчи връзката между информационните технологии, световни експерти и представители на компании, работещи в сферите на архитектурата, строителството, мобилността и градското планиране, като крайният очакван резултат е решаване на конкретни казуси, свързани с развитието на градската среда.

     
Източник: Институт GATE

Ключови думи: GATE   изкуствен интелект   Софийски университет  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

26.02.2024   |   Уебинар на Cognex ще разгледа как решенията за автоматизация трансформират логистиката


26.02.2024   |   Онлайн конференция Italian Balkan Trade Summit с В2В срещи предстои през март


26.02.2024   |   ИАНМСП организира български национален щанд на electronica 2024


23.02.2024   |   MCE събира представителите на ОВК индустрията в Милано


22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора

ABB Bulgaria
 
реклама
Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

26.02.2024   |   Уебинар на Cognex ще разгледа как решенията за автоматизация трансформират логистиката


26.02.2024   |   Онлайн конференция Italian Balkan Trade Summit с В2В срещи предстои през март


26.02.2024   |   ИАНМСП организира български национален щанд на electronica 2024


23.02.2024   |   MCE събира представителите на ОВК индустрията в Милано


22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...