Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Най-мащабният комплекс за батерийно съхранение на енергия в Югоизточна Европа ще бъде в Разлог

07.12.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Китайският производител на стационарни системи за съхранение на енергия Hithium и българското дружество за проектиране и изграждане на фотоволтаични централи Solarpro обявиха, че са сключили споразумение за партньорство, а първият им съвместен проект ще бъде ситуиран в гр. Разлог.

 

С оборудване от Hithium там ще бъде конструиран най-големият комплекс за батерийно съхранение на слънчева енергия (BESS) в цяла Югоизточна Европа. Съоръжението ще бъде с капацитет 55 MWh и функционално ще надгради съществуващата соларна централа с максимална изходна мощност 33 MWp. Solarpro ще отговаря за всички инженерингови дейности по проекта, за доставките на системи и компоненти, както и за строително-монтажните работи.

 

Планирано е изпълнението на проекта да стартира в началото на следващата година. Комплексът ще бъде собственост на дъщерно дружество на базираната във Виена ВЕИ компания Renalfa IPP.

 

Технологии и технически параметри

 

От Hithium ще осигурят 16 контейнера за съхранение на соларна енергия с по 3,44 MWh капацитет всеки, базирани на фирмените батерийни клетки 280 Ah, които се отличават с удължен експлоатационен живот. Сред предимствата на системите е и възможността да работят при широк диапазон от температури. Това покрива заложените в проекта изисквания към батериите, тъй като съоръжението е предвидено да се експлоатира в непрекъснат режим дори при екстремно време.

 

Модулите за съхранение разполагат с многостепенна система за активна пожарозащита, като се характеризират и с висока топлинна стабилност благодарение на течното си вместо въздушно охлаждане. Това осигурява и друго преимущество – дизайнът става по-компактен и се повишава енергийната плътност на клетката, поясняват от Hithium.

 

 

Съществуващата соларна ферма в Разлог, където ще бъде разположен батерийният комплекс, е оборудвана със собствена подстанция и с т. нар. тракери или активни системи за подвижен монтаж, които позволяват на соларните панели да следят слънцето. Така значително се повишават ефективността на централата и капацитетът й за производство.

 

Инсталацията е локализирана в една от географските зони на България с най-високи нива на слънцегреене, което предполага генериране и съхранение на големи количества електроенергия.

 

Важна стъпка за развитието на соларния сектор в региона

 

"С непрекъснатото увеличаване на производството на слънчева енергия в региона системите за съхранението й придобиват все по-голямо значение, тъй като ни позволяват по-надеждно да оползотворяваме генерираното електричество.

 

За нас е огромно удоволствие да предприемем тази важна стъпка заедно с Hithium, за да ускорим развитието на пазара за съхранение на енергия в Източна Европа. Ето защо посветихме последните няколко месеца на подготовката, инженеринга и разработката на съвместно решение за този забележителен проект", коментира главният изпълнителен директор на Solarpro Красен Матеев.

 

"Горди сме от това, че ще си сътрудничим със Solarpro – опитен европейски партньор в сектора на възобновяемата енергия и батерийното съхранение , в реализирането на BESS комплекса в Разлог.

 

Този проект е входна точка към пазара в Източна Европа за компанията ни и отлично отразява целите ни за принос към развитието на региона чрез разширяване на капацитета за съхранение и стабилизиране на доставките на чиста енергия", допълва Нинг (Келсън) Лий, директор "Мащабни BESS проекти" за Централна, Северна и Източна Европа в Hithium.

 

     
Източник: Hithium

Ключови думи: Solarpro   Соларпро   Hithium   BESS   соларни батерии   соларна енергия   съхранение на енергия  

Област: Енергетика  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Международна конференция за ВЕИ инвестиции в Черноморския регион ще се проведе през февруари


Ръст на дела на ВЕИ и спад в общото потребление на енергия в ЕС отчита Евростат


Насоки за планиране на инвестиции в индустриални батерии ще даде вторият уебинар от поредицата на АПСТЕ


АПСТЕ публикува ръководството на SolarPower Europe за добри практики в агросоларната енергия на български


European Energy и TotalEnergies ще си сътрудничат в реализацията на ВЕИ проекти в множество региони на света

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Проекти
ABB Bulgaria
 
реклама
Sales Club Conference 2024
Последно от Проекти
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...