Industry Info  
Дебулко
Дебулко

IFAT Munich 2024 с акцент върху предизвикателствата пред прехода към кръгова икономика

04.12.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Следващото издание на международното изложение за управление на питейни и отпадъчни води, отпадъци и суровини IFAT Munich ще се проведе от 13 до 17 май 2024 г. За сектора на кръговата икономика подготовката за изложението преминава в изключително напрегната икономическа ситуация. Представители на браншови организации от сектора споделиха повече за предизвикателствата, пред които са изправени.

"Наблюдаваме по-ниски нива на събираемост, спад на търсенето, увеличение на наличностите и понижение на цените на отпадъчната хартия и скрапа. Картината в пластмасовия сектор е подобна с вихреща се брутална ценова война между първичните суровини и рециклатите", коментира Ерик Ребок, главен изпълнителен директор на германската асоциация на компаниите от сектора на вторичните суровини и управлението на отпадъците bvse. Компаниите от сектора на управлението на отпадъците, с техните големи транспортни обеми и сложни съоръжения, също са изложени на голям натиск по отношение на разходите заради голямото повишение на цените на енергията, резервните части, поддръжката.

Общи усилия за излизане от рецесията

"За да погледнем на кризата като на възможност, рециклиращата индустрия и управлението на отпадъците трябва да насочат всичките си усилия върху устойчивата кръгова икономика. Това също означава, че трябва да се фокусираме повече върху ефективността и качеството в нашите рециклиращи съоръжения, автопаркове и работни процеси, където това все още е възможно", добави Ребок. IFAT Munich събира заедно широк кръг от представители на бизнеса, политиката и научноизследователските среди. "Това е точният микс, който ни трябва, за да намерим изход от рецесията", коментира Ребок и добавя, че ръководената от него асоциация ще представи много интересни компании и идеи на общ щанд на изложението.

Сериозно раздвижване при рециклирането на пластмаси

По отношение на рециклирането на пластмаси германската асоциация на производителите на пластмаса Plastics Europe Deutschland вижда сериозно раздвижване в сектора. "Свидетели сме на значително развитие в механичните процеси и съществен прогрес при химичното рециклиране за по-добри добиви при по-ниско енергийно потребление", коментира управляващият директор на организацията Ингемар Бюлер. Според него процесите ще стават все по-ефективни и взаимно допълващи се.

Германската асоциация на машиностроителната индустрия VDMA също ще покаже нови опции за рециклиране на пластмаси на изложението. В зоната, посветена на химичното рециклиране, посетителите ще се потопят в света на технологиите за събиране и сортиране до новите продукти. "Рециклирането нарасна значително в Европа през последните години. Фактът, че 32,5% от пластмасата, произвеждана в Европейския съюз, може да бъде рециклирана и над 35% в Германия, се дължи главно на наличните технологии за обработка на отпадъците и рециклиране. Но все още има потенциал за развитие", коментира д-р Сара Брюкер, управляващ директор на Асоциацията за технологии за обработка на отпадъците и рециклиране към VDMA. "Над 42% от пластмасовите отпадъци все още се използват за производството на енергия, тъй като различни типове пластмаси се комбинират или са силно замърсени", отбелязва Ричард Клеменс, управляващ директор на Асоциацията за съоръжения и оборудване при VDMA. По неговите думи химичното рециклиране, като допълнение към механичното рециклиране, може да помогне да се затвори пропастта, за да се запази материалът още по-ефективно.

На IFAT Munich 2024 VDMA ще дискутира и един от най-големите проблеми в бранша – недостигът на квалифицирана работна ръка. Планирани са и две демонстрации на живо – на големи мобилни машини за преработка на биомаса и на решения за разрушаване на сгради и рециклиране  на строителни отпадъци.

Рециклиране на батерии за електромобили

Сред горещите теми на изложението през 2024 г. ще бъде и рециклирането на батерии за електрически превозни средства. "Дали и колко амбициозни квоти могат да се постигнат при рециклирането и повторната употреба на рециклатите в продуктите ще се реши сега", коментира президентът на федералната асоциация на германската индустрия за управление на отпадъците, водите и рециклиращата индустрия BDE Петер Курт. Асоциацията организира специална зона, посветена не само на материалите за батерии, но и на други компоненти на електромобилите съвместно с автомобилни компании. "Трябва да погледнем на колата на бъдещето в цялост. С най-добрите практики искаме да покажем, че кръгът за батериите и други материали вече е затворен", коментира Курт.

Промотиране на рециклираната стомана

Предпоставка за по-голяма употреба на рециклираната стомана е тя да бъде с възможно най-високо качество и адаптирана за изискванията на съответния производствен процес. Според федералната асоциация на германските компании от сферата на рециклирането и обезвреждането на стомана BDSV иновативни процеси за почистване, оразмеряване, анализ и сортиране могат да се използват за ефективно сепариране на стоманения скрап с по-ниско качество. Оптимизацията на процеса отива още по-далеч – чрез точното определяне на размера на рециклираната стомана, използвайки шредер и последващ химичен анализ, полученият материал може да бъде сепариран и изрязан според състава му. Решенията за интелигентно проследяване и обработка в комбинация с процесната автоматизация изчисляват оптималния микс за състава на рециклираната стомана.

Все пак развитието на тези нови процеси е много скъпо и според BDSV компаниите, рециклиращи стомана, не могат да се справят сами.

     
Източник: Messe Muenchen; Снимка: Messe Munchen GmbH

Ключови думи: Messe Muenchen   IFAT Munich   VDMA   рециклиране   кръгова икономика   пластмаси   ГБИТК  

Област: Предстоящо  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

ИАНМСП организира български национален щанд на electronica 2024


ГБИТК кани фирмите да се включат в годишното й проучване за бизнес средата в България


Унгарската лека индустрия търси партньорство с български фирми и браншови организации


LOPEC 2024 поставя акцент върху устойчивостта в производството на печатна електроника


ГБИТК организира двудневен онлайн уъркшоп, посветен на революцията на ИИ

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

26.02.2024   |   Уебинар на Cognex ще разгледа как решенията за автоматизация трансформират логистиката


26.02.2024   |   Онлайн конференция Italian Balkan Trade Summit с В2В срещи предстои през март


26.02.2024   |   ИАНМСП организира български национален щанд на electronica 2024


23.02.2024   |   MCE събира представителите на ОВК индустрията в Милано


22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора

ABB Bulgaria
 
реклама
Sales Club Conference 2024
Последно от Събития

26.02.2024   |   Уебинар на Cognex ще разгледа как решенията за автоматизация трансформират логистиката


26.02.2024   |   Онлайн конференция Italian Balkan Trade Summit с В2В срещи предстои през март


26.02.2024   |   ИАНМСП организира български национален щанд на electronica 2024


23.02.2024   |   MCE събира представителите на ОВК индустрията в Милано


22.02.2024   |   Обучение запознава с мерки за повишаване на енергийната ефективност във ВиК сектора

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...