Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

20.05.2024   |   Студенти от Казанлък гостуваха в машиностроителната компания РАИС


20.05.2024   |   Lapp разширява и модернизира логистичния център в Лудвигсбург


20.05.2024   |   Добри практики в миннодобивния сектор представиха на национална научно-техническа конференция в Етрополе


17.05.2024   |   Ще се проведе уебинар за декарбонизация на централизираното отопление и охлаждане


17.05.2024   |   Осигурено е финансирането на втората фаза на проекта за подмяна на отоплителни уреди в община Смолян

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

Първият изцяло електрически подемник за лодки пести до 40% от разходите за енергия с помощта на технологии на ABB

28.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Boat Lift създаде изцяло електрическо решение за повдигане на лодки и плавателни съдове. С помощта на технологии на ABB машината намалява енергийните разходи с 40%, изкарвайки цял работен ден със само едно зареждане на батерията и предлагайки оптимален акустичен комфорт, съобщиха от ABB.

Районът на Кунео в италианския регион Пиемонт не е мястото, което първо ни идва наум, когато става дума за конструиране на подемници (кранове) за лодки. Въпреки това, именно там Boat Lift проектира и произвежда такива съоръжения от 2006 г. Постоянно разраствайки се през последните няколко години, днес компанията има 70 служители и реализира приходи от 20 млн. евро с дял на износа от 70%. Самото име на компанията ясно показва, че става дума за оборудване за повдигане на лодки за поддръжка, съхранение и транспорт, които обикновено се свързват с използването на дизелов двигател, който задвижва хидравличната повдигаща система. В ерата на електрификацията обаче възниква въпросът за това има ли по-устойчива алтернатива. Това е в основата на създаването на електрическата версия Travel Lift – модел, проектиран да осигури ефективност, устойчивост и работен комфорт.

Множество начини да се постигне устойчивост в корабоплаването

Travel Lift е най-новата иновация при повдигащите системи за лодки. Тя не се появява в отговор на изискванията на пазара, а по-скоро на стремежа към "по-зелени" решения на Boat Lift, посочват от компанията.

"Бизнесът ни е нишов, но всички трябва да изиграем своята роля", коментира Матео Скарафиоти, маркетинг мениджър в Boat Lift. "Ето защо решихме да създадем изцяло електрическо приложение и да разчитаме на опита на партньор като ABB, който ни представи на Движението за енергийна ефективност, към което се присъединихме с ентусиазъм. Фокусирани сме първо върху нашата собствена енергийна ефективност, монтирахме фотоволтаична система, която задоволява по-голямата част от нашето енергопотребление, но също така сме отдадени на подобряването на енергийната ефективност на машините, които произвеждаме: вече дълги години използваме биоразградими масла за хидравличните вериги. Ние обаче можем и трябва да направим повече."

Концепцията на електрическата Travel Lift е проста – системата се състои от литиеви батерии, двигатели с ниско напрежение и честотни инвертори ACS380 и ACS880 на ABB и програмируем логически контролер (PLC), който е в сърцето на съоръжението. Но всичко, което изглежда просто, крие технологични предизвикателства.

Също както електрическата кола, Travel Lift се захранва от батерия, която има ограничен пробег. Колкото по-висока е цялостната ефективност, толкова по-голям е броят на повдиганията с едно зареждане, като целта е да се работи цял ден с едно зареждане."Тъй като това е първото приложение от този тип в плавателната индустрия, ние започнахме от празен лист", споделя Скарафиоти. "Това е хубаво, със сигурност, но ние буквално маневрирахме в океан от възможности. Ето защо работихме по създаването на приложението заедно с ABB още от проектната фаза – ние имахме ясни идеи за резултатите, които искаме да постигнем, а ABB допринесе със своя опит в сферата на инверторите и със своето ноу-хау в управлението на движението на асинхронни двигатели. Мога да ви уверя, че са малко компаниите, с които можете да анализирате проблемите в дълбочина, за да създадете нов продукт, и резултатите бяха отлични."

Ползите от електрическо повдигане: ефективност, пестене на енергия и още

Може да изглежда очевидно, но когато се избира продукт от този тип, основният критерий на клиента е представянето на машината – тя трябва да си върши работата, както трябва. Вторият фактор са оперативните разходи. В тази сфера електрическите решения са по-добри във всяко отношение, защото се нуждаят от по-малко компоненти от традиционните машини и елиминират необходимостта от скъпа периодична поддръжка на хидравличната система (която липсва при електрическите модели), обясняват от компанията.

Крайните ползи са свързани с ефективността и работния комфорт – на базата на данните екологичният отпечатък на електрическото подемно съоръжение в сравнение с отговарящия дизелов вариант е много по-малък. При 100% потребление на батерията всеки ден 6 дни в седмицата можете да спестите 2600 л дизел, за абсорбирането на еквивалентите емисии на въглероден диоксид, за които биха били необходими 114 дървета за 10 години или гора от 33 хектара за поне седмица. Нетните спестявания на енергия според изчисленията на Boat Lift достигат 40%.

"Налице са и индиректни ползи", посочва Скарафиоти. "Обикновено тези подемници се използват в среди, които са много чувствителни към шумово замърсяване и замърсяване на въздуха. Едно изцяло електрическо устройство има положително влияние и върху двете. Това оборудване често работи в много оживени морски локации и ниското ниво на шум се оценява – ние бяхме наистина впечатлени в ранните тестове в компанията. Освен това, първият клиент, който получи електрически модел и го постави до традиционни машини, веднага забеляза разликата." Бъдещето предстои и обещава интересни новости. Технологията на Boat Lift е насочена главно към мореплавателния сектор, но вече предизвиква интерес и в индустриалната логистика. Така че компанията реши да диверсифицира бизнеса си, създавайки компанията Industrial Lift, която прилага същото ноу-хау за обработката на произведения на изкуството, полуготови материали и други.

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   Boat Lift   честотни инвертори   ACS380   ACS880   енергийна ефективност  

Област: Бизнес  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Организират бизнес среща за ролята на ОВК системите в енергийната ефективност на сгради


Удължиха срока за кандидатстване по отворената покана за финансиране на проекти за енергийна ефективност на МСП


Предстои модернизация на уличното осветление в 14 района на София


Хановерският панаир ще представи цялостната електрификация като път към въглеродно неутралната индустрия


Energy 4.0 като двигател на декарбонизацията – сред централните теми на Хановерския панаир

Schneider Electric
Филкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


е-книга Декарбонизация, април 2024
Последно от Бизнес

17.05.2024   |   Walter Tools представи усъвършенстван универсален държач за инструменти


17.05.2024   |   В ЕС най-много часове работят в Гърция и най-малко в България


17.05.2024   |   Какво се случва на световния пазар на платинови метали през 2024 г.


16.05.2024   |   АЕЦ Козлодуй получи най-висока оценка от Световната асоциация на ядрените оператори


16.05.2024   |   ЕП одобри нови правила за пречистването и повторната употреба на градските отпадъчни води

ABB Bulgaria
 
реклама
е-книга Декарбонизация, април 2024
8 CELL
Последно от Бизнес

17.05.2024   |   Walter Tools представи усъвършенстван универсален държач за инструменти


17.05.2024   |   В ЕС най-много часове работят в Гърция и най-малко в България


17.05.2024   |   Какво се случва на световния пазар на платинови метали през 2024 г.


16.05.2024   |   АЕЦ Козлодуй получи най-висока оценка от Световната асоциация на ядрените оператори


16.05.2024   |   ЕП одобри нови правила за пречистването и повторната употреба на градските отпадъчни води

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...