Industry Info  
Дебулко
Дебулко

Пуснаха в експлоатация първото квантово комуникационно трасе в България

27.10.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Екип на Центъра за компетентност "Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска" (КВАЗАР) при Института по роботика на Българската академия на науките (БАН) демонстрираха съвместно с инженери от телеком оператора А1 първото по рода си наземно комуникационно трасе, изцяло подсигурено с квантова криптография. Това е първата в страната ни мрежа, която ще оперира в реална среда, а комуникационната връзка ще бъде изцяло подсигурена с квантова криптография.

Авангардната технология има за цел да осигури безпрецедентна сигурност на комуникациите, осъществявани в квантова среда и подсигурени посредством методите на квантовата физика.

Трасето е с обща дължина от 15 км и свързва лабораториите на Института по роботика на БАН с най-големия център за данни на А1 – "Лифт", а скоростта на генериране на ключове в мрежата е 1500 бита в секунда.

Средствата за обезпечаване на трасето с квантово комуникационни устройства - QKD платформи, са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Дейностите по изграждане на трасето и въвеждането му в експлоатация бяха извършени в рамките на Националния консорциум, който реализира Националния план за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура, съвместно с Главна дирекция „Свързаност“ на Европейската комисия.

Екипът на националния координатор Център КВАЗАР се ръководи от доц. Лъчезар Георгиев, а в него освен Института по роботика на БАН, участват още инженери и експерти от системния интегратор на 112 Ентерпрайз Комюникейшънс Груп, Електрон прогрес и Корект Консултинг Груп.

Специален гост на събитието беше проф. Нели Косева – главен научен секретар на БАН и Ръководител на звеното за наблюдение и докладване по изпълнението на НПВУ.

До 2025 г. България трябва да изгради квантово комуникационна мрежа между Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната и Министерство на транспорта, както и трасе до границата с Гърция. Съгласно приетата през месец март т.г. директива на Европейския съюз IRIS II/2023 до 2027 г. се очаква всички държави – членки на ЕС, да обединят националните си квантово комуникационни мрежи, с което да се гарантира киберсигурността на Общността.

     
Източник: Център КВАЗАР

Ключови думи: Център КВАЗАР   квантови технологии   квантова комуникация   НПВУ  

Област: Технологии  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Sales Club Conference 2024
Последно от Бизнес
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...