Industry Info  
Дебулко
Дебулко

ББР получи гаранция от ЕК в размер на 125 млн. евро

24.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Българската банка за развитие (ББР) съобщи, че е подписала споразумение с Европейската комисия за издаване на гаранция на Европейския съюз в размер на 125 млн. евро. Тя е свързана с раздел "Държави членки" на фонда InvestEU и ще позволи отпускането на ресурс за малкия и средния бизнес у нас и за устойчиви инвестиции на компаниите и домакинствата в размер на над 2,5 млрд. лв. чрез кредитиране от търговските банки.

ББР ще спомогне за конкурентоспособността на малките и средните предприятия, като предоставя подкрепа за иновации, цифровизация, зелен преход и растеж и укрепване на фирмите, посочват от финансовата институция и поясняват, че благодарение на гаранцията от ЕС ще бъдат осигурени по-ниски изисквания за обезпечение и по-добри ценови условия на пазара, което ще подобри достъпа на бизнеса до финансиране.

Участието на ББР в програмата InvestEU дава възможност и за създаването на нови продукти за устойчива инфраструктура, които ще подпомагат прехода към кръгова и ресурсно ефективна икономика, управлението на отпадъците и ресурсите, и ще съдействат за намаляване на замърсяването на въздуха и устойчиво управление на водите.

Преход към кръгова и ресурсно ефективна икономика

През месец юли 2023 г. ББР бе акредитирана за Прилагащ партньор по InvestEU, след като премина успешно одитния процес, който й позволява да управлява европейски средства и бюджетни гаранции. Заявленията за интерес от страна на банките партньори се очаква да стартират в началото на 2024 г.

Програма InvestEU се прилага за периода 2021 - 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Тя е насочена към подкрепа на растежа след пандемията от COVID-19 и постигане на целите за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика. Фондът InvestEU реализира целите си, като действа чрез одобрени от Комисията партньори по изпълнението. С подписването на гаранционното споразумение ББР стана също прилагащ партньор. Това позволява на банката да увеличи броя на финансовите посредници, чрез които да достигне до крайните получатели в областите, приоритет за ЕС и националната икономика.

Разделът "Държави членки" на InvestEU предлага възможност на страните да допринесат ресурс за програмата. С приемането на Споразумението за партньорство от юли 2022 г. България алокира средства в размер на 100 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие и 25 млн. евро от Кохезионния фонд.

     
Източник: ББР; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ББР   МСП   InvestEU  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...