Industry Info  
Industry InfoSchneider ElectricФилкаб
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД
8 CELL
Последно от новини

25.06.2024   |   u-blox пуска цялостно Bluetooth решение за позициониране на закрито


25.06.2024   |   Microchip представи нова фамилия 32-битови микроконтролери от среден клас с хардуерен модул за сигурност


25.06.2024   |   Устойчивостта остава основен приоритет на производителите на безалкохолни напитки в България


25.06.2024   |   Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


24.06.2024   |   Ново производство на печатни платки за автомобилната индустрия стартира в Стара Загора

CAD PointСПЕЙСКАДАмер Спортс
Дебулко
Дебулко

ГБИТК отбеляза 20 години представителство на Дюселдорфския панаир в България

27.09.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

На 19 септември 2023 г. на официално събитие в София Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) отбеляза 20 години представителство на Дюселдорфския панаир в България. Специален гост на събитието бе д-р Клеменс Шюте, ръководител на отдел "Международен бизнес" в Messe Duesseldorf. Участие взеха още изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) д-р Бойко Таков, представители на Българската браншова камара – Машиностроене, Браншова асоциация Полимери (БАП), Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), Съюза на печатарската индустрия в България (СПИБ), изложители и медии.

Д-р Шюте представи дейността на Messe Duesseldorf, като се фокусира върху ползите от участието в изложения в Германия. Според представените данни две трети от водещите международни изложения в света се провеждат именно в Германия, като общо те имат принос от 28 млрд. евро към БВП на страната. От тях 1,66 млрд. евро се падат на Дюселдорфския панаир, който може да се похвали с 40 изложения в Дюселдорф, 20 от които водещи в световен мащаб, и 75 изложения извън Германия. Messe Duesseldorf има 77 представителства за 140 държави и 780 служители по света. Общата изложбена площ в Дюселдорф достига внушителните 305 727 кв. м, 262 727 кв. м от които на закрито. През 2019 г. общо 26 256 изложители са се включили в изложенията на Дюселдорфския панаир, като 73% от тях са били от чужбина. Посетителите са били общо близо 1,3 млн. души, 37% от които, или 472 830 души, са пристигнали от чужбина.

Засилен интерес от български фирми за участие в изложения в Германия

Д-р Шюте отбеляза, че интересът към участие в панаирите в Дюселдорф от страна на българския бизнес расте. През 2022 г. българските изложители са били общо 28, а посетителите – 1948. Тази година се очаква още по-голямо българско участие, като броят на изложителите от България се очаква да надхвърли 30.
 
Изпълнителният директор на ИНАМСП д-р Бойко Таков запозна присъстващите с дейността на Агенцията и инициативите, с които подкрепя развитието на българските малки и средни предприятия. Той детайлно представи мерките за интернационализация на МСП посредством организиране на национални щандове на изложения в чужбина, търговски мисии и делегации, изложения и бизнес форуми.
 
Според изнесените от него данни за 20 години ИАНМСП е подпомогнала участието в изложения на 584 български компании на близо 11 000 кв. м изложбена площ, които са привлекли почти 26 000 посетители. Само през 2023 г. подпомогнатите компании са 306, които са се представили на обща изложбена площ от 14 000 кв. м. Ползите от участието на българските фирми в международни изложения в Дюселдорф се изразяват в 80% ръст в продажбите и 67% ръст на износа.

Нови възможности за участие на български фирми в международни изложения

В тази връзка д-р Таков съобщи, че предстои среща с представители на всички браншови организации у нас с цел определяне на списък с изложения и други събития, за участие в които българските фирми ще могат да разчитат на подкрепа от страна на Агенцията. Предвижда се в този списък да влезе поне по едно събитие за сектор.
 
Присъстващите представители на браншови организации се съгласиха, че участието в изложения е от голяма полза за развитието на фирмите и излизането им на нови пазари, но изтъкнаха като проблем факта, че голяма част от техните членове са малки и микропредприятия, които трудно могат да отделят ресурси за самостоятелно участие в международни изложения.
 
Светла Каишева, генерален секретар на БАП, сподели за успешно участие на български фирми с общ щанд, организиран от Асоциацията, на специализираното изложение plast Milano 2023 в Италия. Общата позиция на представителите на браншовите организации бе, че въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват фирмите в различните сектори у нас – като недостиг на квалифицирани кадри, намиране на нови пазари, променящите се регулации и изисквания на пазара, българските фирми предлагат продукти и услуги с качество на световно ниво. "Трябва ни участие на панаири", категоричен бе инж. Красимир Илиев, председател на УС на СПИБ.


 
В края на официалната част на събитието Кармен Вранчев, представител на Дюселдорфския панаир за България, връчи на д-р Шюте кристален плакет по случай юбилея.

     
Източник: TLL Media; Снимка: ГБИТК

Ключови думи: ГБИТК   Messe Duesseldorf   ИАНМСП   БАСЕЛ   СПИБ   БАП   ББК-Машиностроене  

Област: Събитията  

Fanuc
ABB Bulgaria
FANUC
Подобни статии

Български МСП могат да получат финансиране и експертна подкрепа за дигитализация на дейността си по програма DIGITRANS


Българска бизнес делегация с фирми от електронната индустрия посети Бавария


Стартира регистрацията за участие в международното изложение PaintExpo 2026


ИАНМСП удължи срока за заявяване на участие в националния щанд на electronica 2024 до 21 юни


ГБИТК предлага съдействие за участие на български компании на automatica 2025

Schneider Electric
ЦИЕС
Л-Клас
СПМ Инструмент България ЕООД

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИНДИСТРИЯ
на специализирания портал IndustryINFO.BG
БЕЗПЛАТНО, професионално, всeки ден на вашия мейл!


Международен панаир Пловдив 2024
Последно от Събития
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯОНЛАЙН СЪБИТИЯБизнесИндустриално видеоПредстоящоОбяви за работаПроектиТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитияЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...