Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

25.06.2024   |   Microchip представи нова фамилия 32-битови микроконтролери от среден клас с хардуерен модул за сигурност


25.06.2024   |   Устойчивостта остава основен приоритет на производителите на безалкохолни напитки в България


25.06.2024   |   Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


24.06.2024   |   Ново производство на печатни платки за автомобилната индустрия стартира в Стара Загора


24.06.2024   |   Българска бизнес делегация с фирми от електронната индустрия посети Бавария

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Растящото значение на софтуерната индустрия за българската икономика бе централна тема на есенната среща на БАСКОМ

31.10.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Приносът на софтуерната индустрия за развитието на българската икономика бе централна тема на есенната среща на ръководителите на софтуерните компании – членове на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), която тази година се проведе в Стара Загора.

"Софтуерната индустрия е 55% от цялата ИКТ индустрия и е от фундаментално значение за развитието на българската икономика. Затова и участието на високотехнологичните индустрии в националния диалог за тристранно сътрудничество вече е от критична важност за българската икономика", бе изтъкнато на срещата. Членовете на БАСКОМ заявиха намерението си заедно със сходните организации да продължат да развиват Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) като обединителна платформа и направиха заявка за активно участие в националния дебат с правителството, другите работодателски организации и синдикатите.

Ръководителите на софтуерните компании се обявиха против автоматизирана формула за увеличение на максималния осигурителен праг – действие, което според тях подлага на изпитание растежа не само на сектора, но и на цялата икономика. Позитивна оценка бе дадена на някои образователни инициативи, развиващи достъпа до качествен талант за сектора – например идеята на Министерството на образованието и науката (МОН) България да е сред първите държави заедно с Естония и Финландия, която въвежда изкуствен интелект в образованието. Дадена бе и препоръка към Министерството на електронното управление (МЕУ) чрез дигитализация да се ускори процедурата по издаване на сини карти.

Възможности за партньорства с бизнеса и образователните институции

В Стара Загора представители на компаниите – членове на БАСКОМ, проведоха и срещи с ръководствата на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански" и на Тракийския университет и заявиха готовност за подкрепа в усилията им по подготовка на бъдещите ИТ таланти. В професионалната гимназия бе обсъдена възможността за съвместно провеждане на производствена практика за учениците, а в Тракийския университет – възможността БАСКОМ да подпомогне утвърждаването на новата специалност по софтуерни науки във висшето училище, както и включването на специалисти от БАСКОМ в обучението с лекции и с експертиза в актуализиране на учебните програми.

Основните моменти от развитието на ИТ екосистемата на регионално ниво и възможностите за развитие на партньорства очертаха д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за регионално икономическо развитие и координиращ мениджър на проекта Европейски цифров иновационен хъб – "Загоре", Боряна Пейчева, председател на Сдружение „ИТ Стара Загора“, както и мениджъри на местни компании.

Марина Шидероф, член на УС на БАСКОМ, обобщи резултатите от инициативата Business Tree, която фокусира вниманието на бизнеса върху възможностите, разкриващи се пред него, в резултат на новите решения, базирани на изкуствен интелект.

Георги Шарков, част от Консултативния съвет на БАСКОМ, представи актуална информация относно регулациите и изискванията за сертифициране по киберсигурност на продуктите и услугите.

С обобщение на актуалната икономическа ситуация в България, представяне на тенденциите в развитието на глобалната икономика и водещата роля в тях на високотехнологичните индустрии в събитието се включи и икономистът Николай Василев, бивш вицепремиер, министър на икономиката, министър на транспорта и съобщенията, а понастоящем управляващ партньор на инвестиционно дружество.

     
Източник: БАСКОМ

Ключови думи: БАСКОМ   БРАИТ   МОН   МЕУ   софтуерна индустрия   образование   изкуствен интелект  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...