Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Schneider Electric откри първата в България индустриална геотермална система

08.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Schneider Electric откри официално първата у нас иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие от нов тип, съобщиха от компанията. Системата обслужва сертифицираната Умна фабрика на Schneider Electric в Пловдив, която по този начин става изцяло независима от природния газ.

На церемонията по откриването на съоръжението присъстваха представители на националните и местни власти, сред които Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, Иван Стоянов, заместник-кмет "Екология и здравеопазване" на Пловдив, Димитър Иванов, кмет на община Марица, Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, и Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ). Главен изпълнител на проекта е българската компания ReEnergy Engineering. По-рано тази година бе въведено в експлоатация и новото разширение на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, с чието изграждане беше синхронизирано и изграждането на геотермалната система.

"Шнайдер Eлектрик е пионер в това, което ние наричаме двоен преход – дигитален и зелен. Това е компания с международен мащаб и амбиции, която увеличава възможността да се работи с университетите и с най-новите технологични и енергийни решения. Голяма компания, която завихря една собствена екосистема и повишава общия стандарт. Много се радвам, че високите амбиции на Шнайдер Електрик се пренасят тук, в гр. Пловдив, и сред местните общности", каза по време на церемонията Ангелина Бонева.

"Като локална бизнес организация сме изключително щастливи, че компанията има устойчиви инвестиционни намерения в България. Разширението на фабриката, което беше пуснато в експлоатация наскоро, е поредна стъпка в тази посока, която, вярвам, няма да е последна. Същото важи и за геотермалната система, която откриваме днес. Проекти от това естество са ключови за създаването и развитието на технологични компетенции у нас и ще бъдат изключително важни в бъдеще", сподели Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Пълно елиминиране на необходимостта от използване на природен газ

В отговор на амбициозните глобални цели на Schneider Electric иновативната геотермална система за отопление и охлаждане е изградена със сондажи от "сух" затворен тип, т.е. в нея циркулира флуид, който се загрява от естествената температура на земята. Термопомпени агрегати произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно. В преходните сезони термопомпените агрегати осигуряват пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане "безплатната" топлина на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода. По-този начин може да се постигне над 70% икономия на електрическа енергия за отопление и охлаждане на завода.

Основните предимства на затворения тип система са оползотворяването на неизчерпаема енергия от земята и намаляването на консумацията на електрическа енергия. При това системата не използва подземни водни ресурси.

"Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ. За Schneider Electric това е дългосрочно стратегическо намерение, свързано с нашия ангажимент за постигане на въглеродна неутралност. Управлението на енергията заедно с устойчивото развитие е есенцията на нашия бизнес и наша компетентност", коментира Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив.

Геотермалната система на Schneider Electric ще допринесе не само за подобряването на енергийната ефективност, но и за борбата с климатичните промени. Добавянето на възобновяеми енергийни източници, присъединени с помощта на подходящи дигитални решения, е подход, който подпомага намаляването на отрицателните влияния на човешката дейност върху околната среда, отбелязват от компанията.

     
Източник: Schneider Electric

Ключови думи: Schneider Electric   Шнайдер Електрик   Умна фабрика   геотермална енергия   ВЕИ  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

European Energy подписа най-големия договор за корпоративно снабдяване с ВЕИ енергия в Австралия


Соларна централа в Русенско ще се изгражда с гарантиран от ЕБВР заем в размер на 25 млн. евро


European Energy разширява партньорството си с TotalEnergies с нов фокус върху офшорните вятърни проекти


Schneider Electric България с признание за дългосрочен проект с фокус върху устойчивото образование


Може ли проблем със светлините върху вятърните турбини да стимулира ново развитие на осветителните технологии

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...