Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Какво правят хората със старото си ИКТ оборудване

05.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Все по-широкото използване на ИКТ оборудване води до увеличаване на обема отпадъци от стари устройства като лаптопи, таблети, мобилни телефони, смартфони и настолни компютри. Това повдига въпроса за това какво се случва с ИКТ устройствата, след като излязат от употреба.

Само 13% рециклират старите настолни компютри

По данни на Евростат през 2022 г. един от петима (19%) жители на Европейския съюз държат старите си настолни компютри у дома, 13% ги рециклират, 8% ги подаряват, а 2% ги изхвърлят. Останалата част от респондентите или никога не са си купували настолни компютри, или продължават да използват наличните, или са предприели други действия спрямо тях.

Швеция е страната с най-голям дял от хората (29%), които рециклират старите си настолни компютри. Следват Нидерландия с дял от 27% и Финландия, Дания и Австрия с дял, приближаващ 20%. В противоположния край на скалата е България с дял от едва 3,4%. Преди нея с дял от под 5% са само Кипър (3,7%) и Хърватия (3,9%).

Нидерландия и Румъния са страните с най-висок дял на хората – съответно 15% и 13%, които подаряват или продават старите си настолни компютри.

Едва 10% от хората рециклират старите лаптопи и таблети

Старите лаптопи и таблети също предимно остават по домовете на хората, след като излязат от употреба – 33%. Едва 10% от хората в ЕС ги рециклират, 11% ги подаряват или продават, а 1% ги изхвърлят. Останалите респонденти или никога не са имали такива устройства, или продължават да използват наличните, или постъпват по друг начин с тях, след като излязат от употреба.Швеция, Финландия и Дания са държавите с най-голям дял на хората (почти 18%), които рециклират старите си лаптопи и таблети. Следват Гърция със 17% и Хърватия с 15%. И тук България е на опашката с едва 2% дял от хората, които рециклират старите си лаптопи и таблети. Пред нея с дял от под 5% са само Латвия (4,1%) и Румъния (4,6%).

Хърватия и Франция са с най-голям дял от хората – съответно 35% и 15%, които подаряват или продават старите си лаптопи и таблети.

Половината от хората държат старите си смартфони у дома

Близо половината от жителите на ЕС (49%) държат старите си мобилни телефони и смартфони у дома. Едва 10% ги рециклират, 17% ги подаряват или продават, а 2% ги изхвърлят. Останалите респонденти или нямат такива устройства, или продължават да използват наличните, или правят нещо друго с тях.

Гърция, Австрия и Чехия са държавите, в които най-голям дял от хората рециклират старите си смартфони и мобилни телефони – съответно 18%, 17% и 15%. Следват Дания с 14% и няколко държави с дял, близък до 12% – Полша, Испания, Ирландия, Белгия и Нидерландия. България отново е държавата с най-малък дял на хората, които рециклират мобилните си телефони и смартфоните си – 4%.

Най-често старите си устройства подаряват или продават жителите на Хърватия и Нидерландия – съответно 32% и 24%.

     
Източник: Евростат; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Евростат   ИКТ   рециклиране  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...