Industry Info  
Дебулко
Дебулко

България стартира сътрудничество с Intel в областта на изкуствения интелект

30.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Министерството на иновациите и растежа (МИР) сключи Меморандум за разбирателство с Intel. Документът бе подписан от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева и генералния директор на Intel за Полша и отговарящ за програмите за изкуствен интелект на компанията в Европа Майкъл Джога в Гданск на конференцията на Intel "Уменията на бъдещето" 2023.

С Меморандума се поставя началото на сътрудничество между България и Intel в областта на изкуствен интелект.

"Сътрудничеството с Intel и включването на България в мрежата от държави и екосистеми, които работят за развитието на изкуствения интелект и дълбоките технологии, ще позволи по-бързото адаптиране и развитие на бизнеса и хората към новата среда през потенциала на новите технологии. Ще им помогне да развият необходимите умения, за да бъдат конкурентни. Целта на меморандума е да осигури необходимата подготовка и достъп до ключови умения за работа с изкуствения интелект", коментира министър Стойчева. Тя сподели още, че МИР в сътрудничество с други институции ще разработи програма за повишаване на квалификацията и уменията за работа с изкуствен интелект и новите технологии, която ще е насочена и към фирмите.

Партньорство с правителството, академичните среди и бизнеса

"Програмите Intel Digital Readiness целят да демократизират достъпа до новите технологии, така че хора да ги използват умело и да могат сами да създават решения за социално значими проблеми. Програмата Intel AI for Youth дава разбиране на младежите за изкуствения интелект и снабдява с набор от умения и нагласи, за да могат да се възползват от възможностите му", заяви Майкъл Джога.

Меморандумът предвижда чрез програмите Intel Digital Readiness да се създаде партньорство с правителството, академичните среди и заинтересованите страни от индустрията. Втората стъпка е да се подпише на допълнително споразумение, с което МИР и Intel ще изпълняват програмата за изкуствен интелект Intel AI for Youth в сътрудничество с Министерството на образованието и науката (МОН) и други институции. По тази програма на Intel до момента са обучени над 32 000 ученици на възраст от 13 до 19 години в над 21 държави. Компанията ще обучава и сертифицира учители и ментори от България. МИР ще осигури капацитет за управление на проекти чрез местни изпълнителни органи, публични или частни.

     
Източник: МИР

Ключови думи: МИР   Intel   изкуствен интелект  

Област: Партньорства  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...