Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

25.06.2024   |   u-blox пуска цялостно Bluetooth решение за позициониране на закрито


25.06.2024   |   Microchip представи нова фамилия 32-битови микроконтролери от среден клас с хардуерен модул за сигурност


25.06.2024   |   Устойчивостта остава основен приоритет на производителите на безалкохолни напитки в България


25.06.2024   |   Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


24.06.2024   |   Ново производство на печатни платки за автомобилната индустрия стартира в Стара Загора

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

БКДМП очерта предизвикателствата пред горския сектор у нас на събитие в София

12.10.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 11 октомври 2023 г. в София се проведе пресконференция "Заедно за опазване на горите", на която бяха изнесени актуални данни за горския фонд у нас, управлението му и предизвикателствата, пред които е изправен секторът. Организатор на събитието бе Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП).

Според изнесените данни горският фонд у нас е нараснал 3 пъти в периода от 1960 до 2020 г., като заеманите от гори територии са се увеличили близо 2 пъти през последните 100 години в резултат на активната лесовъдска намеса в тях.

"Всички милеем за горите. Но какво знаем за тях? У нас се е наложило популисткото схващане, че горите трябва да са девствени и неприкосновени, а в тях да няма никаква човешка дейност. Митът за вековните гори, които трябва да се консервират и в тях да не стъпва човешки крак, изобщо не почива на научни данни. За да дадем думата на науката и проверените факти, стартираме кампания за опазване на горите. Не искаме да чуваме повече, че компаниите от двата сектора са наричани дървена мафия. Няма бизнес, който да иска да си унищожи суровината", заяви на откриването председателят на БКДМП проф. Васил Живков.

Той е категоричен, че при липса на адекватна лесовъдска намеса, ще бъдат загубени хиляди кубици дървесина и ще се забави растежът на горите. Само за последните 20 години регистрираното увеличение на горския фонд е с над 30 %, което означава, че няма опасност от изчезване на горите у нас, посочи проф. Живков и добави, че горите са най-големият природен ресурс на България. "За да продължим обаче да ги управляваме правилно, е важно също така да изградим нови горски пътища и да модернизираме дърводобива."

Заместник-министърът на земеделието и горите инж. Мирослав Маринов съобщи, че горите и горските територии в Република България обхващат приблизително 4270 млн. хектара, което представлява 38,5% от националната територия. Той очерта предизвикателствата пред горския сектор през последното десетилетие, сред които са нарастващите изисквания към горите по отношение на управление на последиците от изменението на климата, опазването на природата и постигането на баланс между повишените изисквания към горите и устойчивата им производителност. "Необходими са отговори на въпросите, свързани с адаптирането на горите към изменението на климата, взаимовръзките и между въздействието на управлението на горите и опазването на природата, ефективното използване на суровините и поддържане на потенциала с добавена стойност за горското стопанство и на индустриите, базирани на дървесината като основна суровина", поясни инж. Маринов.

Териториите с горско покритие са се увеличили със 122 155 хектара

"Прирастът в горите се е увеличил двойно за период от 60 г. Ползването на горите спрямо прираста е с 50% по-малко от средното за Европа", съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) инж. Стоян Тошев.

Доц. д-р Георги Костов, ръководител катедра "Лесовъдство" на Лесотехническия университет (ЛТУ), допълни, че териториите с горско покритие са се увеличили със 122 155 хектара, основно в резултат на самозалесяване на незалесени горски площи и изоставени земеделски земи извън горските територии и залесяване на незалесени горски територии. Според него продължава процесът на нарастване на площта на горите в резултат на естествени сукцесионни процеси. "Разпределението на добитата през периода 2013 – 2021 г. година дървесина по категории – едра, средна, дребна и дърва за горене, е съответно 21:18:2:59. При иглолистната дървесина то е 31:26:2:41 и при широколистната дървесина – 21:18:2:75."

По статистически отчетни данни на ИАГ за периода от 2010 до 2020 г. общият дървесен запас в горите в защитени територии (съответно горите със защитни и със специални функции) нараства от 272 123 467 куб. м (42,2% от общия дървесен запас на всички гори) на 507 490 864 куб. м (70,6%). Общият запас на горите с дърводобивни и средообразуващи функции (съответно гори със стопански функции) през същия период намалява от 372 229 612 (57,8%) на 210 919 773 куб. м (29,4%).

"България е на второ място в Европейския съюз по дял на защитени зони в НАТУРА 2000 с около 60% при средно 18% за останалите страни членки. В България 35% от територията е под защита, а над 10% – под строга защита. Съгласно Европейската стратегия за горите и за биологичното разнообразие, според която до 2030 г.всяка членка следва да постави под защита 30%, а под строга защита 10% от сухоземната си територия, страната ни вече е изпълнила своите ангажименти", сподели инж. Петър Дишков, мениджър снабдяване с дървесина в Кроношпан България. Над 65% от горите и 80% от държавните гори са сертифицирани по FSC®.

Промишлените отрасли, които работят с дървесина, представляват 20% от производствените предприятия в целия ЕС и осигуряват 3,6 млн. работни места и с годишен оборот от 640 млрд. евро, уточни още той. Той призова за насърчаване на най-благоприятните за биологичното разнообразие и климата практики в управлението на горите, които да подпомогнат развитието на силна и устойчива основаваща се на горското стопанство биоикономика. "Трябва да спрем да приемаме всеки камион с дървесина като потенциален проблем – напротив, той би могъл да е добит при устойчивото стопанисване на горите с цел подобряване на здравословното им състояние, складирайки CO2 и осигурявайки нужната на обществото суровина", допълни инж. Дишков.

     
Източник: БКДМП

Ключови думи: БКДМП   горско стопанство   ЛТУ   дърводобив   мебелна индустрия  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии
Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...