Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Български стартъп създаде първа серия универсални еко опаковки от гъбен материал

27.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

През последните 16 месеца българският стартъп Байомик успява успешно да разработи 25 високоефективни, стандартизирани опаковъчни решения от гъбен материал и картон, съобщават от компанията и допълват, че решенията са част от първата серия стандартизирани, универсални и напълно брандируеми еко опаковки от гъбен материал.

Гъбеният материал се произвежда от растителни отпадни продукти и гъбен мицел по напълно натурален процес и дори улавя и задържа CO2. В следствие опаковките от гъбен материал бързо набират популярност на пазара, тъй като са иновативна и екологично чиста алтернатива на стандартни опаковки.

Освен това, материалът е компостируем в естествени условия, лек и има термоизолационни и ударозащитни качества, което го прави идеален за приложения в опаковъчния и строителния сектор, отбелязват от фирмата.

Целта на проекта на Байомик е да подпомогне масовото навлизане на еко опаковки от гъбен материал на пазара, като бъдат предоставени права за ползване на разработените опаковки на производители на продукти от гъбен материал в Европа, Америка и Австралия. Идеята е на пазара да навлязат повече екологично чисти опаковки и да се намали екологичният отпечатък на опаковъчния сектор, като се подпомогне по-бързото масово навлизане на иновативни и устойчиви материали като гъбен композит. Байомик планира да постигне това, като премахне повечето бариери пред крайния потребител, предлагайки ефективни от гледна точка на дизайна решения.

Патентован дизайн и специален софтуер

В рамките на проекта Байомик също успява да защити интелектуалната собственост чрез заявки за индустриален дизайн за всички 25 опаковъчни решения. Всички разработки успешно получават свидетелства за регистрация от службата на Европейския съюз за интелектуална собственост през август 2023 г. и са вписани в Регистъра на дизайните на Общността.

В допълнение към разработените дизайни, Байомик си партнира с българска ИТ компания, за да разработи софтуер, който да улесни продажбата и брандирането на стандартизираните еко опаковки от гъбен материал.

Софтуерът ще бъде предлаган заедно със правата върху интелектуалната собственост на разработените опаковки и ще позволи на клиенти и фирми сами да създават и брандират опаковки за техния бизнес с няколко клика, без да ангажират агенции или да влизат в дълги срещи с цел продажба и остойностяване на желания от тях продукт.

За реализацията на проекта компанията привлича финансиране от Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021 г. в размер на 130 000 лв. в рамките на Програма "Развитие на бизнеса, иновациите и малки и средни предприятия".

     
Източник: Байомик

Ключови думи: Байомик   Biomyc   опаковъчна индустрия   опаковки  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...