Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

17.05.2024   |   Ще се проведе уебинар за декарбонизация на централизираното отопление и охлаждане


17.05.2024   |   Осигурено е финансирането на втората фаза на проекта за подмяна на отоплителни уреди в община Смолян


17.05.2024   |   Walter Tools представи усъвършенстван универсален държач за инструменти


17.05.2024   |   Научете повече за новите вентилатори Blue e+ на организиран от Ритал предстоящ уебинар


17.05.2024   |   В ЕС най-много часове работят в Гърция и най-малко в България

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Откриха нов свръхмодерен Център за върхови постижения в Русенския университет

08.11.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 7 ноември 2023 г. в Русенския университет "Ангел Кънчев" официално бе открит нов Център за върхови постижения, включващ пет високотехнологични лаборатории с различна специализация.

Лабораторията по "Дигитализация и 3D сканиране" предоставя услуги и осъществява изследвания в сферата на съвременните 3D технологии по дигитализация и създаване на триизмерно цифрово съдържание. Тя разполага с набор от седем 3D скенера, чрез които учените могат да създават 3D модели на съществуващи обекти. Оборудването позволява да се сканира всичко – от обекти с размери на монета до такива с размери на сградата на самия университет.

Оборудвано е и пространство за цифрово фото- и видеозаснемане с фонова система, както и с няколко безпилотни летателни апарати, които се използват за въздушно заснемане. Тези ресурси позволяват да се създават 3D модели на цели архитектурни комплекси и археологически разкопки.

Лабораторията по "3D проектиране и моделиране" ще разработва нови подходи и методи за компютърно моделиране. Уникалните възможности на тази лаборатория са свързани със системата за кинематично заснемане, която позволява да се направят дигитални модели на различни действия и процеси като например народни танци и обичаи или други елементи на нематериалното културно наследство, хореографии, спортни съчетания и заснемане на динамични процеси и движения на всякакви тела.

3D сканиране и прототипиране

Физическото възпроизвеждане и репликиране на създадените 3D модели е приоритет на лабораторията по "3D прототипиране и репликиране на обекти". Тя разполага с изключително прецизни 3D принтери, които имат възможност да възпроизвеждат медицински модели, да се използват за печат на хирургически водачи, шини, импланти, зъбни отливки, протези и др.

В лабораторията функционират и няколко индустриални 3D принтера, които позволяват репликиране и прототипиране на модели от различни инженерни материали, високотемпературни сплави и медицински композитни материали, включително и създаването на малки модели от карбон, полипропилен, гума и различни метали.

Възможностите на лабораторията са допълнени с оборудване за прецизно лазерно изрязване и гравиране. Това дава възможност на учените от Русенския университет не само да създават и тестват иновативни процеси и продукти, но и да привличат партньори за развойна дейност, с които съвместно да реализират проекти в подкрепа на бизнеса или да разработват сложни и специфични инженерни задания за детайли и модели извън масовите решения и приложения.

Добавена и смесена реалност и симулации

В лабораториите по "Добавена и смесена реалност" и "Сериозни игри и симулации" изследователският екип на Русенския университет и неговите партньори ще реализират научни изследвания и експерименти в сферите на добавената, смесената и виртуалната реалност, холограмните технологии, както и в областта на взаимодействието човек – машина и роботиката.

Новооткритият Център за върхови постижения на университета разполага и със семинарна зала с капацитет 30 души, офис помещения и зала с професионална система за провеждане на видеоконференции.

Свръх модерната база, без аналог в страната, е финансирана с европейски средства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и е един от петте елемента в състава на разпределена изследователска инфраструктура по проект "Университети за Наука, Информатика и Технологии в е­обществото" (УНИТе). В рамките на този проект се изграждат свързани изследователски обекти на територията както на РУ "Ангел Кънчев", така и на останалите партньори в лицето на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Технически университет – София, Бургаски университет "Проф. Асен Златаров" и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

     
Източник: Русенски университет

Ключови думи: Русенски университет   Център за върхови постижения   УНИТе   3D сканиране   3D прототипиране  

Област: Технологии  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Технологии
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...